• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Par latviešu valodas mācīšanu un popularizēšanu Čehijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2010., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218888

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministrs: Par UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sertifikātu

Vēl šajā numurā

01.10.2010., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Par latviešu valodas mācīšanu un popularizēšanu Čehijā

29.septembrī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Rolands Broks tikās ar Prāgas Kārļa universitātes Filozofijas fakultātes Baltistikas programmas vadītāju Mg.philol. Pāvelu Štollu un Prāgas Kārļa universitātes Filozofijas fakultātes latviešu valodas lektori Mg.philol. Sarmu Ginteri. Sarunā piedalījās arī Izglītības un zinātnes ministrijas un Latviešu valodas aģentūras pārstāvji.

Ministre atzinīgi novērtēja abu pasniedzēju kopīgo darbu un paveikto latviešu valodas apguvē, popularizēšanā un pieejamības veicināšanā ārpus mūsu valsts robežām, īpaši Čehijā, kur gadu desmitu gaitā izveidojušās izcilas latviešu valodas mācīšanas iespējas. “Čehijas piemērs latviešu valodas mācīšanā ir īpaši izceļams, un rezultāti tiek sasniegti, efektīvi un racionāli izmantojot pieejamos resursus. Šis darbs nodrošina gan latviešu valodas apguvi, gan veicina Latvijas starptautisko atpazīstamību,” sarunas laikā uzsvēra T.Koķe, apliecinot gatavību rūpēties, lai nepieciešamo finansējumu latviešu valodas studijām Prāgas Kārļa universitātē (apmēram 20 tūkstošus latu gadā) nodrošinātu arī turpmāk.

Ministre uzsvēra, ka atbalsts latviešu valodas apguvei ir nepieciešams un svarīgs, jo latviešu valoda ir arī viena no oficiālajām Eiropas Savienības (ES) valodām un tādējādi mēs starptautiski parādām Latviju, vairojam tās atpazīstamību. R.Broks norādīja, ka, piemēram, 2009.gadā kopumā valstī latviešu valodas politikas veidošanai un īstenošanai bija vairāk nekā četri miljoni latu, bet tikai apmēram 500 tūkstoši bija IZM tiešā rīcībā, lai gan tās atbildībā ir visa valsts valodas politikas joma. Ministre un parlamentārais sekretārs, uzsverot latviešu valodas apguves stiprināšanas nepieciešamību un nozīmi, pauda viennozīmīgu viedokli, ka nav pieļaujama situācija, kurā finansējums IZM valsts valodas politikas īstenošanai tiktu samazināts, tajā skaitā 2011.gada valsts budžeta kontekstā.

Ministre rosināja izmantot tās iespējas, ko nodrošina modernās tehnoloģijas un dažādi ES projekti, lai sekmētu un pilnveidotu latviešu valodas mācīšanu gan Kārļa Prāgas universitātē, gan Brno Masarika universitātē. P.Štolls un S.Gintere bija pateicīgi par iespēju tikties ar IZM pārstāvjiem, uzsverot atbalsta un augstā novērtējuma nozīmi viņu darbībā.

Agnese Korbe, ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!