• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesas un tiesnešu prestiža paaugstināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.1999., Nr. 43/44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21777

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiesas un tiesnešu prestiža paaugstināšanu (turpinājums)

Vēl šajā numurā

16.02.1999., Nr. 43/44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesas un tiesnešu prestiža paaugstināšanu

Piektdien, 12. februārī, notika visu Latvijas tiesnešu konference, kurā apsprieda aktuālus tiesu prakses, materiālās un sociālās nodrošināšanas, organizatoriskus un citus būtiskus tiesnešu darba jautājumus.

Uz kārtējo konferenci Pasaules tirdzniecības centra lielajā zālē bija pulcējušies aptuveni 300 no mūsu valsts 397 tiesnešiem. Bija ieradušies arī viesi, uzaicinātās amatpersonas, vairāki Saeimas deputāti.

Ziņojumu par tiesu veikumu un problēmām reformas gaitā, galvenajiem uzdevumiem nolasīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns, mudinādams gan valdību, gan tiesnešus pievērst lielāku uzmanību tiesu varas prestiža celšanai, jo tas līdz šim, kā liecina gan nesen Pasaules bankas, gan vēl citas veiktās aptaujas, ir visai zems. Tāpēc jāstiprina saikne ar sabiedrību, jāpaplašina cilvēku labāka informētība par tiesu darbu, jāuzlabo tiesnešu izglītošana. Otro ziņojumu nolasīja tieslietu ministre Ingrīda Labucka. (Abi ziņojumi tiek gatavoti publicēšanai)

Tiesneši apsprieda grozījumus nolikumā "Par Latvijas Republikas tiesu tiesnešu konferenču sasaukšanu un norises kārtību", ko arī pieņēma. Konferences dalībnieki noklausījās Apgabaltiesu kvalifikācijas kolēģijas priekšsēdētāja Eduarda Pupova, Zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas priekšsēdētāja vietnieka Arņa Nagļa un Rajonu (pilsētu) tiesu kvalifikācijas kolēģijas priekšsēdētāja Jāņa Laukrozes pārskatu par padarīto. Visas minētās kolēģijas ar to nolika savas pilnvaras. Sakarā ar likuma "Par tiesu varu" 92. pantu tiesnešu konference, aizklāti balsojot, ievēlē vienu tiesnešu kvalifikācijas kolēģiju un tās priekšsēdētāju un otru — tiesnešu disciplinārkolēģiju. Līdzšinējo triju kolēģiju vietā, kuras apsprieda gan tiesnešu kvalifikācijas, gan disciplinārlietas dažādu līmeņu tiesās, tika ievēlētas divas. Viena ir Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija, kuras sastāvā saskaņā ar minēto likumu ir divi Augstākās tiesas Senāta tiesneši, viens šīs tiesas Civillietu tiesu palātas tiesnesis, viens AT Krimināllietu tiesu palātas tiesnesis, divi apgabaltiesu tiesneši, divi rajonu (pilsētu) tiesu tiesneši un divi zemesgrāmatu nodaļu tiesneši. Viņus ievēlē, aizklāti balsojot. Otras — Tiesnešu disciplinārkolēģijas sastāvā saskaņā ar Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma 2. pantu ir Augstākās tiesas priekšsēdētājs (arī kolēģijas priekšsēdētājs), viņa vietnieks, trīs AT tiesneši, divi apgabaltiesu priekšsēdētāji, divi rajonu (pilsētu) tiesu priekšsēdētāji un divi zemesgrāmatu nodaļu priekšnieki. Tiesnešu disciplinārkolēģijas locekļus, izņemot Augstākās tiesas priekšsēdētāju, ievēlē tiesnešu konference, aizklāti balsojot. ( Abu kolēģiju sastāvu skat. 2.lpp. )

Konferences otrajā daļā par jauno Civilprocesa likumu, kas stāsies spēkā 1. martā, un tā piemērošanu stāstīja Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas priekšsēdētājs Gunārs Aigars, bet par jauno Krimināllikumu (spēkā no 1. aprīļa) — Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Aivars Niedre. Par grozījumiem Kriminālprocesa kodeksā, kurus vajadzēs ievērot vienlaikus ar jaunā Krimināllikuma darbības sākumu, runāja Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!