• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīcību ar mantu un naudas līdzekļiem Ogres rajona Ķeguma pilsētas ar lauku teritoriju pašvaldības uzņēmumā "Ķeguma Stars". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.1998., Nr. 180/181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215473

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-58/98

Par rīcību ar pašvaldības mantu un līdzekļiem Rīgas rajona Ķekavas pagasta padomē

Vēl šajā numurā

18.06.1998., Nr. 180/181

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-21

Pieņemts: 28.05.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-21

Rīgā 1998. gada 28. maijā

Par rīcību ar mantu un naudas līdzekļiem Ogres rajona  Ķeguma pilsētas ar lauku teritoriju   pašvaldības uzņēmumā "Ķeguma Stars"

Latvijas Republikas Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktora pienākumu izpildītājs K.Beljānis un kolēģijas locekļi G.Ķepule, J.Rumkovskis, A.Svirido izskatīja revīzijas rezultātus par pašvaldības uzņēmuma "Ķeguma Stars" (turpmāk tekstā — p/u "Ķeguma Stars") rīcību ar mantu un naudas līdzekļiem no uzņēmuma dibināšanas līdz 1997. gada 31. decembrim un

konstatēja:

1. P/u "Ķeguma Stars" dibināts uz Ķeguma pilsētas ar lauku teritoriju domes (turpmāk tekstā — Ķeguma pilsētas dome) 1994. gada 28. oktobrī pieņemtā lēmuma pamata, LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēts 1994. gada 9. novembrī. Uzņēmuma statūtos paredzēts, ka statūtu fonds ir Ls 150 un ka uzņēmuma līdzekļus veido pašvaldības īpašuma norobežotā daļa, bet darbības pamatvirzieni ir dzīvojamo māju un ražošanas objektu siltumapgāde, inženiertīklu ekspluatācija un komunālo pakalpojumu sniegšana.

No uzņēmuma dibināšanas līdz 1997. gada 15. maijam uzņēmuma direktors bija J.Ozols. J.Ozols atbrīvots no darba pēc paša vēlēšanās. Ar domes 1997. gada 7. maija lēmumu par uzņēmuma direktoru 1997. gada 15. maijā iecelts A.Ampermanis. P/u "Ķeguma Stars" darbības laikā mainījušies trīs grāmatveži. Galvenā grāmatvede M.Voiciša strādā no 1997. gada 1. septembra.

1995. gada 4. janvārī ar nodošanas — pieņemšanas aktu pašvaldība nodeva p/u "Ķeguma Stars" apsaimniekošanā katlumāju, iekārtas un dažādas būves ar bilances vērtību Ls 67 562, atstājot to pašvaldības bilancē. Līgums par objektu izmantošanu un savstarpējām saistībām nebija noslēgts. Tikai pēc revīzijas 1998. gada 20. maijā pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu par statūtos minētā īpašuma nodošanu uzņēmuma īpašumā, bet šis lēmums vēl nav izpildīts.

2. 1994. gada 15. novembrī starp p/u "Ķeguma Stars" un paju sabiedrību "Ogres SCO" noslēgts līgums par siltumapgādi, ūdensapgādi un kanalizācijas notekūdeņu novadīšanu, saskaņā ar kuru p/u "Ķeguma Stars" uzņēmies nodrošināt ar minētajiem pakalpojumiem 5 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, bet paju sabiedrība uzņēmās norēķināties par visiem sniegtajiem pakalpojumiem. Paju sabiedrība savas saistības praktiski nav izpildījusi, parāds 1995. gada beigās bija Ls 10 440,19, bet p/u "Ķeguma Stars" nav veicis likumā paredzētos pasākumus, lai saņemtu maksu par sniegtajiem pakalpojumiem.

