• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrs: Par darba tirgus piedāvājuma un pieprasījuma saskaņošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2010., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215801

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre: Tiekoties ar Saldus novada vadību un iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

27.08.2010., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrs: Par darba tirgus piedāvājuma un pieprasījuma saskaņošanu

Līdz ar reģistrēto vakanču skaita pieaugumu arvien būtiskāka kļūst Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) loma bezdarbnieku un darba devēju, līdz ar to darba tirgus piedāvājuma un pieprasījuma saskaņošanā, atzīst labklājības ministrs Uldis Augulis.

U.Augulis norāda, ka arī citās valstīs, kuras iepriekš bija saskārušās ar ievērojama apmēra ekonomiskajām krīzēm un pēc tām ir spējušas ātri atgūties, tāda veida aktivitātes ekonomikas atlabšanas posmā ir bijušas efektīvas.

“NVA ne tikai organizē un īsteno aktīvos nodarbinātības un preventīvos bezdarba samazināšanas pasākumus, bet arī darbojas kā starpnieks starp potenciālo darba devēju un bezdarbnieku – potenciālo darba ņēmēju, veicinot savstarpējo dialogu. Īpaši svarīgi tas ir, lai novērstu strukturālo bezdarbu. Proti, lai valstī neveidotos situācija, kad ir brīvas darba vietas, bet trūkst atbilstoši kvalificētu darbinieku, kas ir zaudējuši cerības atrast darbu vai arī viņi nav informēti par atbilstošām brīvām darba vietām, kas bijis raksturīgi arī citās valstīs pēc nopietnām ekonomiskām krīzēm,” uzsver labklājības ministrs.

Tādēļ NVA jau šobrīd pēc darba devēja pieprasījuma, kā arī ņemot vērā darba devēja noteiktās prasības, piedāvā veikt darbinieku atlasi no bezdarbnieku un darba meklētāju vidus. Proti, NVA izvēlas piemērotāko darbinieku un nosūta pie darba devēja, kurš pieņem lēmumu par viena vai vairāku bezdarbnieku pieņemšanu darbā.

NVA veic arī apmācības pēc darba devēja pieprasījuma, ja darba devējs uz vismaz trīs mēnešiem apņemas pieņemt darbā personu pēc apmācību programmas pabeigšanas. Šādā veidā var tikt organizēta gan profesionālās izglītības, gan neformālās izglītības programmu apguve.

Kā vienu no labās prakses piemēriem labklājības ministrs min NVA sadarbību ar Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžu un ķīmijas un farmācijas nozarē strādājošiem uzņēmumiem. Tā, piemēram, pēc AS “Grindeks” pieprasījuma jau ir apmācīti 12 cilvēki profesionālās izglītības programmā “Ķīmisko procesu tehniķis” un viņi visi pēc apmācības beigšanas ir pieņemti darbā AS “Grindeks”. Savukārt pēc darba devēja SIA “NKC” (apvieno AS “Grindeks”, SIA “Biolar”, AS “Olainfarm”, SIA “Silvanols”) pieprasījuma augustā apmācību sāka otra bezdarbnieku grupa programmā “Ķīmisko procesu tehniķis”.

 

Labklājības ministrijas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!