• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2010. gada 5. augusta lēmums Nr. 58 "Par lietas neierosināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2010., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215580

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.330

Par grozījumiem licences Nr.Ū 1147 ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai nosacījumos pašvaldības sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "GARKALNES KOMUNĀLSERVISS"

Vēl šajā numurā

25.08.2010., Nr. 134

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 58

Pieņemts: 05.08.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.58

Rīgā 2010.gada 5.augustā (prot. Nr.32, 3.§)

Par lietas neierosināšanu

Par SIA "Palsams" 05.07.2010. iesniegumu Nr.P/10/072

Konkurences padome 06.07.2010. saņēma SIA "Palsams" 05.07.2010. iesniegumu Nr.P/10/072 par karteļa vienošanās fakta konstatēšanu un tiesiskā pienākuma uzlikšanu aizliegtas vienošanās dalībniekiem (turpmāk tekstā – "iesniegums"), kurā norādīts sekojošais.

18.12.2009. Kuldīgas novada domes Publisko iepirkumu komisija, jau trešo reizi izvērtējot un atlasot pretendentus atklātā konkursā "Sinagogas ēku kompleksa pārbūve par Kuldīgas galveno bibliotēku" (Nr.2009/K-20), nolēma slēgt līgumu ar SIA "Linde N" par pasūtījuma izpildi ar kopējo līgumcenu Ls 1 156 859,80. SIA "Ostas celtnieks" iesniedza sūdzību par minēto lēmumu Iepirkumu uzraudzības birojā, kur 26.01.2010. bija paredzēts to izskatīt, taču SIA "Ostas celtnieks" iesniegumu atsauca pāris stundas pirms Iepirkumu uzraudzības biroja sēdes.

Kuldīgas novada pašvaldība, pamatojoties uz 18.12.2009. Publisko iepirkumu komisijas lēmumu, 02.02.2010. noslēdza ar SIA "Linde N" uzņēmuma līgumu. SIA "Linde N" uzsāka darbu izpildi, bet 09.03.2010. un 17.03.2010. iesniedza Kuldīgas novada pašvaldībai iesniegumus, kuros norādīja, ka būvdarbu izpildē plāno piesaistīt apakšuzņēmēju SIA "Ostas celtnieks". Iesniedzēja ieskatā tādējādi starp SIA "Linde N" un SIA "Ostas celtnieks" ir noticis Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas 5.punktā noteiktā vienošanās aizlieguma pārkāpums.

Konkurences padome, ņemot vērā iesniegumā, kā arī papildus iegūto informāciju,

konstatēja:

SIA "Palsams" ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.41203016166, kuras juridiskā adrese ir Kalna ielā 21/23–10, Kuldīgā.

SIA "Ostas celtnieks" ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.41203004237, kuras juridiskā adrese ir Dzintaru iela 48, Ventspilī.

SIA "Linde N" ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.46103004880, kuras juridiskā adrese ir Graudu ielā 10, Kuldīgā.

Iesniedzēja iebildumi pēc būtības ir par to, ka starp SIA "Ostas celtnieks" un SIA "Linde N" varētu būt notikusi vienošanās par to, ka SIA "Linde N" piesaistīs darbu izpildē "Ostas celtnieks" kā apakšuzņēmēju, savukārt SIA "Ostas celtnieks" atsauks savu Iepirkumu uzraudzības birojā iesniegto sūdzību par Kuldīgas novada domes Iepirkumu komisijas lēmumu. SIA "Palsams" ieskatā šāda vienošanās ir Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpums.

Saskaņā ar Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas 5.punktu ir aizliegtas un kopš noslēgšanas brīža spēkā neesošas tirgus dalībnieku vienošanās, kuru mērķis vai sekas ir konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana Latvijas teritorijā, to skaitā vienošanās par piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkursos vai izsolēs vai par šīs darbības (bezdarbības) noteikumiem, izņemot gadījumus, kad konkurenti publiski darījuši zināmu kopīgu piedāvājumu un šā piedāvājuma mērķis nav kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci.

Tātad, lai Konkurences padomei būtu pamats izvērtēt tirgus dalībnieku darbības atbilstoši Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas 5.punktā noteiktajam, iesniegumā norādītajās darbībās (vai bezdarbībā) nepieciešams konstatēt pārkāpuma tiesiskā sastāva pazīmes. 11.panta pirmās daļas 5.punktā paredzētā pārkāpuma pazīmes: 1) vienošanās tirgus dalībnieku starpā, 2) vienošanās par piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkursā vai par piedalīšanās vai nepiedalīšanās noteikumiem, 3) mērķis vai sekas – konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana Latvijas teritorijā.

