• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par pieaugušo cilvēku izglītības programmu "Grundtvig". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2010., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218488

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par tirdzniecības pārbaudi interneta veikalos

Vēl šajā numurā

24.09.2010., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par pieaugušo cilvēku izglītības programmu “Grundtvig”

Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrulla Vasiliu 22. un 23.septembrī piedalījās pasākumos Kopenhāgenā, lai atzīmētu Eiropas Savienības pieaugušo izglītības programmas “Grundtvig” desmito gadadienu. Finansiāli atbalstot apmācību kursus un mācību mobilitāti, programma “Grundtvig” palīdz pieaugušajiem uzlabot prasmes un nodarbinātības iespējas.

Komisija uzskata, ka tagad vēl vairāk nekā jebkad agrāk ir vajadzīgs šis atbalsts, lai pārvarētu krīzi un atraisītu Eiropas izaugsmes potenciālu, nodrošinot, lai tie, kuriem iepriekš nebija pieejamas iespējas, varētu tās izmantot nākotnē. Pēdējā desmitgadē ar programmas starpniecību pieaugušo izglītībā ir ieguldīti 370 miljoni eiro un piešķirti 17 tūkstoši dotāciju organizācijām, kuras iesaistīja aptuveni pusmiljons dalībnieku.

“Programma “Grundtvig” dod visu vecumu pieaugušajiem otro iespēju iegūt prasmes un kvalifikācijas, kas uzlabos nodarbinātības iespējas un veicinās personisko attīstību,” teica komisāre A.Vasiliu. “Programma atbalsta dažādas organizācijas, īpaši tās, kuru mērķgrupa ir pieaugušie nelabvēlīgā situācijā. Tā ir svarīga Eiropas Komisijas mūžizglītības stratēģijas sastāvdaļa, kas dos ieguldījumu iniciatīvā “Jaunatne kustībā” un stratēģijas “Eiropa 2020” mērķu sasniegšanā, lai veicinātu viedu, ilgtspējīgu un iekļaujošu izaugsmi.”

Programma “Grundtvig” palīdz pieaugušajiem, kuri beiguši skolu, iegūstot pamatkvalifikāciju, vai pieaugušajiem, kuriem trūkst kvalifikācijas, kā arī sniedz atbalstu skolotājiem, instruktoriem un citiem darbiniekiem pieaugušo izglītības centros un apvienībās, konsultāciju organizācijās, informācijas dienestos, NVO, uzņēmumos, brīvprātīgo grupās un pētniecības centros.

Programmas “Grundtvig” konkrētie mērķi ir šādi:

• uzlabot apmācību kursu kvalitāti un palielināt izglītojamo un pieaugušo izglītības skolotāju, kā arī darbinieku mobilitāti;

• nodrošināt, lai personas marginālajās sabiedrības grupās varētu piedalīties pieaugušo izglītībā, īpaši vecāki cilvēki un tie, kuriem trūkst pamatkvalifikācijas;

• uzlabot pieaugušo izglītības organizāciju sadarbību;

• izveidot inovatīvu pieaugušo izglītības un vadības praksi un veicināt tās izplatīšanu;

• atbalstīt izglītības saturu, pakalpojumus un praksi, izmantojot IKT.

Finansējums

Kopējais programmas “Grundtvig” 2007.–2013.gada budžets ir 415 miljoni eiro. 2009.gadā 62 miljonus eiro no programmas līdzekļiem piešķīra 1540 organizācijām, kuras bija iesaistītas mācību partnerībās. Kopumā 26 tūkstoši dalībnieku Eiropā bija iesaistīti mācību partnerībās un citos mobilitātes pasākumos.

Kopš 2000.gada izmaksāti gandrīz 14 tūkstoši dotāciju organizācijām, kuras piedalījās vairāk nekā 3000 mācību partnerībās. Pateicoties programmai “Grundtwig”, daudzas organizācijas ieguva pirmo pieredzi darbā ar līdzīgām organizācijām citur Eiropā.

Aizvadītajos desmit gados gandrīz 15 tūkstoši skolotāju un citu darbinieku ir piedalījušies kvalifikācijas celšanas pasākumos vai veikuši skolotāja pienākumus, izmantojot programmas “Grundtvig” atbalstu. Gaidāms, ka līdz 2013.gada beigām šis rādītājs pārsniegs 20 tūkstošus.

Kopš tika piedāvātas jaunas mobilitātes iespējas 2009.gadā, aptuveni 5 tūkstoši pieaugušo izglītojamo no 30 valstīm ir saņēmuši stipendiju, lai piedalītos mācību un brīvprātīgo pasākumos ārvalstīs, un pilnveidojuši personiskās attīstības prasmes.

Programma vērsta uz sadarbības projektu un sadarbības tīklu atbalstu, lai izstrādātu un izplatītu inovatīvu pieeju pieaugušo izglītībā. Kopš programma tika sākta, veikts aptuveni 700 šādu iniciatīvu, kurās piedalījās aptuveni 4 tūkstoši partneru Eiropā.

Kas ir “Grundtvig”?

Programma “Grundtvig” nosaukta Dānijas filozofa, teologa un skolotāja Nikolaja Gruntviga (1783–1872) vārdā. Viņu uzskata par tautas augstskolu kustības “tēvu”, kas Dānijā sākās 19.gadsimta vidū un izplatījās Ziemeļvalstīs un daudzās citās valstīs.

Gruntvigs bija stingrs pieaugušo izglītošanas atbalstītājs, lai pieaugušie varētu kalpot sabiedrībai. Viņš uzskatīja, ka mācībām klasē ir savas robežas un ka reālā mācīšanās notiek dzīvē.

Mūžizglītības programma

Programma “Grundtvig” ir viena no Eiropas Komisijas mūžizglītības programmas (MIP) četrām sastāvdaļām, kas ļauj cilvēkiem visos dzīves posmos piedalīties mācību pasākumos, kā arī dod ieguldījumu izglītības un apmācību nozares attīstībā Eiropā. Trīs pārējie MIP finansējuma avoti ir šādi: programma “Erasmus” paredzēta augstākajai izglītībai, “Leonardo da Vinci” – profesionālajai izglītībai un apmācībai un “Comenius” – skolām.

Četras apakšprogrammas finansē daudzus pasākumus, tostarp apmaiņas pasākumus, pētniecības apmeklējumus un sadarbības veidošanas pasākumus. Projekti ir paredzēti studentiem un izglītojamajiem, kā arī skolotājiem, instruktoriem un citām izglītībā un apmācībā iesaistītām personām.

Kopējais mūžizglītības programmas 2007.–2013.gada budžets ir 7 miljardi eiro.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!