• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par satelīttehnoloģiju lomu zinātnē un tautsaimniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2010., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219011

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes vadību

Vēl šajā numurā

05.10.2010., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par satelīttehnoloģiju lomu zinātnē un tautsaimniecībā

30.septembrī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) amatpersonas un Latvijas augstākās izglītības un zinātnes jomas vadošie pārstāvji piedalījās prezentācijā un diskusijā IZM par studiju un pētniecisko darbību kosmosa pētniecības un satelīttehnoloģiju pielietošanas un attīstības jomā Latvijā. Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka kosmosa pētniecībai un satelīttehnoloģiju attīstībai ir nozīmīga loma Latvijas augstākās izglītības un pētniecības attīstībā, tautsaimniecības izaugsmē un valsts starptautiskās atpazīstamības veicināšanā.

Ventspils Augstskolas (VeA) rektors profesors Jānis Vucāns iepazīstināja ar prezentāciju “Ventspils Augstskola un Ventspils pilsēta – studijas un pētnieciskā darbība satelīttehnoloģiju pielietošanas un attīstības jomās”. Viņš uzsvēra, ka līdz šim paveiktais un nākotnē plānotais kosmosa pētniecības un satelīttehnoloģiju pielietošanas un attīstības jomā Ventspilī, kas ir vadošais šīs nozares centrs Latvijā un viens no nozīmīgākajiem Eiropā, ļaus mūsu valstij ieņemt nozīmīgu vietu starptautiski. J.Vucāns atzīmēja partnerību starp valsti, Ventspils pašvaldību un VeA kā sekmīgu paraugu izglītības, pētniecības un inovāciju attīstībai. Viņš pateicās ministrei par ieinteresētību un atbalstu kosmosa pētniecības un satelīttehnoloģiju attīstības veicināšanai.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe atzīmēja, ka IZM ir tā ministrija, kas strādā nākotnei un caur ko pakāpeniski un mērķtiecīgi skolās, augstskolās, pētnieciskajās institūcijās tiek veidota valsts nākotne: “Tādēļ īpašs gandarījums, ka šodien kopā pulcējušies cilvēki, kuri ģenerē idejas, spēj ieraudzīt iespējas un prot tās mērķtiecīgi īstenot. Tikai un vienīgi savstarpējā sapratnē mēs varam ieraudzīt jaunas Latvijas zinātnes un pētniecības attīstības iespējas, kas vienlaikus ir un būs aktuālas arī starptautiski. Kosmosa pētniecība un satelīttehnoloģijas viennozīmīgi ir šādas jomas”. Attīstot minētās nozares, Latvijai ir iespēja daudz sasniegt, būt interesantai un saistošai starptautiski, tādējādi nodrošināt arī valsts attīstību. Ministre uzsvēra, ka Latvijas un jo īpaši VeA un Ventspils pašvaldības centieni un līdzšinējie sasniegumi, attīstot kosmosa pētniecības un satelīttehnoloģiju jomas, ir mērķtiecīgas darbības rezultāts, no kā ieguvēja ir un būs Latvija. Piemēram, gan valdības līgums ar Eiropas Kosmosa aģentūru, kas dod Latvijai iepriekš nebijušas iespējas piedalīties starptautiskos projektos, gan Irbenes Radioastronomijas centra saglabāšana un attīstība, gan VeA iniciatīva kopā ar partneriem no Vācijas – satelīts “Venta–1”, kura būvniecību plānots pabeigt līdz šā gada beigām/nākamā gada sākumam, gan mērķtiecīgs darbs pie Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļu piesaistes un efektīvas izmantošanas, gan rūpes par cilvēkresursu sagatavošanu un piesaisti.

“Šīs iniciatīvas un konkrētie pasākumi parāda, ka Latvijā satelīttehnoloģiju jomā attīstība notiek pa vertikāli uz augšu. Vienlaikus svarīgi, lai izglītība un zinātne radītu resursus, un tam šis ir viens no piemēriem. IZM 2010.gadu augstākajā izglītībā un zinātnē pasludināja par eksportspējas stiprināšanas gadu; šajā virzienā ir daudz paveikts,” uzsvēra T.Koķe. Viņa pauda cerību, ka no minētā parauga jaunas iniciatīvas un idejas gūs gan citas augstskolas, gan augstākās izglītības un zinātnes sabiedrība, kā arī valsts kopumā: “Nav nozīmes savstarpēji pārmest, ka līdzekļu ir par maz; ja vēlamies, lai līdzekļu ir vairāk, mums arī pašiem kopīgi pie tā ir jāstrādā.”

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs uzsvēra, ka kosmosa datu apstrādes un satelīttehnoloģiju jomā ap 2014.–2015.gadu Ventspilī un Irbenē esošajai infrastruktūrai, cilvēkresursiem un rezultātiem būtu jābūt labākajiem pasaulē. Viņaprāt, tam par pamatu ir jau esošie sasniegumi un ļoti precīzi plānotie pasākumi tuvākā un tālākā nākotnē, tādējādi arī attīstot tautsaimniecību.

Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs, akadēmiķis profesors Andrejs Siliņš uzsvēra, ka jau kopš tās izveides Irbenē esošā infrastruktūra (šobrīd – VeA Starptautiskais radioastronomijas centrs) ir pasaules līmeņa objekts, īpaši būtiski, ka tā ir saglabāta līdz mūsdienām un sekmīgi darbojas. J.Vucāns akcentēja akadēmiķa A.Siliņa lomu Irbenes infrastruktūras saglabāšanā laikā, kad Krievijas armija atstāja Latviju.

Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētājs un Daugavpils universitātes rektors profesors Arvīds Barševskis norādīja, ka izglītība, pētniecība un sasniegumi šajās jomās ir tās lietas, kas noteikti var veicināt Latvijas atpazīstamību pasaulē. Viņš uzsvēra, ka darbība satelīttehnoloģiju pielietošanā un attīstībā ir veiksmīgas sadarbības modelis un labās prakses paraugs, kas kopumā dod pienesumu Latvijas tautsaimniecībai, turklāt augsta līmeņa zinātnes un pētniecības centriem ir iespēja attīstīties arī Latvijas reģionos, kas īpaši nozīmīgi ir valsts policentriskai attīstībai.

Pasākuma ietvaros J.Vucāns un Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās parakstīja līgumu par projekta “Satelīttehnoloģiju pētījumu starptautiskās konkurētspējas un kapacitātes palielināšana” (SATTEH) īstenošanu. Tā ietvaros tiks stiprināta sadarbība ar ES vadošajiem pētniecības centriem, piesaistīti ārvalstu zinātnieki un nodrošināta pašmāju pētnieku stažēšanās ārvalstu izcilos pētniecības centros. Projekta rezultāti paredz paaugstināt zinātniskā darba produktivitāti un veicināt plašākas iespējas starptautisku projektu īstenošanai, lai maksimāli efektīvi izmantotu zinātnei pieejamos resursus un kāpinātu ekonomisko atdevi. SATTEH projekta kopējais ilgums ir 36 mēneši, un ieguldījumu kopējā summa ir 217 tūkstoši latu, tai skaitā paredzēts 100% ERAF finansējums attiecināmajām izmaksām 206 tūkstošu latu apmērā.

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!