• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 7.Saeimas vēlēšanu rezultātiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.1998., Nr. 313/314 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218323

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.317

Par darba grupu ar privatizēto daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu saistīto normatīvo aktu izstrādei

Vēl šajā numurā

24.10.1998., Nr. 313/314

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

CVK informācija

 

Par 7.Saeimas vēlēšanu rezultātiem

Vakar, 23.oktobrī, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) paziņoja oficiālos 7.Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Kopumā šajās vēlēšanās piedalījušies pavisam 71,89% jeb 964 667 vēlētāji. Tādējādi CVK ir izdevies apturēt vēlētāju aktivitātes samazināšanās tendenci. Salīdzinājumam — vēlētāju aktivitāte 5. un 6.Saeimā bija attiecīgi 89,9 un 71,9 procenti.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, komentējot padarīto, atzina, ka tādējādi sevi pilnībā attaisnojis CVK sekmīgi īstenotais mērķis — nodrošināt vēlēšanu procesa caurspīdīgumu. Vēl viens pierādījums tam ir ārvalstu novērotāju atzinīgais vērtējums, ka vēlēšanas Latvijā notikušas atklāti, godīgi un demokrātiski.

A.Cimdars arī uzsvēra, ka atšķirībā no 6.Saeimas vēlēšanām šogad daudz lielāka uzmanība veltīta vēlētāju informēšanai. Gatavojoties 7.Saeimas vēlēšanām un tautas nobalsošanai, CVK sagatavoja zīmēto īsfilmu seriālu "11 padomi vēlētājiem" un līdzīgu seriālu "Tautas nobalsošana", kā arī atsevišķu sociālo klipu. Divus mēnešus iepriekš skanēt sāka arī Centrālās vēlēšanu komisijas un Latvijas Radio kopīgi veidotais raidījums "Kā vēlēsim, tā dzīvosim".

Kā uzsvēra CVK priekšsēdētājs, par visu minēto pasākumu lietderību liecina arī nederīgo vēlēšanu zīmju skaita samazinājums šajās vēlēšanās no 1,48% iepriekšējās vēlēšanās līdz 0,55%.

Lai izvērtētu padarīto un izstrādātu priekšlikumus vēlēšanu likumdošanas un procedūras uzlabošanai, CVK šogad pirmoreiz apkopojusi arī vēlēšanu dienā saņemtās rakstiskās sūdzības.

Kopējais reģistrēto sūdzību skaits ar ap četrdesmit, un aptuveni pusi no tām reģistrējušas Rīgas vēlēšanu komisijas. Tomēr, kā uzsvēra A.Cimdars, visas saņemtās sūdzības tika izskatītas un novērstas jau vēlēšanu dienā.

Ar tādu pašu mērķi pirmoreiz tika apkopoti vēlētāju pieteikumi balsot vēlētāja atrašanās vietās, kas netika izpildīti. 7.Saeimas vēlēšanās pavisam bijis 81 šāds pieteikums.

Vērtējot padarīto un atgādinot, ka nākamās — pašvaldību vēlēšanas būs jau pēc diviem gadiem, A.Cimdars teica: "Tagad, kad esam apzinājuši lielāko daļu nepilnību, esam secinājuši, ka 7.Saeimas vēlēšanās vēlētājiem galvenokārt traucēja garās rindas, mēs domāsim par to, kā tās novērst nākamajā reizē."

CVK priekšsēdētājs preses konferenci beidza ar Bertolda Brehta vārdiem: "Grūtības, šķērsojot kalnus, ir garām. Priekšā ir grūtības, šķērsojot līdzenumus."

Kristīne Bērziņa,

CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!