• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu ēdienkarti pēdējā desmitgadē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.1999., Nr. 45/46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21843

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar skaidriem terminiem ir skaidra doma

Vēl šajā numurā

17.02.1999., Nr. 45/46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu ēdienkarti pēdējā desmitgadē

Nobeigums.

Sākums "LV"

nr. 40, 11.02.1999.

Oļģerts Krastiņš, LZA akadēmiķis, - "Latvijas Vēstnesim"

Pārtikas produktu patēriņš

Tā kā trūkst līdzekļu augstvērtīgu produktu iegādei, iedzīvotāji ir spiesti to kompensēt ar mazvērtīgākiem, parasti augu izcelsmes produktiem, vai arī, kaitējot savai veselībai, ierobežot uzturu vispār.

Nozīmīgs dārgo produktu aizstājējs Latvijas iedzīvotājiem ir samērā lētie kartupeļi. Kartupeļu patēriņa lēcienveida pieaugumu 1996.gadā daļēji var izskaidrot ar reģistrācijas īpatnībām, taču stabils pieaugums ir vērojams arī 1989. -1994.gadā tiklab pilsētu, kā arī lauku iedzīvotājiem. 1989.-1994.gadā stabili ir audzis arī maizes un labības produktu patēriņš, 1995.-1996.gadā tas ir stabilizējies, bet 1997.-1998.gadā nedaudz samazinājies.

Kā trūkstošo augstvērtīgāko produktu kompensētājs tiek izmantotas dažādas taukvielas (margarīns, augu eļļas u.c.). 1989.-1995.gadā taukvielu patēriņš ir audzis gandrīz vai divas reizes. Vēl straujāks pieaugums vērojams 1996.gadā, taču iepriekš minēto apsvērumu dēļ šie skaitļi varētu būt nesalīdzināmi.

Lai nodrošinātu veselīgu uzturu, Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu patērēt daudz vairāk augļu un ogu. Pēc dietologu domām, "pašreiz (pirms 1991.gada - O.K.) Latvijas iedzīvotāji apēda vidēji 1/4 no tā dārzeņu daudzuma un 1/10 no tā augļu un ogu daudzuma, ko uzturzinātnieki uzskata par optimālu"(A.Audere, A.Avots, A.Bērziņa, Z.Lindberga Higiēna. - R., 1991. - 149. lpp.).

Kā rāda mūsu pētījums, augļu un ogu patēriņš lielā mērā atkarīgs no augļu un ogu ražas Latvijā un tuvākās kaimiņvalstīs, kas būtiski ietekmē šo produktu cenu. Labas ābolu un bumbieru ražas gados to patēriņš var pieaugt pat vairākas reizes. Zīmīgi, ka pēdējos gados pilsētnieki patērē vairāk augļu un ogu nekā laucinieki. Tas nozīmē, ka lielai daļai lauku iedzīvotāju nav savu augļudārzu.

Uzturvielas

Uzturzinātne un mājsaimnieču prakse rāda, ka pārtikas produkti uzturā ir diezgan plaši samaināmi, ja vien tiek nodrošināts cilvēka organismam nepieciešamais uzturvielu daudzums. Tādēļ uzturzinātnieki mazāk pievēršas pārtikas produktu, bet vairāk uzturvielu normatīvu izstrādei.

Parasti izšķir trīs pamatuzturvielas - olbaltumvielas, taukus un ogļhidrātus. Sīkākos pētījumos aplūko vēl virkni citu organismam nepieciešamu vielu: minerālvielas, vitamīni, balastvielas u.c. Šo vielu daudzums pārtikas produktos ir mazs vai neliels, balastvielu nozīme ir pakārtota. Tādēļ statistiska analīze parasti aprobežojas ar trim pamatvielām, iespēju robežās izdalot, cik no tām uzņemtas ar dzīvnieku izcelsmes produktiem. Vēl aprēķina kopējo barības līdzekļu enerģētisko vērtību.

Olbaltumvielas sastāv no aminoskābēm, no kurām organismā veidojas audi, fermenti un hormoni. "Ja uzturā olbaltumvielu ir maz, organisms noārda pats savus mazāk svarīgus audus, lai atbrīvotās olbaltumvielas izmantotu citu dzīvībai nepieciešamo olbaltumvielu sintēzei." (Higiēna, 143.lpp.). Tas norāda olbaltumvielu izcili svarīgo lomu dzīvības procesa uzturēšanā.

Taukvielām uzturā ir daudzpusīga nozīme. Tās ir enerģijas avots, bet veicina arī organisma aizsargreakcijas, piedalās vielmaiņā un augšanas procesā.

