• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltkrievijas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.2010., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Gruziju vides un dabas aizsardzībā

Vēl šajā numurā

24.08.2010., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltkrievijas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā

Foto: Valda Kalniņa, A.F.I.

Vakar, 23.augustā, Baltkrievijas ārlietu ministra Sergeja Martinova Latvijas darba vizītes ietvaros notika tikšanās ar ārlietu ministru Aivi Roni (attēlā).

Ārlietu ministri pārrunāja aktuālos divpusējās sadarbības jautājumus, tostarp jaunu līgumu noslēgšanu. Īpaša uzmanība tika pievērsta Latvijas un Baltkrievijas ekonomisko attiecību intensificēšanai tādās jomās kā tranzīts un pārvadājumi, t.sk. stratēģiskās nozīmes rūpnieciskā ražošana, īpaši mašīnbūve un farmācija, kā arī celtniecība un citi pakalpojumi. Ministri uzsvēra, ka gaidāmā Baltkrievijas premjerministra vizīte Latvijā rudenī uzskatāma par būtisku signālu ekonomiskās sadarbības tālākai padziļināšanai. Augstākās izglītības jomā A.Ronis un S.Martinovs apņēmās iespējami ātri virzīt parakstīšanai starpvaldību līgumu, uz kura pamata Rīgas Biznesa skolai izveidotu maģistra (MBA) programmu Baltkrievijas Valsts universitātē.

Pārrunājot Eiropas Savienības un Baltkrievijas sadarbības aktualitātes, ārlietu ministrs A.Ronis aicināja Baltkrieviju turpināt aizsākto pārmaiņu kursu, kā arī aktīvi izmantot ES Austrumu partnerības sniegtās iespējas, tādējādi padziļinot dialogu ar Eiropas Savienību.

Vizītes laikā Latvijas un Baltkrievijas ārlietu ministri parakstīja Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par vienkāršotu kārtību, kādā pierobežas teritoriju iedzīvotāji šķērso Latvijas un Baltkrievijas robežu, kura paredz atvieglotu daudzkārtēju bezmaksas atļauju izsniegšanu pierobežas iedzīvotājiem, tostarp Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem.

Ārlietu ministrijas Informācijas
un sabiedrisko attiecību departaments



Pie Valsts prezidenta

23.augustā Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Baltkrievijas ārlietu ministru Sergeju Martinovu. Tikšanās galvenā sarunu tēma bija ekonomisko attiecību veicināšana starp abām kaimiņvalstīm, izmantojot abu valstu infrastruktūru, t.sk. Latvijas ostas. Baltkrievijas puse pauda interesi veidot Latvijā abu valstu kopuzņēmumus trolejbusu, autobusu un tramvaju vagonu ražošanai.

Sarunas laikā Valsts prezidents pauda gandarījumu par Baltkrievijas un ES attiecību pozitīvo dinamiku un ar Baltkrievijas ārlietu ministru pārrunāja ES tirgus piedāvātās iespējas. V.Zatlers uzsvēra arī ES un Baltkrievijas likumdošanas vides tuvināšanas nepieciešamību un aicināja Baltkrievijas pusi apsvērt nāves soda moratoriju.

S.Martinovs pateicās Valsts prezidentam par baltkrievu skolas apmeklējumu, ko augstu novērtē Latvijas baltkrievu kopienā. S.Martinovs informēja, ka arī Baltkrievijas valdība šobrīd strādā pie palīdzības nodrošināšanas baltkrievu skolai Rīgā.

Valsts prezidenta preses dienests



Pie Ministru prezidenta

23.augustā Rīgā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Baltkrievijas ārlietu ministrs Sergejs Martinovs pārrunāja abu valstu ekonomisko attiecību stiprināšanu.

Abas amatpersonas atzina, ka nozīmīgākais Latvijas un Baltkrievijas divpusējo attiecību virziens ir ekonomiskā sadarbība. Ministru prezidents minēja, ka izveidotā abu valstu starpvaldību komiteja ir parādījusi sevi kā efektīvu instrumentu, valdības līmenī atbalstot biznesa prioritātes. Baltkrievijas ārlietu ministrs izteica cerību abu valstu ekonomiskās sadarbības veicināšanai vienotas ražošanas bāzes izveidē eksportam uz trešajām pasaules valstīm, kā paraugu minot AS “AMO Plant” sadarbību ar Minskas traktoru rūpnīcu, komplektējot traktorus eksportam uz Āfrikas valstīm, kā arī sadarbībai enerģētikas jomā naftas un dabasgāzes piegāžu ceļu diversifikācijā. Premjers V.Dombrovskis aicināja risināt vairākus jautājumus saistībā ar Baltkrievijas importa ierobežojumiem, tādējādi nākotnē intensificējot abu valstu ekonomiskās attiecības.

Vizītes laikā amatpersonas pārrunāja arī Baltkrievijas un Eiropas Savienības attiecības. V.Dombrovskis novērtēja, ka Baltkrievijas un ES attiecībās ir vērojama tuvināšanās, un norādīja, ka Latvija arī turpmāk veicinās ES lēmumus, kas vērsti uz dziļāku sadarbību.

Vizītes nobeigumā Ministru prezidents izteica uzaicinājumu Baltkrievijas premjerministram S.Sidorskim ierasties darba vizītē Latvijā septembrī, kā arī piedalīties Baltijas Ekonomikas forumā. Tāpat premjers pozitīvi novērtēja 23.augustā abu valstu parakstīto Pierobežas iedzīvotāju atviegloto braucienu līgumu, kas atvieglos robežu šķērsošanu vairāk nekā 200 tūkstošiem pierobežas iedzīvotāju.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!