• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu Atkritumu apsaimniekošanas likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2010., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218974

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanu grāmatām

Vēl šajā numurā

05.10.2010., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu Atkritumu apsaimniekošanas likumu

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 29.septembrī skatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja Atkritumu apsaimniekošanas likumu, kurš noteiks valsts un pašvaldību institūciju kompetenci un nosacījumus uzņēmēju dalībai atkritumu apsaimniekošanā.

“Komisijas deputāti kopīgi ar nozares ekspertiem daudz strādājuši pie jaunā likuma, un rasti kompromisi, kas sakārtos šo tautsaimniecībai un videi būtisko jomu,” pauž komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Likumprojekts paredz, ka pašvaldība atkritumu apsaimniekotāju izraudzīsies, veicot publisko iepirkumu vai veidojot publiskās un privātās partnerības projektu. Lai uzņēmējs uzsāktu atkritumu apsaimniekošanu, tam būs jāsaņem Valsts vides dienesta atļauja, un tiks novērtētas komersanta tehniskās iespējas veikt atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, šķirošanu un uzglabāšanu. Novērtējumu veiks Ministru kabineta noteikta biedrība, kas apvienos vismaz divas trešdaļas atkritumu apsaimniekošanas komersantu.

Pašvaldībai ar uzņēmēju slēdzot līgumu par atkritumu apsaimniekošanu, tā termiņš būs no trīs līdz pieciem gadiem. Atkritumu apsaimniekošanu īstenojot publiskās un privātās partnerības ietvaros, maksimālais līguma termiņš būs 20 gadi.

Ja pašvaldība, nepiemērojot publiskā iepirkuma prasības, pēc 2005.gada 26.jūlija ar uzņēmēju ir noslēgusi līgumu par atkritumu apsaimniekošanu, tad līgums tiks izbeigts līdz 2012.gada 31.decembrim. Arī gadījumā, ja pašvaldība noslēgusi beztermiņa līgumu, tas tiks izbeigts līdz 2012.gada beigām.

Tāpat likumprojekts nosaka, ka zemesgabala īpašniekam vai nomniekam būs pienākums nodrošināt atkritumu savākšanu, paredzot vietu konteineram un nodrošinot piekļuvi atkritumu apsaimniekošanas transportlīdzeklim. Jaunais likums nosaka, ka zemes īpašniekam būs jāmaksā par prettiesiski novietotu atkritumu apsaimniekošanu. Īpašniekam savukārt būs tiesības radušās izmaksas piedzīt no atkritumu radītāja.

Plānots, ka Saeima Atkritumu apsaimniekošanas likumprojektu otrajā lasījumā skatīs 7.oktobra sēdē. Likumprojektu galīgajā lasījumā iecerēts pieņemt vēl 9.Saeimas laikā, norāda komisijā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!