Ogļhidrāti ir galvenais organisma enerģijas avots.

Kā vispārinošu pārtikas produktu novērtējumu izmanto produktu enerģētisko vērtību. Enerģija cilvēkam nepieciešama visu dzīvības procesu nodrošināšanai: elpošanai, vielmaiņai, augšanai, bet pastiprināts enerģijas patēriņš ir vajadzīgs, strādājot fizisku darbu. Jo darbs prasa lielāku muskuļu piepūli, jo vairāk vajag enerģijas, kas jāuzņem ar uzturu.

Cilvēka enerģijas patēriņu un pārtikas produktu enerģētisko saturu mērī kilokalorijās (kcal), retāk džoulos (1kcal =4,19 kilodžouli). Vienkāršā skaidrojumā viena kalorija ir siltuma daudzums, kas nepieciešams, lai 1 gramu ūdens sasildītu par 1°C. Kilokalorija ir 1000 kaloriju. Tā spēj sasildīt par 1°C litru ūdens.

Izstrādājot racionālas uzturdevas, ir jārisina divi jautājumi. Pirmais - jānosaka organismam nepieciešmo barības vielu un kopējās enerģētiskās vērtības daudzums; otrais - jānosaka barības vielu un enerģijas daudzums pārtikas produktos.

Cilvēkam nepieciešamo barības vielu un enerģijas daudzumu uzturzinātnieki nosaka diferencēti, ņemot vērā cilvēka dzimumu, vecumu un izpildāmā darba slodzi, vajadzības gadījumā - arī veselības stāvokli. Atkarībā no citiem faktoriem pieaugušam vīrietim diennaktī nepieciešams 82-118 g olbaltumvielas, 93-158 g tauku, 344-602 g ogļhidrātu, nodrošinot 2555-4300 kcal enerģijas daudzumu. Pieaugušai sievietei šie normatīvi ir mazāki: 70-87 g olbaltumvielu, 81-116 g tauku, 297-441 g ogļhidrātu, nodrošinot 2200-3700 kcal enerģētisko vērtību. Bērniem visi normatīvi ir mazāki atkarībā no vecuma (Higiēna, 142.-144. lpp.).

Šie diferencētie normatīvi vēlreiz pierāda, ka, pētījot dzīves līmeņa īpatnības dažāda dzimuma un vecuma sastāva ģimenēs, patēriņa rādītājus nedrīkst rēķināt vidēji uz mājsaimniecības locekli, bet jāizmanto nosacītas patērētāju vienības.

Statistiķu, agrārekonomistu un citu saskares zinātņu speciālistu uzdevums ir šos diferencētos normatīvus izsvērt ar valsts iedzīvotāju vidējo sastāvu pēc dzimuma un vecuma, iegūstot vidējos normatīvus uz vienu patērētāja vienību vai mājsaimniecības locekli. Pēdējo vienkāršāko rādītāju var lietot, salīdzinot teritoriālas, sociālas, tautību u.c. grupas, kuru vidējais demogrāfiskais sastāvs ir apmēram vienāds.

Vidējos normatīvus var noteikt samērā precīzi, ievērojot iedzīvotāju sadalījumu pēc dzimuma un vecuma, taču gandrīz pilnīgi trūkst datu par iedzīvotāju grupām, kuras izdalītas pēc darba intensitātes jeb smaguma.

Cita veida grūtības jāpārvar, nosakot uzturvielu daudzumu pārtikas produktos. Uzturzinātnieki un ķīmiķi to dara, ņemot pilnīgi konkrēta nosaukuma, šķirnes un kvalitātes produktu paraugus. Tādēļ šādu normatīvu iznāk ļoti daudz. Statistikā turpretī pat izvērstā klasifikācijā ir jāizmanto radniecīgu produktu grupas. Piemēram, šķietami vienveidīgs produkts sviests īstenībā nav nemaz tik vienveidīgs, ņemot vērā, ka tirgū ir augstākā labuma, 1. šķiras, lauku sviests u.c., kuros uzturvielu saturs ir atšķirīgs. Līdz ar to dažādos avotos uzrādītais uzturvielu saturs arī var atšķirties. Piemēram, "Higiēnā"(139.lpp.) 1 kg sviesta enerģētiskā vērtība ir uzrādīta 7000 kcal (acīmredzot domājot augstākā labuma sviestu), bet CSP aprēķinos izmanto 6540 kcal, rēķinoties, ka patērē dažādu škirņu sviestu, kura vidējais enerģētiskais saturs varētu būt tāds.

