• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Eiropas Savienības fondu apguves mērķiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2010., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219824

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par sadarbību ar Baltkrieviju sociālās drošības jomā

Vēl šajā numurā

20.10.2010., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Eiropas Savienības fondu apguves mērķiem

19.oktobrī Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks Aleksandrs Antonovs un citi Eiropas Savienības (ES) fondu speciālisti piedalījās Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē, lai informētu par jaunākajiem datiem ES fondu apguvē un 2010.–2013.gada mērķiem, uzsverot, ka 2010.gadā atbildīgajām ministrijām jāmobilizē visi resursi un ka nav pieļaujama ES finansējuma neizmantošana un neizpilde.

A.Antonovs komisijas sēdē informēja, ka straujākas Eiropas Savienības fondu apguves galvenie priekšnosacījumi ir aktīva lielo ES fondu projektu uzsākšana, sākot ar 2011.gadu, atvieglotāks iepirkumu process un tirgus stabilizēšanās, efektīvs finanšu tirgus atbalsts, ES fondu projektu aktīvāka kreditēšana no komercbanku puses, atbildīgo un sadarbības iestāžu proaktīvs darbs un komunikācija ar projektu īstenotājiem.

Indikatīvais 2011.gada budžeta finansējums 2007.–2013.gada ES fondu programmām ir 698 miljoni latu. Galvenās 2011.gadā atbalstāmās nozares ir transporta infrastruktūra (221 miljons latu); vides infrastruktūra (84 miljoni latu); atbalsts uzņēmējdarbībai (53 miljoni latu), zinātne, inovācijas un izglītība (150 miljoni latu) un nodarbinātības veicināšana (44 miljoni latu).

Jau ziņots, ka valdība, lai pilnībā apgūtu 2010.gadā valsts budžetā pieejamo finansējumu ES fondu projektiem, Ministru kabineta ārkārtas sēdē septembra beigās lēma par valsts budžeta finansējuma pārdali čaklākajām ministrijām.

Ņemot vērā vairāku ministriju paziņojumus, ka tās nespēs izlietot 2010.gada valsts budžeta līdzekļus pilnībā (Ekonomikas ministrija ~40 miljonus latu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ~21 miljonu latu), valdība piešķīra papildu resursus Satiksmes ministrijas (ceļu, ostu, dzelzceļu) projektiem 34 miljonus latu un Vides ministrijai vides infrastruktūras un ūdensapgādes projektiem ~16 miljonus latu. Savukārt RAPLM valdība uzdeva spēt 2010.gadā apgūt 21 miljonu latu pilsētvides un e-pārvaldes projektu ietvaros, paātrinot projektu ieviešanas gaitu.

Lai veicinātu ES fondu apguvi, ir daudz paveikts ES fondu apguves vienkāršošanā, informēja FM. Ir atvieglotas prasības komersantiem, vienkāršota projektu ieviešana un optimizēts ES fondu vadībā iesaistīto iestāžu darbs. Tāpat ir uzlabota procedūra pārbaudes veikšanai projekta īstenošanas vietās, vienādota ziņošana par neatbilstībām un to uzskaite, kā arī nodrošināta informācijas atklātība par ES fondu projektiem.

Pie vēl plānotajiem vienkāršošanas pasākumiem FM min atvieglotu izdevumu deklarācijas sagatavošanas kārtību, iespēju sagatavot maksājuma pieprasījumus un saņemt finansējuma atmaksu eiro, kā arī pilnveidotu un uzlabotu ES fondu iepirkumu uzraudzības sistēmu.

Jaunākie apkopotie dati liecina, ka līdz šā gada 30.septembrim projekti apstiprināti par 2,14 miljardiem latu jeb 67,3% no Latvijai 2007.–2013.gadā periodā pieejamā finansējuma, savukārt no Eiropas Komisijas (EK) saņemti maksājumi 0,73 miljardu latu apmērā jeb ~23% no piešķīruma, tādējādi ierindojot Latviju trešajā vietā starp jaunajām dalībvalstīm pēc saņemtajiem maksājumiem no EK.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!