3. 1994.–1997. gadā Ķeguma pilsētas dome ir piešķīrusi uzņēmumam Ls 28 500 investīcijām un Ls 13 000 maznodrošināto iedzīvotāju parādu dzēšanai par apkuri. Investīcijām paredzētie līdzekļi izlietoti apgrozāmo līdzekļu iegādei (kurināmais u.c.), bet pašvaldības vadība nav kontrolējusi un nav nodrošinājusi šo līdzekļu pareizu izlietojumu. Uzņēmuma bilancē investīcijām paredzētie līdzekļi nav uzrādīti.

4. Lai nodrošinātu p/u "Ķeguma Stars" darbību, katlumājā uzstādīta jauna (vācu ražojuma) siltuma ražošanas centrāle, kas nodota ekspluatācijā 1997. gada 15. novembrī.

Tā kā katlumāja līdz šim ir bijusi Ķeguma pilsētas domes īpašumā, visus izdevumus ir segusi dome. Jaunās iekārtas iegādei izlietotas 89 547 vācu markas (Ls 30 000), bet uzstādīšanai — Ls 7578.

Investīcijām — p/u "Ķeguma Stars" katlumājas un attīrīšanas iekārtu remontam piešķirtie Ls 28 500 ir izlietoti nelietderīgi, jo nebija nodrošināta kontrole pār šo līdzekļu pareizu izlietojumu. Par to tieši ir atbildīgs Ķeguma pilsētas domes priekšsēdētājs L.Bicāns un pašvaldības uzņēmuma bijušais direktors J.Ozols. Kolēģija atzīst, ka par šiem apstākļiem nepieciešams paziņot Ķeguma pilsētas domei.

5. Grāmatvedības uzskaite p/u "Ķeguma Stars" visā tā darbības laikā nebija iekārtota atbilstoši likuma "Par grāmatvedību" prasībām:

— gada pārskati nesniedz pareizu priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli, gada pārskatos nav uzrādīti visi saimnieciskās darbības ieņēmumi un izdevumi, nav uzrādīti debitoru parādi par īres un komunālajiem pakalpojumiem;

— nav veikta pamatlīdzekļu, materiālo vērtību, naudas līdzekļu un norēķinu inventarizācija;

— nav salīdzināti debitoru — kreditoru parādi ar pašiem parādniekiem;

— nav kārtota uzskaite par norēķiniem ar iestādēm un organizācijām un īrniekiem;

— nav nodrošināta naudas līdzekļu saglabāšana, nav iekārtota kases telpa;

— grāmatvedībā veikti norēķini bez attaisnojuma dokumentiem.

6. 1997. gada 5. decembrī p/u "Ķeguma Stars" ir saņēmis aizdevumu no a/s "Latvijas Unibanka" Ogres filiāles Ls 20 000 apmērā ar 12% likmi gadā. Visa summa paredzēta kurināmā iegādei. Aizdevuma nodrošinājumam saskaņā ar Ķeguma pilsētas domes 1997. gada 26. novembra lēmumu ir ieķīlāta rekonstruētā katlumāja un iekārtas. Domes lēmums pieņemts nelikumīgi, pārkāpjot likuma "Par pašvaldību budžetiem" 26. panta 2. daļas 4.punktu un likuma "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" 9. panta 3. daļu.

7. Revīzijā konstatēti šādi nelikumīgi un nepareizi darījumi ar pašvaldības uzņēmuma "Ķeguma Stars" finansu līdzekļiem un mantu, par ko atbilstoši Valsts kontroles revīzijas reglamenta 54. panta I daļas noteikumiem nosakāmi uzrēķini revidējamās iestādes amatpersonām:

— 1997. gada 23. oktobrī ar kases izdevumu orderi Nr.142 no uzņēmuma kases K.Veckaktiņam izmaksāti Ls 135 par malku, un šie līdzekļi, pārkāpjot likuma "Par grāmatvedību" 7. panta 2. daļu, norakstīti izdevumos bez atbilstoša attaisnojoša dokumenta. Saskaņā ar likuma "Par grāmatvedību" 2. panta 3. daļu par grāmatvedības kārtošanu uzņēmumā atbildīgs ir tā vadītājs — direktors A.Ampermanis, tādēļ uzrēķins nosakāms viņam. Revīzijā sakarā ar šo darījumu uzrādīta preču pavadzīme — rēķins Nr.429103, bez datuma, kas nav atzīstama par attaisnojuma dokumentu, jo tajā par preces saņemšanu parakstījies Jānis Ozols, kas uzņēmumā vairs nestrādāja, kā arī izdarīts nemotivēts labojums par preces kopējo vērtību;