Grūtības rada arī barības vielu zudumi ēdienu sagatavošanas un patēriņa laikā. Piemēram, mājputnu gaļai šie zudumi sasniedz 40 % (kauli u.c. neēdami audi). Cilvēka organisms uzturā reāli saņem t.s. neto daudzumu, bet mājsaimniece intervētājam spēj dot atbildes tikai par bruto daudzumu: cik atnests no veikala (tirgus) vai cik ielikts katlā. Tādēļ, rēķinot uzturvielu daudzumus, statistika izstrādā un izmanto samērā plašu koeficientu sistēmu, kas izsaka pārtikas produktu normālos zudumus.

Kā redzams, strādājot ne vien ar vērtības izteiksmē reģistrētiem rādītājiem, bet arī ar šķietami vienkāršiem un drošākiem naturāliem rādītājiem, ir jāpārvar ne mazums grūtību. Ja dažādos laika posmos šīs grūtības ir pārvarētas dažādi, garāku dinamikas rindu salīdzināmība arī šajā gadījumā var būt apdraudēta.

Patērēto pārtikas produktu uzturvielu daudzums, rēķinot vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli, pēc CSP datiem 1989.-1997.gada periodā ir parādīti 2. tabulā.

Analogi dati par 1998.gadu būs pieejami tikai tad, kad būs pabeigta pilna gada datu izstrāde.

Redzams, ka visu trīs galveno uzturvielu (olbaltumvielu, taukvielu, ogļhidrātu) patērētais daudzums 1989.-1994.gadā ir sistemātiski samazinājies. Tā noticis tiklab pilsētu, kā lauku mājsaimniecībās. Bet 1996.-1997. gadā iedzīvotāju nodrošinājums ar uzturvielām ir manāmi uzlabojies. No vienas puses, to var izskaidrot ar zināmu tautsaimniecības stabilizēšanos un zināmu iedzīvotāju slāņu dzīves līmeņa uzlabošanos. Tomēr, no otras puses, ir jārēķinās arī ar to, ka, sākot ar 1996.gadu, mājsaimniecību budžetu pētījumos tiek precīzāk reģistrēti pašražoto un pašu patērēto pārtikas produktu daudzumi, kuri iepriekšējos gados varētu būt uztverti nepilnīgi.

Vērtējot patērēto uzturvielu daudzumu no vērtīgākiem dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, pēdējo gadu uzlabojums ir daudz mazāks (olbaltumvielas) vai tā nav nemaz (taukvielas).

Ogļhidrātus cilvēki gūst galvenokārt no augu valsts produktiem. No dzīvnieku izcelsmes produktiem gūst tikai 5-6 % no ogļhidrātu patēriņa. Tādēļ attiecīgi dati ir izstrādāti tikai par 1990.-1995.gadu, bet par pārējiem ne. Tādēļ 2.tabulā tie nav ietverti.

Izdarīt kādus faktiski patērēto uzturvielu daudzumu salīdzinājumus ar normatīvi nepieciešamajiem pašreiz ir ļoti nedroši.

1995.gadā CSP publicēja Latvijas tirgus pētīšanas institūta izstrādātos normatīvus.* Tie lielā mērā ir piemēroti krīzes situācijai un varbūt pat vairāk orientēti pārtikas produktu pieprasījuma prognozēšanai. Ciktāl tie atspoguļo valsts vidējā iedzīvotāja fizioloģisko nepieciešamību, nezinot aprēķina metodiku, ir grūti vērtēt.

Tiešāk izsakās agroekonomists V. Pirksts, kurš arī ir pievērsies šim jautājumam. Viņš raksta: "Minimālā patēriņa līmeņa aprēķināšanā izmantotas pārtikas produktu patēriņa tendences maznodrošinātās ģimenēs 1991.-1993.gadā, kā arī ņemti vērā Labklājības ministrijas speciālistu aprēķinātie "krīzes minimuma" patēriņa normatīvi".**

Lai gan pēdējo gadu uzturvielu faktiskais patēriņš jau ir tuvs vai pat sasniedz minētos normatīvus, īstam optimismam vēl nav pamata. Sevišķi tādēļ, ka vidējo faktisko patēriņu veido tiklab materiāli labi nodrošinātas ģimenes, kuras pārtiku spēj iegādāties atbilstoši vajadzībai, kā arī nabadzīgās un trūcīgās ģimenes, kas dzīvo uz izdzīvošanas robežas vai pat zem tās.

Ņemot vērā statistikas datu izstrādes datorizāciju, būtu iespējams un vajadzīgs uzturvielu patēriņu rēķināt arī atsevišķi pa iedzīvotāju labklājības deciļgrupām. Tas parādītu, kā ar pārtiku ir nodrošināti iedzīvotāju trūcīgākie slāņi. Šādu informāciju varētu izmantot nevien politiķi un sociologi, bet arī medicīnas speciālisti, lai precizētu tuberkulozes un citu specifiski nabadzīgo iedzīvotāju slimību rašanās un izplatīšanās cēloņus.

