• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 24. augusta noteikumi Nr. 802 "Noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa prognozi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2010., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/216191-noteikumi-par-nekustama-ipasuma-nodokla-prognozi

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.328

Par D.Gavara komandējumu

Vēl šajā numurā

07.09.2010., Nr. 141

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 802

Pieņemts: 24.08.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.802

Rīgā 2010.gada 24.augustā (prot. Nr.43 29.§)

Noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa prognozi

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu" 7.panta piekto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā katrai pašvaldībai prognozē nekustamā īpašuma nodokli (turpmāk – nodoklis) nākamajam taksācijas periodam atbilstoši Valsts zemes dienesta datiem par pašvaldības teritorijā esošā nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību, saskaņojot ar attiecīgo pašvaldību un piemērojot šai kadastrālajai vērtībai zemāko likumā atļauto nodokļa likmi.

2. Finanšu ministrija līdz taksācijas perioda 15.novembrim apkopo pašvaldību iesniegto nodokļa prognozi nākamajam taksācijas periodam un aprēķina kopējo nodokļa prognozi nākamajam taksācijas periodam.

3. Pašvaldības nodokli prognozē, izmantojot Valsts zemes dienesta oficiālo informāciju par katras pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo nekustamā īpašuma objektu (zemes vienību, būvju un telpu grupu) un zemes vienības daļu prognozētajām kadastrālajām vērtībām nākamajam taksācijas gadam.

4. Nodokļa prognozes aprēķinā pašvaldības ņem vērā to rīcībā esošos datus par nodokļa objektiem uz taksācijas perioda 1.augustu.

5. Valsts zemes dienests aprēķina katras pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo nekustamā īpašuma objektu (zemes vienību, būvju un telpu grupu) un zemes vienības daļu prognozēto kadastrālo vērtību pēc nekustamo īpašumu stāvokļa uz taksācijas perioda 1.augustu un līdz taksācijas perioda 1.septembrim nosūta katrai pašvaldībai šādu informāciju par katru nekustamā īpašuma objektu un zemes vienības daļu:

5.1. kadastra apzīmējums;

5.2. apjoma rādītājs, kas izmantots kadastrālās vērtības aprēķinā, un tā mērvienība;

5.3. adrese, ja nekustamā īpašuma objekts ir adresācijas objekts;

5.4. prognozētā kadastrālā vērtība;

5.5. jaunaudzes platība zemes vienībā (kvadrātmetros).

6. Pašvaldība aprēķina nodokļa ieņēmumu prognozi nākamajam taksācijas periodam:

6.1. zemei un ēkām (izņemot likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.panta pirmās daļas 2.punktā minētajiem nodokļa objektiem (turpmāk – mājokļi)), pamatojoties uz prognozētajām kadastrālajām vērtībām nākamajam taksācijas gadam, piemērojot nodokļa likmi 1,5 % no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības un nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu (25 %);

6.2. inženierbūvēm, pamatojoties uz prognozētajām kadastrālajām vērtībām nākamajam taksācijas gadam, piemērojot nodokļa likmi 1,5 % no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības;

6.3. mājokļiem, pamatojoties uz prognozētajām kadastrālajām vērtībām nākamajam taksācijas gadam, piemērojot nodokļa likmi 0,1 % no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības;

6.4. nepiemērojot likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.panta 3.daļā noteikto minimālo nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu katram maksātājam attiecīgajā pašvaldībā.

7. Prognozētā nodokļa apjomu pašvaldība samazina:

7.1. par 100 % no maksātnespējīgiem komersantiem un maksātnespējīgām fiziskām personām aprēķinātās nodokļa summas, pamatojoties uz prognozētajām kadastrālajām vērtībām nākamajam taksācijas gadam;

7.2. par 100 % no privatizējamiem komersantiem aprēķinātās nodokļa summas, ja privatizējamiem komersantiem ir nodokļa parāds par pirmstaksācijas periodiem;

7.3. par 80 % no speciālo ekonomisko zonu un brīvostu licencētajiem komersantiem aprēķinātās nodokļa summas (neņemot vērā atvieglojumus), pamatojoties uz prognozētajām kadastrālajām vērtībām nākamajam taksācijas gadam;

7.4. par 50 % no politiski represētajām personām aprēķinātās nodokļa summas (neņemot vērā atvieglojumus), pamatojoties uz prognozētajām kadastrālajām vērtībām nākamajam taksācijas gadam;

7.5. par 100 % no taksācijas gadā aprēķinātajiem un piešķirtajiem atvieglojumiem trūcīgajām personām par mājokļiem;

7.6. par 100 % no taksācijas gadā aprēķinātajiem un piešķirtajiem atvieglojumiem maznodrošinātajām personām par mājokļiem.