— pašvaldības uzņēmums "Ķeguma Stars" ir samaksājis Lidijai Špakovskai Ls 896,38 par malku, un visa šī summa, neievērojot likuma "Par pašvaldību" 7. panta 2. daļu, bez attaisnojuma dokumentiem norakstīta izdevumos. Nauda pārskaitīta 1996. gada 14. oktobrī ar maksājuma uzdevumu, bez numura, Ls 350 apmērā, 1996. gada 31. oktobrī ar maksājuma uzdevumu Nr.6–2 Ls 300 apmērā un 1997. gada 12. maijā ar maksājuma uzdevumu Nr. 6–3 Ls 219, 38 apmērā. Saskaņā ar likuma "Par grāmatvedību" 2. panta 3. daļu par grāmatvedības kārtošanu uzņēmumā ir atbildīgs tā vadītājs, kas šajā gadījumā bija direktors J.Ozols, tāpēc uzrēķins nosakāms viņam.

Pārējie pārkāpumi, kādi pieļauti rīcībā ar uzņēmuma naudas līdzekļiem un mantu, minēti revīzijas atzinumā, un tie novēršami, sakārtojot uzņēmuma grāmatvedības uzskaiti (inventarizējot un uzskaitot visus parādus, uzskaitot visus pamatlīdzekļus un materiālās vērtības, iekārtojot uzskaiti par norēķiniem ar iestādēm, organizācijām un īrniekiem utt.) un veicot citus pasākumus (materiālu un pamatlīdzekļu inventarizācija, parādu piedziņa, līgumsaistību sakārtošana utt.). Par šiem pārkāpumiem atbilstoši Valsts kontroles revīzijas reglamenta 9. pantam nepieciešams paziņot Ķeguma pilsētas domei.

Kolēģijas sēdē piedalījās un paskaidrojumus sniedza p/u "Ķeguma Stars" direktors A.Ampermanis, Ķeguma pilsētas domes priekšsēdētājs L.Bicāns un p/u "Ķeguma Stars" bijušais direktors J.Ozols.

Pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33.panta 2. un 3. punktu un saskaņā ar Valsts kontroles revīzijas reglamenta 9., 54. un 59. pantu, departamenta kolēģija

nolēma:

1. Noteikt uzrēķinu pašvaldības uzņēmuma "Ķeguma Stars" bijušajam direktoram Jānim Ozolam Ls 869,38 apmērā, nosakot, ka uzrēķina summa iemaksājama pašvaldības uzņēmumā "Ķeguma Stars" līdz 1998. gada 30. septembrim;

2. Noteikt uzrēķinu pašvaldības uzņēmuma "Ķeguma Stars" direktoram Arnim Ampermanim Ls 135,00 apmērā, nosakot, ka uzrēķina summa iemaksājama pašvaldības uzņēmumā "Ķeguma Stars" līdz 1998. gada 31. augustam;

3. Par revīzijā konstatētajiem un šajā lēmumā minētajiem pārkāpumiem paziņot Ķeguma pilsētas ar lauku teritoriju domei;

4. Revīziju slēgt. Pieprasīt no pašvaldības uzņēmuma "Ķeguma Stars" novērst revīzijā konstatētos pārkāpumus rīcībā ar tā finansu līdzekļiem un mantu un par veiktajiem pasākumiem paziņot Valsts kontrolei līdz 1998. gada 1. jūlijam.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Pašvaldību revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs K.Beljānis

Kolēģijas locekļi G.Ķepule, J.Rumkovskis, A.Svirido

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!