* Mājsaimniecību budžets 1995.g. 1.pusgadā. - R.: VSK Ziņojums 02.10.95. - 11. lpp.

** Pirksts V. Lauksaimniecības produkcijas vajadzība un tās ražošanas iespēja Latvijā (ziņojums, datorraksts) - R.: [1994] - 3. lpp

1. tabula

 

Galveno pārtikas produktu patēriņš

vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, kg

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995.

1996

1997

1998.

 

 

 

 

 

 

 

1. pusg.

 

 

9 mēn.

Maize un labības

Latvijā

6,56

6,68

6,98

7,55

7,69

7,43

7,41

7,19

6,87

6,73

izstrādājumi

pilsētās

6,22

6,24

6,82

7,16

7,37

7,08

7,06

6,74

6,38

6,33

(pārrēķināti miltos)

laukos

7,47

7,69

7,58

8,26

8,29

8,08

8,04

7,92

7,70

7,33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gaļa un gaļas produkti

Latvijā

6,96

6,83

6,06

5,13

4,78

4,27

4,39

4,78

4,70

4,81

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(pārrēķināti svaigā gaļā)

pilsētās

7,16

7,29

6,35

5,02

4,58

4,26

4,49

4,85

4,77

4,89

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laukos

6,32

5,93

5,69

5,34

5,04

4,28

4,20

4,67

4,59

4,62

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zivis un zivju produkti

Latvijā

1,29

1,26

1,26

0,90

0,84

0,93

0,95

1,35

1,23

1,23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(pārrēķināti svaigās zivīs)

pilsētās

1,28

1,32

1,40

1,03

0,92

0,99

1,03

1,39

1,23

1,24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laukos

1,25

1,16

0,97

0,68

0,67

0,81

0,80

1,30

1,17

1,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piens un piena produkti

Latvijā

41,31

40,14

39,67

31,78

30,90

28,64

27,25

25,94

24,22

23,76

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(pārrēķināti pienā)

pilsētās

40,07

41,36

40,83

29,37

28,05

25,08

23,77

23,46

22,11

22,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laukos

43,25

39,25

38,59

36,11

36,16

35,12

33,53

31,86

29,22

26,56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taukvielas (sviests, marga-

Latvijā

0,41

0,40

0,28

0,30

0,51

0,65

0,75

1,27

1,27

1,29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rīns, augu eļļa, speķis u.c.)

pilsētās

0,41

0,41

0,32

0,35

0,58

0,70

0,80

1,27

1,26

1,31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laukos

0,38

0,35

0,17

0,20

0,39

0,57

0,64

1,30

1,28

1,25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olas (ieskaitot izlietotās

Latvijā

20

19

20

18

17

17

18

16

16

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pārtikas izstrādājumos)

pilsētās

20

18

18

17

16

17

18

17

16

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laukos

21

20

20

21

18

16

18

16

16

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augļi un ogas (pārrēķināti

Latvijā

3,89

3,11

2,94

2,80

3,21

2,78

2,30

3,67

4,45

3,49

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

svaigos augļos un ogās)

pilsētās

3,73

3,25

2,92

2,36

2,69

2,68

2,65

3,44

4,79

3,79

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laukos

4,64

3,10

3,26

3,59

4,16

2,98

1,68

2,53

3,49

2,84

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dārzeņi (pārrēķināti

Latvijā

6,36

5,55

5,82

5,64

4,91

4,87

4,50

8,06

8,59

7,60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

svaigos dārzeņos)

pilsētās

6,22

5,70

5,81

5,11

4,32

4,32

3,96

7,76

8,31

7,23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laukos

7,02

5,75

6,04

6,59

5,99

5,87

5,47

8,82

9,32

8,42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kartupeļi

Latvijā

7,57

7,63

8,15

8,42

9,24

9,01

8,82

12,63

11,96

10,55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pilsētās

7,01

6,53

6,77

6,84

7,73

7,26

6,97

10,91

10,24

9,14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laukos

10,48

10,23

10,85

11,25

12,04

12,21

12,16

16,71

16,10

13,68

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukurs (ieskaitot izlietoto

Latvijā

2,53

2,53

2,26

1,83

2,02

1,94

1,95

2,74

2,33

2,28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pārtikas izstrādājumos)

pilsētās

2,55

2,56

2,27

1,78

1,94

1,91

1,92

2,51

2,16

2,11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laukos

2,50

2,44

2,19

1,92

2,16

2,02

2,02

3,27

2,76

2,67

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datu avoti:

Par 1989.g. - Ģimeņu ienākumi un patēriņš atkarībā no to locekļu vidējā kopienākuma līmeņa. - R.: VSK, 1990. - 43.-44. lpp. (gada dati pārrēķināti vidēji mēnesī, dalot ar 12).