Konkrētajā gadījumā konkursā bija piedalījušies vairāki pretendenti, t.sk. SIA "Linde N" un SIA "Ostas celtnieks", patstāvīgi iesniedzot katrs savu piedāvājumu. Piedāvājumu pieņemšana konkursā Nr.2009/K-20 bija beigusies 23.04.2009., 18.12.2009. pēdējo reizi pieņemts lēmums par konkursa rezultātiem. Neviens no Iesniegumā minētajiem pretendentiem savu piedāvājumu konkursā nav atsaucis. Tādējādi Iesniegumā norādītie fakti nesatur pazīmes, ka SIA "Linde N" un SIA "Ostas celtnieks" starpā varētu būt notikusi vienošanās par piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkursā vai par kādiem nosacījumiem par to. Cita starpā fakts, ka SIA "Ostas celtnieks" bija vairākkārt iesniegusi sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā sakarā ar SIA "Linde N" atzīšanu par uzvarētāju, visticamāk, liecina par pretējo.

Ņemot vērā lietas faktiskos apstākļus, secināms, ka sūdzību izskatīšanas process vai tā pārtraukšana Iepirkumu uzraudzības birojā un apakšuzņēmēja piesaiste pati par sevi neierobežo konkurenci, kā arī to nekavē un nedeformē. Konkrētajā gadījumā iepirkuma izsludinātājs, t.i., Kuldīgas novada pašvaldība, ir saņēmis konkurentu patstāvīgi sagatavotus pieteikumus un izvēlējies, viņaprāt, piedāvājumu vērtēšanas kritērijiem atbilstošāko piedāvājumu, ar kura iesniedzēju arī noslēdzis līgumu. Lēmums piesaistīt apakšuzņēmēju pēc līguma noslēgšanas vairs nevar ietekmēt ne konkursa uzvarētāju, ne cenu, par kādu noslēgts līgums, ne citus apstākļus, kas varētu ietekmēt konkurenci.

Konkrētajā gadījumā tirgus dalībnieku vienošanās, ja tāda pastāvējusi, par sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojam atsaukšanu ar nosacījumu piesaistīt sūdzības iesniedzēju kā apakšuzņēmēju nesatur Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas 5.punkta iepriekš norādītās tiesiskā sastāva pazīmes – 2) vienošanās par piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkursā vai par piedalīšanās vai nepiedalīšanās noteikumiem, 3) mērķis vai sekas – konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana Latvijas teritorijā.

Attiecībā uz SIA "Palsams" norādīto sakarā ar Iepirkumu uzraudzības biroja 25.03.2010. vēstuli, kurā ietverts aicinājums Kuldīgas novada domei izvērtēt apstākļus, kādos SIA "Linde N" un SIA "Ostas celtnieks" vienojusies par sadarbību būvdarbu veikšanā, Konkurences padome norāda, ka Iepirkumu uzraudzības birojs ir vienīgi aicinājis adresātu izvērtēt apstākļus, bet nav konstatējis aizliegtu vienošanos starp SIA "Linde N" un SIA "Ostas celtnieks", turklāt Iepirkumu uzraudzības birojs nav kompetentā institūcija šādu pārkāpumu konstatēšanā.

Konkurences likuma 23.panta ceturtajā prim daļā noteikts, ka Konkurences padome neierosina lietu, ja iesniegumā ietvertā un nepieciešamības gadījumā papildus iegūtā informācija nesatur ziņas par nodarījumu, kam ir šā likuma pārkāpuma sastāva pazīmes.

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, to, ka SIA "Palsams" iesniegumā iegūtā informācija nesatur ziņas par nodarījumu, kam ir Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas 5.punktā paredzētā pārkāpuma tiesiskā sastāva pazīmes, Konkurences padomei nav pamata ierosināt lietu uz SIA "Palsams" 05.07.2010. iesnieguma Nr.P/10/072 pamata.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 11.panta pirmās daļas 5.punktu un 23.panta ceturto prim daļu, Konkurences padome

nolēma:

neierosināt lietu uz SIA "Palsams" 05.07.2010. iesnieguma Nr.P/10/072 pamata.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!