• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tautas balsojums. Likumīgs un skaidrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.1998., Nr. 308/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218302

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr. 314

Par vadības darba grupu

Vēl šajā numurā

23.10.1998., Nr. 308/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tautas balsojums. Likumīgs un skaidrs

Vakar, 22. oktobrī, tika paziņoti tautas nobalsošanas oficiālie rezultāti

Turpinājums no 1.lpp.

Treškārt, man ir prieks par to, ka gan ārzemju novērotāji, gan pašmāju ļaudis ir pamanījuši un labi novērtējuši Centrālās vēlēšanu komisijas pūliņus padarīt vēlēšanu un tautas nobalsošanas procesu pēc iespējas "caurspīdīgāku". Protams, te liela nozīme bija laikrakstiem, žurnāliem, radio, televīzijai, ziņu aģentūrām.

Jāatzīst, ka dažkārt nevar būt absolūtas pārliecības par notikušā pilnīgu atbilstību likuma normām. Vienmēr, tieši tad, ja māja ir sakopta un kārtīga, mēs ļoti labi varam saskatīt vismazāko gruzīti. Tātad bija daži trūkumi, ar ko mums nācās sastapties. Tos mēs esam jau ievērojuši, arī ienākušos protestus esam izanalizējuši. Tas ir ļoti svarīgi, jo pēc divarpus gadiem notiks pašvaldību vēlēšanas, kam mums jau ir jāsāk gatavoties.

Vairākkārt ir nācies dzirdēt, ka tautas nobalsošanas jautājums ir bijis pārlieku sarežģīts un nesaprotams. Daļēji tā ir taisnība. Bet jautājuma formulējumu nosaka Satversme. Un Centrālajai vēlēšanu komisijai pamatlikums ir jāievēro. Mēs izdarījām to, ko varējām, un tas bija saistīts ar mūsu labo gribu. Centāmies iespējami uztveramāk un dažādās formās skaidrot pilsoņiem, kā viņiem jāizpauž sava izvēle.

Jau desmit dienas pirms vēlēšanām pilsoņi it visos iecirkņos varēja iepazīties ar grozīto un negrozīto Pilsonības likuma tekstu. Visa iespējamā informācija bija pieejama.

Tagad jādomā, kā uzlabot tautas nobalsošanas likumu un līdz ar to tajā izvirzītā jautājuma formulēšanu.

Es paredzu, ka turpmāk tautas nobalsošanas varētu notikt biežāk. Ir valstis, kur tās sarīko ļoti bieži. Ceru, ka septītās Saeimas deputāti ar izpratni pieņems Centrālās vēlēšanu komisijas priekšlikumus. Un tad varbūt mums izdosies izvairīties no līdzšinējām problēmām.

Būtisks trūkums šajā tautas nobalsošanā bija pārlieku garās rindas pie vēlēšanu iecirkņiem. Diemžēl daudzi cilvēki gluži vienkārši nespēja izturēt ilgo gaidīšanu un nenobalsojuši aizgāja projām. Patiešām jāatzīst, ka iecirkņu jauda vairākās vietās nebija pietiekama. Turklāt bija gadījumi, kad veci ļaudis, kas atradās attālu no vēlēšanu iecirkņa, nevarēja nobalsot, jo viņu dzīvesvietā neieradās vēlēšanu iecirkņa pārstāvji, kaut arī balsstiesīgā pilsoņa iesniegums laikus bijis nosūtīts.

Mintauts Ducmanis,

"LV" Saeimas un valdības lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!