Par 1990.-1994.g. - Mājsaimniecību budžets 1994.g. - R.: VSK, 1995. - 28. lpp. (gada dati pārrēķināti vidēji mēnesī, dalot ar 12).

Par 1995.g. 1.pusgadu - Mājsaimniecību budžets 1995.g. 1.pusgadā. - R.: VSK Ziņojums, 1995. - 26. lpp. (gada dati pārrēķināti vidēji mēnesī, dalot ar 6).

Par 1996. un 1997.g. - Mājsaimniecību budžets 1997.g. - R.: VSK, 1998. - 160. lpp.

Par 1998.g. 9 mēn. - Ziņojums par mājsaimniecību budžeta pētījuma rezultātiem 1998.g. 9 mēnešos.- R.: CSP, 1998. - 9. lpp.

2. tabula

Patērēto pārtikas produktu uzturvielu daudzums un kaloritāte

vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli dienā, grami

 

 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995.

1996

1997

 

 

 

 

 

 

 

 

1.pusg.

 

 

Olbaltumvielas

Latvija

77,0

75,6

73,4

66,2

64,1

61,3

62,8

75,5

73,4

 

pilsētas

75,9

77,2

74,8

62,8

60,8

58,2

60,4

72,5

70,3

 

lauki

78,4

74,4

72,6

72,3

70,4

67,0

67,3

82,9

80,6

t.sk. dzīvnieku izcelsmes

Latvija

52,7

51,7

48,7

40,6

37,9

36,0

37,4

41,6

40,5

produktos

pilsētas

52,6

54,6

51,0

39,0

36,1

34,5

36,5

40,5

39,5

 

lauki

50,6

47,1

45,5

43,6

41,3

38,6

39,1

44,4

42,7

Taukvielas

Latvija

114,6

112,4

104,4

91,6

93,9

90,9

94,5

103,5

102,3

 

pilsētas

112,5

111,3

103,1

83,6

86,1

83,5

87,1

99,9

98,7

 

lauki

121,3

115,5

109,5

105,9

108,3

104,4

107,9

113,5

110,2

t.sk. dzīvnieku izcelsmes

Latvija

93,0

91,6

87,5

75,2

71,1

64,2

64,6

65,0

62,3

produktos

pilsētas

91,1

90,4

85,0

65,9

61,6

55,5

55,7

60,8

58,6

 

lauki

100,3

95,9

95,6

91,9

88,7

80,0

80,8

75,3

70,7

Ogļhidrāti

Latvija

315,4

313,0

310,7

302,2

314,3

303,5

304,5

313,8

304,5

 

pilsētas

304,7

300,4

301,3

279,8

292,4

281,9

283,3

292,8

282,6

 

lauki

352,8

344,8

335,8

342,6

354,6

342,7

342,5

362,6

356,8

Patērēto produktu barības

Latvija

2617

2581

2491

2312

2372

2290

2333

3490

2433

vielu kaloritāte, kilokalorijas

pilsētas

2550

2526

2447

2136

2199

2124

2170

2363

2302

 

lauki

2834

2732

2635

2630

2691

2594

2625

2800

2738

t.sk. dzīvnieku izcelsmes

Latvija

1147

1135

1084

922

867

795

809

801

770

produktos

pilsētas

1124

1133

1070

817

760

696

709

752

727

 

lauki

1218

1161

1152

1109

1064

974

988

922

868

Datu avoti:

Par 1989.g. - Ģimeņu ienākumi un patēriņš atkarībā no to locekļu vidējā kopienākuma līmeņa. - R.:VSK, 1990. - 50.-51.lpp.

Par 1990.-1994.g. - Mājsaimniecību budžets 1994.g. - R.: VSK, 1995. - 29.lpp.

Par 1995.g. - Mājsaimniecību budžets 1995.g. 1.pusgadā. - R.: VSK Ziņojums, 1995. - 29.lpp.

Par 1996.-1997.g. - Mājsaimniecību budžets 1997.g. - R.: VSK, 1998. - 119.lpp..

 

Prokuratūras vadība cer uz savu kolēģu godaprātu, ka šie 10% tiks kompensēti uz darba dienas pagarināšanas, nevis rezultativitātes pazemināšanas rēķina.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!