• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ēnu ekonomikas apkarošanas plāna izpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2010., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217333

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 2.septembrī

Vēl šajā numurā

07.09.2010., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ēnu ekonomikas apkarošanas plāna izpildi

Finanšu ministrs Einars Repše:

Ar Ministru kabineta 2010.gada 27.maija rīkojumu Nr.287 “Par Pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanai” tika apstiprināts Pasākumu plāns ēnu ekonomikas apkarošanai. Saskaņā ar rīkojuma 3.punktu Finanšu ministrija iesniegusi ziņojumu par plāna izpildi.

1.pasākums. Nodrošināt VID pieeju kredītu reģistrā esošajai informācijai.

Pasākums paredz veikt grozījumus Kredītiestāžu likumā, Krājaizdevu sabiedrību likumā un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā, papildinot tos ar nosacījumu, ka Latvijas Banka Kredītu reģistrā esošās ziņas sniedz VID nodokļu administrēšanas funkciju nodrošināšanai, nosakot izsniedzamo Kredītu reģistra ziņu saturu un papildinot deleģējumu Latvijas Bankai noteikt Kredītu reģistra ziņu izsniegšanas kārtību. Finanšu ministrijai sadarbībā ar Latvijas Banku jāsagatavo priekšlikumi pasākuma praktiskai īstenošanai, saskaņojot to ar citām iesaistītajām organizācijām.

Grozījumi Kredītiestāžu likumā, Krājaizdevu sabiedrību likumā un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā 2010.gada 5.augustā ir izsludināti valsts sekretāru sanāksmē (VSS-920, VSS-921, VSS-922).

Šie grozījumi paredz iespēju Valsts ieņēmumu dienestam, ja tas pirms nodokļu audita uzsākšanas uzskata, ka fiziskās personas izdevumi varētu pārsniegt ienākumus, nodokļu audita nepieciešamības analīzei rakstiski pieprasīt Kredītu reģistrā esošās ziņas.

2.pasākums. Izvērtēt pastāvošo sistēmu ziņošanai par pārkāpumiem, izstrādāt priekšlikumus, kas veicinātu informācijas sniegšanu kontrolējošajām iestādēm par citu personu izdarītajiem pārkāpumiem, vienlaicīgi ņemot vērā arī kontrolējošo iestāžu resursu aspektu.

Pasākums paredz izvērtēt pastāvošo ziņošanas sistēmu un izstrādāt priekšlikumus sistēmas uzlabošanai.

Tika veikta esošās ziņošanas sistēmas analīze un sniegts ziņojums saskaņā ar Ministru prezidenta 2010.gada 15.marta rīkojumu Nr.96 “Par darba grupu” izveidotajai darba grupai. Darba grupa piekrita izteiktajam viedoklim, ka pastāvošā ziņošanas sistēma ir pietiekama, tomēr atzina, ka par to nav pietiekami informēta sabiedrība, līdz ar to Pasākumu plānā ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.–2013.gadam tika iekļauts 17.pasākums, kas paredz pilnveidot sabiedrības informēšanu par ziņošanas iespējām, ziņotāja tiesībām un garantijām.

3.pasākums. Ierobežot skaidras naudas darījumus vairumtirdzniecībā.

Pasākums paredz atjaunot likuma “Par nodokļiem un nodevām” 30.panta normu, kas noteiktu, ka vairumtirdzniecībā atļauts veikt tikai bezskaidras naudas norēķinus.

Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām” izskatīti Ministru kabinetā 2010.gada 21.jūnija sēdē un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas 2010.gada 28.jūlija sēdē atbalstīti izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā.

4.pasākums. Lai varētu veikt efektīvāku skaidrā naudā veikto darījumu kontroli, likuma “Par nodokļiem un nodevām” 30.panta pirmajā daļā noteikto skaidrā naudā veikto darījumu summu, pēc kuras pārsniegšanas nodokļu maksātājiem ir jāiesniedz deklarācija par iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktajiem darījumiem, samazināt no 3000 latiem uz 1000 latiem.

Pasākums paredz veikt grozījumus likumā “Par nodokļiem un nodevām”.

Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām” izskatīti Ministru kabinetā 2010.gada 21.jūnija sēdē un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas 2010.gada 28.jūlija sēdē atbalstīti izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā.

5.pasākums. Noteikt, ka viens no kritērijiem, lai persona varētu izmantot TIR procedūru un saņemt TIR karnetes, ir noteikta algas līmeņa nodrošināšana darbiniekiem.

