• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2010., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219537

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

14.10.2010., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti! Šīs dienas mūsu tikšanās galvenā tēma arvien bija izprast, kāds šobrīd ir valsts ekonomikas stāvoklis, kā pildās budžets, kāds varētu būt potenciālais budžeta deficīts līdz šā gada beigām un kā norit darbs Finanšu ministrijā un valdībā pie nākamā gada budžeta sagatavošanas. Šie dati ir ļoti nepieciešami man, jo pēc divām dienām man būs konsultācijas ar visām Saeimā pārstāvētajām partiju apvienībām par nākamās valdības veidošanu, par nākamā Ministru prezidenta nominēšanu.

Jautājums: Sakiet, lūdzu, pēc kādiem principiem vajadzētu veidot jauno valdību un vai vajadzētu ņemt vērā signālus par to, ka tajā nevajadzētu atrasties “Visu Latvijai” pārstāvjiem, kas tiek pretrunīgi vērtēti gan Austrumos, gan Rietumos?

V.Zatlers: Principi ir tie paši, ko deklarēju jau augustā – valsts ārpolitikas pēctecība, valsts drošības politikas pēctecība un pēctecība valsts ekonomikas atveseļošanā, tātad tālākā sadarbība ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju. Protams, būtiskākais kritērijs, lai kandidāts varētu šiem trim galvenajiem virzieniem nodrošināt vairākumu Saeimā. Klāt nekādi citi kritēriji nenāks.

Jautājums: Par “Visu Latvijai” dalību?

V.Zatlers: Vēlreiz atgādināšu, ka ir trīs kritēriji – valsts ārpolitikas un drošības politikas pēctecības nodrošināšana, vēlreiz gribu uzsvērt, tā ir valsts politika, ārpolitika, un tā ir valsts drošība, nevis kādas vienas partijas attieksme pret valsts drošību, un ekonomikas atveseļošanas plāna nodrošināšana nākamajiem diviem gadiem. Tas, ko Latvijas valsts ir apņēmusies un arī droši vien par ko tika runāts priekšvēlēšanu laikā.

Jautājums: Jautājums par “Saskaņas centru”. Kāds ir jūsu viedoklis – viņiem arī jābūt jaunajā valdībā?

V.Zatlers: Līdz šim man nav bijis iespējas uzzināt pašu politisko apvienību viedokļus par saviem mērķiem tuvākajiem četriem gadiem, par savu programmu realizāciju šīs Saeimas laikā, kas sāks strādāt 2.novembrī. Un piektdien tieši tādēļ būs konsultācijas ar visām politiskajām apvienībām, kurās es runāšu par viņu plāniem, apņemšanos strādāt noteiktās koalīcijās noteikta premjera vadībā.

Jautājums: Vakar premjeram ir bijusi telefonsaruna ar ASV prezidentu. Kā jūs šo žestu vērtējat, un vai šajā faktā tomēr nav rodamas netiešas norādes attiecībā uz lēmumiem valdības veidošanā?

V.Zatlers: Vērtēju ļoti pozitīvi. Jo man pašam bija iespēja Briselē, ES–Āzijas samita laikā uzklausīt gandrīz visu Eiropas lielvalstu vadītāju uzslavas par to, ka vēlētājs ir nobalsojis par ekonomiskās atveseļošanās plāna turpināšanu. Es domāju, ka šeit mums tiek parādīts ASV atbalsts un reizē pozitīvs novērtējums tam, ko līdz šim ir darījusi Latvijas valdība.

Jautājums: Kas tieši tika pārrunāts budžeta veidošanā, kādas pozīcijas?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Jautājums ir diezgan izplūdis, jo faktiski budžetu veidos nākamā valdība un par budžetu balsos Saeima, kas sāks darbu 2.novembrī. Tad arī šis jautājums tiks detalizēts un arī tiks runāts kā veidojošās valdības galvenais mērķis. Pirmais uzdevums pēc valdības ievēlēšanas ir valsts budžeta sastādīšana.

Jautājums: Vai tika pārrunāti arī nesen publicētie Pasaules Bankas ieteikumi?

V.Zatlers: Tie gan būtu jāapspriež visām politiskajām apvienībām, kas ir Saeimā. Jāizdara savs vērtējums, sava attieksme. Protams, man būs interesanti runāt konsultācijās ar politiskajām apvienībām.

Jautājums: Kad jūs plānojat nosaukt nākamo valdības vadītāju? Un vai tas varētu būt Valdis Dombrovskis?

V.Zatlers: Tāpat kā tas ir bijis līdz šim, valdības vadītājs oficiāli tiks nosaukts 2.novembrī. Līdz tam partijām ir pietiekami daudz laika konsultēties un sagrupēties ap kādu no kandidātiem.

Jautājums: Vai valdības veidošanas process kaut kādā veidā ietekmē jūsu plānus braukt uz Maskavu?

V.Zatlers: Es katrā ziņā nodalītu jautājumus, jo valdības veidošana ir mūsu nacionālais jautājums – mēs veidojam savas valsts valdību, pēc mūsu vēlētāju mandāta tiks izveidota valdība.

Jautājums: Bet kad jūs dosities?

V.Zatlers: Un es pasaku pilnīgi precīzi attiecībā uz vizīti Krievijā: protams, jebkura ārvalstu vizīte šobrīd ir saistīta ar to, ka jebkura valsts, ne tikai Krievija, bet arī citas valstis, gaida, lai Latvija apstiprinātu savu valdību un lai delegācijā kopā ar mani dotos jaunās valdības ministri.

Jautājums: Vai gadījumā, ja tur būs “Visu Latvijai”, šis process varētu kaut kā apstāties?

V.Zatlers: Pirmkārt, ļausim politiskajām partijām konsultēties, izveidot valdību. Es nedomāju, ka mūsu lēmumi būtu jāsaista ar kādas citas valsts lēmumiem. Tas ir mūsu nacionālais jautājums, kādu valdību mēs izveidojam.

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 13.oktobrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!