• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašvaldības deputātu valsts valodas zināšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2010., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumu

Vēl šajā numurā

24.09.2010., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pašvaldības deputātu valsts valodas zināšanām

Saeima 23.septembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, kas paredz iespēju ar tiesas spriedumu anulēt pašvaldības deputāta mandātu, ja domē ievēlētais deputāts, kurš neprot valsts valodu, sešu mēnešu laikā to nebūs apguvis.

Pašvaldības deputāta pilnvaras varēs anulēt ar apgabaltiesas spriedumu, ja deputāta valsts valodas zināšanas neatbildīs Ministru kabineta noteiktajam prasmes līmenim. Šīs likuma izmaiņas neattieksies uz 2009.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētajiem deputātiem, bet viņiem būs pienākums sešu mēnešu laikā apgūt latviešu valodu.

Deputāta valsts valodas zināšanas pārbaudīs Valsts valodas centrs, un tam būs pienākums informēt attiecīgās domes priekšsēdētāju par konkrētā deputāta valsts valodas zināšanu nepietiekamo līmeni, kā arī aicināt attiecīgo deputātu apgūt valsts valodu.

Grozījumi nosaka, ka pašvaldības domes priekšsēdētājam būs jānodrošina finansējums deputāta valsts valodas apmācībām un deputātam sešu mēnešu laikā būs jāapgūst latviešu valoda. Pēc šā termiņa Valsts valodas centrs atkārtoti pārbaudīs valsts valodas prasmi. Ja deputāts neieradīsies uz pārbaudi vai arī tiks konstatēts, ka deputāta valsts valodas prasme nav pietiekamā līmenī, Valsts valodas centram attiecīgajā apgabaltiesā būs jāsniedz prasības pieteikums par deputāta pilnvaru apturēšanu.

Izmaiņas likumā bija nepieciešamas, jo vairākās pašvaldībās ievēlēto deputātu darbs domē un saskarsme ar vēlētājiem ir apgrūtināta. Atsevišķi deputāti latviešu valodu neprot tādā apmērā, lai pilnvērtīgi varētu pildīt pašvaldības deputāta pienākumus, norāda grozījumu izstrādātāji.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!