• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par ārējās tirdzniecības apjomu septiņos mēnešos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2010., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217599

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iekšzemes kopprodukta izmaiņām šā gada otrajā ceturksnī

Vēl šajā numurā

10.09.2010., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par ārējās tirdzniecības apjomu septiņos mēnešos

Ekonomikas ministrs Artis Kampars, komentējot jaunākos datus par ārējās tirdzniecības apjomu septiņos mēnešos, atzīst, ka eksports turpina būt ekonomikas atlabšanas galvenais vilcējspēks.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2010.gada septiņos mēnešos eksports ir pieaudzis par 25,8% salīdzinājumā ar 2009.gada pirmajiem septiņiem mēnešiem.

“Valsts eksporta izaugsmes palielināšanās ar katru mēnesi ir pozitīvs signāls Latvijas ekonomikai. Jūlijā preču eksports valstī sasniedza 388,1 miljonu latu, pārspējot pirmskrīzes perioda 2008.gada vasaras rādītājus. Tas vēlreiz apliecina, ka eksports ir galvenais ekonomikas atlabšanas vilcējspēks un spēlē nozīmīgu lomu pozitīva iekšzemes kopprodukta pieaugumā jau otro ceturksni pēc kārtas,” uzsver ministrs. 

A.Kampars atzina, ka Latvijas eksporta pieaugumu nosaka ne tikai situācijas uzlabošanās ārvalstu tirgos, bet arī vietējo preču un pakalpojumu konkurētspējas palielināšanās.

Savukārt importa palielināšanos šajā laika periodā ministrs skaidro ar pēckrīzes situāciju, kad uzņēmumi atjauno krājumus, kā arī ar ražošanas apjomu kāpumu, kuras nodrošināšanai nepieciešamās izejvielas tiek ievestas.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem no kopējā eksporta apjoma pieauguma septiņos mēnešos gandrīz 40% nodrošināja koka un koka izstrādājumu eksporta kāpums (pieaugums šā gada janvārī–jūlijā par gandrīz 60%, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu).

Aptuveni ceturto daļu no kopējā eksporta pieauguma nodrošināja lauksaimniecības un pārtikas produktu, kā arī parasto metālu un metālu izstrādājumu preču eksports. Jāatzīmē, ka eksporta apjomi ir strauji auguši gan uz NVS valstīm, gan arī uz Eiropas Savienības valstīm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!