• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrijā Par atbalstu zemkopjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1998., Nr. 359 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219059

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par gaidāmo Pašvaldību savienības kongresu

Vēl šajā numurā

03.12.1998., Nr. 359

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrijā

Par atbalstu zemkopjiem

Sakarā ar šā gada ārkārtas situāciju laukos zemkopjiem paredzēts izmaksāt papildu ārkārtas subsīdijas —3 miljonus latu — graudaugu audzētājiem par apsētajām ziemāju platībām. Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības stratēģijas un kooperācijas departamenta direktore Velta Feodorova preses konferencē piektdien, 27.novembrī, informēja, ka lauku saimniecību vadītāji varēs saņemt kompensāciju par katru apsēto ziemāju hektāru. Pie ziemājiem tiek pieskaitītas jau tradicionālās kultūras — ziemas rudzi, ziemas kvieši, ziemas mieži, kā arī tritikāle un rapsis. Pēdējā kultūra aizņem nelielas platības un būtiski nesamazinās izmaksājamās subsīdijas.

Visām platībām ir jābūt deklarētām. Subsīdijas nav paredzētas platībām, kas mazākas par vienu hektāru. Patlaban ministrija ir sagatavojusi deklarācijas paraugu, kas tiks publicēts arī presē. Zemniekiem jāsniedz lauksaimniecības departamentiem nepieciešamās ziņas, kurās jānorāda apsētā ziemāju platība, atrašanās vieta un rekvizīti. Neprecīzas informācijas sniegšanas gadījumā viņiem vairs nebūs tiesību trīs gadus saņemt jebkura veida subsīdijas un saņemtos ārkārtas līdzekļus vajadzēs atmaksāt rajonu lauksaimniecības departamentā trīs mēnešu laikā.

Katrs pagasts sagatavo kopsavilkumu, kam jābūt redzamā vietā un ikvienam pieejamam. Pēc tam ziņas tiek iesniegtas rajonā un apkopotas Zemkopības ministrijā. Apmēram desmitā daļa no visām deklarētajām platībām pagastos ir jāpārbauda.

Ministrija ārkārtas subsīdiju naudu atbilstoši pieprasījumam ieskaita departamentiem, kas to sadala zemnieku saimniecībām. Ziņu apkopošana pabeidzama līdz 8. decembrim.

Īpaši saspringta situācija patlaban izveidojusies cūkgaļas ražotājiem. Sakarā ar krīzi Krievijā liela daļa Eiropas valstu eksporta produkcijas tiek sūtīta uz Austrumeiropas valstīm. Patlaban iespēju iekļūt mūsu tirgū gaida 200 tonnas cūkgaļas par 500 dolāriem tonnā. Ja tā tiks šeit pārdota, tas būs smags trieciens mūsu gaļas ražotājiem. Tāpēc valstij jādomā, kā aizsargāt tirgu. Čehija iesniegusi Eiropas Savienībai protestu par tās valstu piekopto dempinga cenu politiku un paredzējusi cūkgaļai noteikt 40 procentu ievedmuitu.

Kā informēja Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Jānis Lapše, ir izanalizēta gaļas plūsma pāri robežai un tuvākajā laikā par šo situāciju tiks informēta valdība.

Ingrīda Rumbēna,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!