• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iepirkumu problēmām un e-pakalpojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2010., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219542

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kanceleja: Par valsts pārvaldes uzdevumu nodošanas analīzes iepirkumu

Vēl šajā numurā

14.10.2010., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iepirkumu problēmām un e-pakalpojumiem

13.oktobrī notika kārtējā Reformu vadības grupas (RVG) sēde, izskatot Finanšu ministrijas priekšlikumus par iespējām efektivizēt sūdzību izskatīšanas procesu Iepirkumu uzraudzības birojā, kā arī diskutējot par ieguvumiem no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas izstrādātā vienas pieturas aģentūras koncepta, lai uzlabotu valsts un pašvaldību sniegto pakalpojumu pieejamību.

Finanšu ministrija pēc RVG dotā uzdevuma – apzināt publisko iepirkumu sūdzību problēmas kontekstā ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu savlaicīgas apguves kavējošajiem faktoriem – norādīja, ka pārsūdzību skaitu ietekmē nacionālo līgumcenu sliekšņi, sūdzību nodrošinājumu maksājumi, pasūtītāju kompetences un piegādātāju biznesa attiecību kultūra, kā arī sūdzību izskatīšanas termiņš un lēmumu noformēšanas procedūras.

No Finanšu ministrijas izstrādātajiem priekšlikumiem Ministru prezidents V.Dombrovskis aicināja pašlaik nemainīt līgumcenu sliekšņus, vienlaikus aktīvi risinot jautājumu par iepirkumu dokumentācijas kontroli (ex-ante novērtējumu) jau agrīnā stadijā, lai mazinātu pārsūdzību riskus. V.Dombrovskis lūdza meklēt konstitucionālu risinājumu valsts nodevas vai nodrošinājumu maksājumu ieviešanai, kas samazinātu nepamatoti iesniegto sūdzību skaitu.

Diskusijas gaitā klātesošie norādīja uz papildu problēmām, kuru risināšana ļautu sakārtot iepirkumu procedūras, kā arī pasūtītāja un izpildītāja attiecības. Tostarp tika norādīts uz soda sankcijām par līgumu neizpildi, dempinga problēmām, nekvalitatīva līguma izpildes atzīšanu par profesionālu pārkāpumu, kas vēlāk apgrūtinātu dalību citos iepirkumos, kvalifikācijas un metodikas trūkumu tāmju izvērtēšanai, lai identificētu un argumentētu nepamatoti lētus piedāvājumus u.tml. RVG locekļi vienojās, ka šo problēmu risināšanai tiks izveidota apakšgrupa Iepirkumu uzraudzības biroja vadībā. Papildu priekšlikumi sagatavojami līdz nākamajai RVG sēdei.

Uzklausot ziņojumu par vienas pieturas aģentūras koncepciju valsts un pašvaldību pakalpojumu pieejamībā, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija prezentēja indikatīvos aprēķinus par ieguvumiem no pakalpojumu centru izveides pašvaldībās. Aprēķināts, ja katrs ekonomiski aktīvais Latvijas iedzīvotājs vienu darba dienu gadā dodas uz iestādi pakalpojuma saņemšanai, kopumā gada laikā tas izmaksā gandrīz 52 miljonus latu (aprēķini balstīti uz vidējās darba algas izmaksām). Tāpat aprēķināti ceļa (braukšanas) izdevumi, lai iedzīvotājs nokļūtu pie pakalpojuma sniedzēja – apmēram 4 miljoni latu gadā. Savukārt valsts un pašvaldību iespējamie ietaupījumi pēc vienas pieturas aģentūru ieviešanas lēšami vismaz 58 miljonu latu apmērā, kas pamatoti ar ievērojamu izmaksu samazināšanos uz e-pakalpojumu rēķina.

Pēc ziņojuma uzklausīšanas klātesošie iniciēja arī citas būtiskas, ar e-pakalpojumu sniegšanu saistītas problēmas, kuru risināšana ļautu ietaupīt resursus. Piemēram, Latvijas Pašvaldību savienība rosināja veikt normatīvo aktu izmaiņas, līdztekus dzīves vietas deklarēšanai paredzot arī elektroniskās adreses deklarēšanas iespējas, kas turpmāk ļautu ekonomēt uz dokumentu sūtīšanu papīra formā. Tāpat jāturpina darbs pie elektroniskā paraksta, lai sarakste starp valsts un pašvaldību institūcijām no papīra formas pārceltos elektroniskā vidē. Uzklausot komentārus, V.Dombrovskis uzdeva RAPLM sagatavot un iesniegt aprēķinus par iestāžu pasta sūtījumu izmaksām, kā arī analīzi par e-vides izmantošanu sarakstes un dokumentu apmaiņā starp valsts iestādēm, pašvaldībām, tiesām u.c.

Reformu vadības grupa izveidota 2009.gada jūlijā, lai nodrošinātu sabiedrības līdzdalību valsts budžeta izstrādē, reformu īstenošanā un citu valstij nozīmīgu lēmumu pieņemšanā. Reformu vadības grupā piedalās pārstāvji no Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Finanšu ministrijas, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Valsts kancelejas.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!