• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksmi Rīgā 26.–27.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2010., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Par Latvijas karavīru nodrošināšanu ar ASV bruņumašīnām

Vēl šajā numurā

31.08.2010., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksmi Rīgā 26.–27.augustā

Rīgā 27.augustā Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksmē (no kreisās): Dānijas ārlietu ministre Lēne Jespersena, Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets, Somijas ārlietu ministrs Aleksandrs Stubs, Īslandes ārlietu ministrs Osurs Skārpedinsons, Dānijas bij. aizsardzības ministrs Sērens Gāde, Latvijas bij. ārlietu ministrs un Ministru prezidents Valdis Birkavs, Latvijas ārlietu ministrs Aivis Ronis, Lietuvas ārlietu ministrs Audroņus Ažubalis, Norvēģijas valsts sekretārs Ēriks Lānšteins, Zviedrijas valsts sekretārs ārlietās Franks Belfrāge
Foto: Valda Kalniņa, A.F.I.

Ārlietu ministrs Aivis Ronis pēc 26. un 27.augustā Rīgā notikušās Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministru (Nordic-Baltic Eight jeb NB8) sanāksmes uzsvēra, ka šobrīd Latvijai sevišķi svarīga ir politiskā solidaritāte, mērķtiecīga sadarbība ar pārējām Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, resursu konsolidācija un ciešāka reģionālā ekonomiskā integrācija. “Jo konkurētspējīgāks būs reģions, jo konkurētspējīgāka būs arī katra valsts Baltijas un Ziemeļvalstu saimē,” atzina A.Ronis. Viņš pauda pārliecību, ka ciešāka astoņu valstu sadarbība varētu būtiski stiprināt arī ES un NATO saikni.

Ārlietu ministrs A.Ronis atzina, ka Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbība ir pieredzējusi dažādus posmus, kā arī reģionālās solidaritātes un atbalsta līmeņus. Baltijas valstīm izšķirošs ir bijis Ziemeļvalstu atbalsts neatkarības atjaunošanas un nostiprināšanas procesā, kā arī to integrācijā Eiropas Savienībā un NATO. Savukārt mūsdienās, īpaši globālās ekonomiskās krīzes apstākļos, ļoti nozīmīga ir kļuvusi politiskā solidaritāte un mērķtiecīga sadarbības veidošana.

Dānijas ārlietu ministre Lēne Jespersena uzsvēra, ka Baltijas un Ziemeļvalstu attiecības ir stūrakmens sadarbībai reģionā. Ministres skatījumā no minētajiem scenārijiem sasniedzams iespējami ambiciozākais.

NB8 valstu ārlietu ministru pilnvarotais augsta līmeņa pārstāvis Ziņojuma par Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbību izstrādei no Latvijas, bijušais Ministru prezidents un ārlietu ministrs Valdis Birkavs turpmākajā Baltijas un Ziemeļvalstu attiecību attīstībā saskata trīs iespējamus scenārijus: attiecību nemainība, intensīva attīstība vai visambiciozākais mērķis – integrācija nākotnē.

Dānijas puses augsta līmeņa pilnvarotais pārstāvis ziņojuma izstrādei, bijušais Dānijas aizsardzības ministrs Sērens Gāde pauda gandarījumu gan par atsaucību, kas ziņojuma gatavošanas laikā saņemta no uzrunātajiem nacionālo valdību, parlamentu, akadēmisko un nevalstisko aprindu pārstāvjiem, gan arī NB8 ārlietu ministru pieņemtajiem lēmumiem par ziņojuma priekšlikumu ieviešanu.  

Latvijas ārlietu ministrs A.Ronis pateicās abiem augsta līmeņa pilnvarotajiem pārstāvjiem par paveikto darbu, kā arī bijušajam ārlietu ministram Mārim Riekstiņam par iniciatīvu šāda ziņojuma izstrādei. A.Ronis akcentēja, ka ziņojumā ietvertās rekomendācijas tiks rūpīgi izvērtētas. Ņemot vērā, ka dažas no tām ietver praktiskus uzdevumus, piemēram, jau aizsāktā diplomātisko pārstāvniecību trešajās valstīs sadarbības turpināšana, šie jautājumi tiks risināti ārlietu ministriju politisko direktoru līmenī.

Sanāksmes darba kārtībā bija arī tādi jautājumi kā reģiona iesaiste misijās Afganistānā, gatavošanās NATO Lisabonas samitam, NATO jaunā stratēģiskā koncepcija, EDSO samits un gaidāmā Lietuvas prezidentūra EDSO 2011.gadā. A.Ronis uzsvēra ciešo sadarbību Afganistānā starp reģiona valstīm, kur, piemēram, latviešu un norvēģu karavīri glābj cits cita dzīvības.

Sanāksmi Latvijas Ārlietu ministrija rīkoja kā Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības 2010.gada koordinators. Latvija NB8 sadarbību starp ārlietu ministrijām koordinē pirmo reizi. Nākamā Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksme norisināsies 2011.gadā Helsinkos, Somijā.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!