8. Saskaņā ar šo noteikumu 6.punktu (izņemot šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minētās ēkas) aprēķināto nodokļa ieņēmumu prognozi, kas samazināta atbilstoši šo noteikumu 7.punktam, pašvaldība koriģē ar iekasējamības koeficientu 0,9.

9. Šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minētajām ēkām aprēķināto nodokļa ieņēmumu prognozi, kas samazināta atbilstoši šo noteikumu 7.punktam, pašvaldība koriģē ar iekasējamības koeficientu 0,85.

10. Šo noteikumu 8. un 9.punktā minēto informāciju pašvaldība norāda veidlapā (1.pielikums) un līdz taksācijas perioda 1.novembrim iesniedz Finanšu ministrijā.

11. Ja līdz taksācijas perioda 1.novembrim (pasta zīmogs) pašvaldība nav iesniegusi Finanšu ministrijā šo noteikumu 8. un 9.punktā minēto informāciju, Finanšu ministrija pieprasa attiecīgās ziņas Valsts zemes dienestam un aprēķina pašvaldībai prognozēto nodokļa apjomu saskaņā ar prognozētajām kadastrālajām vērtībām, neņemot vērā šo noteikumu 7.punktā minētos samazinājumus un nepiemērojot nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu (25 %).

12. Valsts zemes dienests pēc pieprasījuma iesniedz Finanšu ministrijā šādas ziņas par attiecīgo pašvaldību:

12.1. zemes vienību prognozētā kadastrālo vērtību kopsumma;

12.2. to ēku prognozētā kadastrālo vērtību kopsumma, kuru galvenā lietošanas veida kods ir 1110, 1121, 1122 vai 1130;

12.3. ēku (izņemot šo noteikumu 12.2.apakšpunktā minētās ēkas) prognozētā kadastrālo vērtību kopsumma;

12.4. inženierbūvju prognozētā kadastrālo vērtību kopsumma.

13. Pašvaldība norāda veidlapās un līdz taksācijas perioda 1.novembrim iesniedz Finanšu ministrijā:

13.1. informāciju par taksācijas periodā piemēroto atvieglojumu summu trūcīgajām personām (šo noteikumu 7.5.apakšpunkta izpratnē) un maznodrošinātajām personām (šo noteikumu 7.6.apakšpunkta izpratnē) (2.pielikums);

13.2. informāciju par taksācijas periodā aprēķināto mājokļa nodokli, informāciju par to personu skaitu, kurām taksācijas periodā piemērots likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.panta 3.1 daļā noteiktais minimālais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums (katram maksātājam katrā pašvaldībā), kā arī informāciju par kopējo nodokļa summas palielinājumu, kas radies, piemērojot minimālo nodokļa maksājumu (3.pielikums).

14. Finanšu ministrija līdz taksācijas perioda 15.novembrim apkopo pašvaldības iesniegto un saskaņoto nodokļa prognozi un, ja nepieciešams, pieprasa pašvaldībai informāciju par nodokļa prognozes aprēķinu un Valsts zemes dienestam šo noteikumu 12.punktā minēto papildu informāciju.

15. Ja pēc šo noteikumu 14.punktā minētās informācijas saņemšanas un izvērtēšanas Finanšu ministrija konstatē, ka pašvaldības aprēķinātā nodokļa ieņēmumu prognoze nākamajam taksācijas periodam ir nepamatoti samazināta un šīs kļūdas apmērs pārsniedz 10 % no aprēķinātās nodokļa prognozes, Finanšu ministrija nodokļa prognozi aprēķina atbilstoši šo noteikumu 11.punktā minētajam nosacījumam.

16. Visām pašvaldībām līdz 2010.gada 1.oktobrim tiek nodrošināta programmatūra nodokļa prognozes aprēķinam.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 24.augusta
noteikumiem Nr.802

Finanšu ministrs E.Repše



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 24.augusta
noteikumiem Nr.802

Finanšu ministrs E.Repše



 

3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 24.augusta
noteikumiem Nr.802

Finanšu ministrs E.Repše

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!