Pasākums paredz veikt grozījumus Ministru kabineta 2006.gada 16.maija noteikumos Nr.396 “Muitas procedūras – tranzīts – piemērošanas kārtība”.

Pasākuma tekstā minētie Ministru kabineta noteikumi ir izteikti jaunā redakcijā. Noteikumu projekts “Muitas procedūras – tranzīts – piemērošanas kārtība” 2010.gada 29.jūlijā ir izsludināts valsts sekretāru sanāksmē (VSS-902). Pasākumā dotais uzdevums ir iekļauts noteikumu projekta 6.2.apakšpunktā.

6.pasākums. Sabiedrības informēšana/izglītošana par iekasēto nodokļu izlietojumu un visiem labumiem, ko nodokļu maksātājs gūst no nodokļu maksāšanas.

Pasākums paredz pilnveidot FM mājaslapu.

Finanšu ministrijas interneta vietnē tika izveidota informatīvā sadaļa “2011.gada valsts budžets”, kurā tiek publicēta aktuālākā informācija par budžeta likumprojekta sagatavošanu. Sabiedrībai, kā arī masu medijiem apkopotā veidā ir pieejama informācija par valsts budžeta izstrādi un visiem saistošiem lēmumiem, ko sagatavo ministrija. Papildus aktuālajai informācijai par budžeta izstrādes grafiku tiek publicēta informācija par makroekonomiskajām prognozēm, kā arī nākamā gada valsts budžeta priekšlikumu projekti vai saistošie dokumenti ieņēmumu un izdevumu pozīcijām.

Papildus ir jāuzsver, ka ministrijas Finanšu un darbības nodrošinājuma departamenta Komunikācijas nodaļa sadarbībā ar Budžeta departamentu gatavo informatīvo materiālu – prezentāciju par valsts budžetā iekasēto nodokļu izlietojumu, lai uzskatāmi raksturotu, kādiem mērķiem un budžeta programmām un kādā apjomā tiek izlietots finansējums. Tāpat sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu ministrijas interneta vietnē tiks izvietoti informatīvie videosižeti, kas izskaidros nodokļu maksātājiem budžetā iekasēto līdzekļu izlietojumu. Videosižetos iedzīvotāji varēs iegūt pilnvērtīgu informāciju par visiem labumiem, kas ir pieejami, oficiāli nomaksājot nodokļus, piemēram, no nodokļu iemaksām vistiešākā veidā ir atkarīgs medicīnas un izglītības nozaru finansējums, tādējādi, maksājot nodokļus valstij, iedzīvotāji var nodrošināt saviem bērniem bezmaksas skolas izglītību u.tml.  

Papildus ir jānorāda, ka Valdības komunikācijas koordinācijas padomē visām ministrijām tika uzdots sadarbojoties nodrošināt informatīvo darbu, lai veicinātu labprātīgu nodokļu nomaksu, demonstrējot sabiedrībai, kur paliek samaksāto nodokļu nauda.

Informācija apskatāma Finanšu ministrijas mājaslapā: www.fm.gov.lv/?lat/valsts_budzets/2011gada_budzets.

7.pasākums. Informēt un iesaistīt sabiedrību Nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādņu un priekšlikumu ēnu ekonomikas samazināšanai izstrādē, padarot visu informāciju publiski pieejamu un radot iespējas iedzīvotājiem iesaistīties priekšlikumu izstrādē.

Pasākums paredz ievietot informāciju FM mājaslapā.

Informācija par Nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādnēm un progresu ēnu ekonomikas apkarošanas plāna izstrādē tiek publicēta Finanšu ministrijas mājaslapā. Katrai tēmai ir izveidota atsevišķa sadaļa, kur sabiedrībai ir iespēja apskatīt informāciju par katru jautājumu, kā arī norādīta e-pasta adrese, uz kuru katrs interesents var nosūtīt savus komentārus un priekšlikumus.

Attiecībā uz ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumiem atsaucība bija manāma tūlīt pēc šā pasākumu plāna izskatīšanas Ministru kabinetā. Tika iesūtīta informācija par atsevišķu uzņēmumu pārkāpumiem, komentāri par izskatīto plānu, saites uz jau izveidotiem blogiem par ēnu ekonomikas jautājumiem, kā arī atsevišķi priekšlikumi.

Informācija apskatāma Finanšu ministrijas mājaslapā: www.fm.gov.lv/?lat/makroekonomika/enu_ekonomika.


Ministra informatīvais ziņojums “Par pasākumu plānā ēnu ekonomikas apkarošanai iekļauto pasākumu izpildi”, izskatīts Ministru kabineta sēdē 2010.gada 31.augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!