• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1998. gada 28. maija lēmums Nr. 319/4 "Par "Latvijas Bankas lombarda kredītu izsniegšanas noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1998., Nr. 170/171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215454

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkums

Vēl šajā numurā

10.06.1998., Nr. 170/171

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 319/4

Pieņemts: 28.05.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas valdes lēmums Nr. 319/4

Rīgā 1998. gada 28. maijā

Par "Latvijas Bankas lombarda kredītu izsniegšanas noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas valde nolemj:

1. Apstiprināt "Latvijas Bankas lombarda kredītu izsniegšanas noteikumus" (pielikumā).

2. Atcelt Latvijas Bankas valdes 1995. gada 7. septembra lēmumu Nr. 166/3 "Par "Latvijas Bankas lombarda kredītu izsniegšanas noteikumiem"".

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1998. gada 1. jūliju.

Latvijas Bankas valdes priekšsēdētāja vietniece M. Raubiško

 

Apstiprināti ar Latvijas Bankas valdes

1998. gada 28. maija lēmumu Nr. 319/4

M. Raubiško

, Latvijas Bankas valdes priekšsēdētāja vietniece

LATVIJAS BANKAS LOMBARDA KREDĪTU IZSNIEGŠANAS NOTEIKUMI

1. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

1.1. Banka - Latvijas Bankas licencēta banka vai ārvalstu bankas nodaļa (filiāle).

1.2. Lombarda kredīts - bankai pret tās īpašumā esošu un neapgrūtinātu Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru (tālāk tekstā - vērtspapīri) ķīlu izsniegts Latvijas Bankas īstermiņa kredīts.

1.3. Automātiskais lombarda kredīts - uz nakti bankai, kā arī ārvalstu bankai vai starptautiskai valūtas, finanšu un kredīta organizācijai (automātiskā lombarda kredīta aspektā tālāk tekstā - banka) izsniegts lombarda kredīts, kurš paredzēts, lai likvidētu starpbanku norēķinu rezultātā radušos korespondentkonta pārsniegumu.

1.4. Pieprasījuma lombarda kredīts - pēc bankas pieprasījuma uz noteiktu termiņu, kas nepārsniedz 14 kalendārās dienas pēc kārtas, izsniegts lombarda kredīts.

1.5. Vērtspapīru konts - konts Latvijas Bankā, kurā grāmato visus bankas īpašumā esošos viena laidiena vērtspapīrus.

1.6. Laidiena numurs - Finansu ministrijas piešķirtais vērtspapīru reģistrācijas kārtas numurs pa laidiena veidiem.

1.7. Kredīta atmaksas diena - nākamā darba diena pēc kredīta atmaksas termiņa pēdējās dienas.

2. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

2.1. Lai īstenotu Latvijas Bankas monetāro politiku, nodrošinātu banku īstermiņa likviditāti un starpbanku norēķinu sistēmas efektivitāti, Latvijas Banka piešķir automātiskos un pieprasījuma lombarda kredītus.

2.2. Lombarda darījumu veikšanai banka slēdz līgumus ar Latvijas Banku (1. un 2. pielikums). Līgumi un lombarda kredīta pieprasījumi jāiesniedz Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Tirgus operāciju daļai.

2.3. Latvijas Banka ņem ķīlā vērtspapīrus, kuri ir reģistrēti Latvijas Bankas vērtspapīru uzskaites sistēmā un kuru dzēšanas termiņš vismaz par divām darba dienām pārsniedz lombarda kredīta atmaksas termiņu. Latvijas Banka ķīlai izvēlas vērtspapīrus ar vistuvākajiem dzēšanas termiņiem.

2.4. Latvijas Banka lombarda kredītu bankai izsniedz par summu, kas nepārsniedz 80% no ieķīlāto vērtspapīru nominālvērtības, par šo summu bloķējot bankas vērtspapīru kontus Latvijas Bankā. Ķīlas apjoms ir pilnos tūkstošos latu, minimālā ķīlas vērtība - 1 000 latu.

2.5. Lombarda kredītu procentu likmes apstiprina Latvijas Bankas valde, diferencējot tās atkarībā no visu lombarda kredītu izmantošanas dienu skaita pēdējo 30 kalendāro dienu laikā.

2.6. Par šajos noteikumos veiktajiem grozījumiem Latvijas Banka bankām paziņo rakstiski ne vēlāk kā piecas dienas pirms attiecīgo grozījumu stāšanās spēkā.

3. LOMBARDA KREDĪTU IZSNIEGŠANA

3.1. Ja norēķinu dienas laikā bankai starpbanku norēķinu rezultātā izveidojies korespondentkonta pārsniegums, tā apjomā tiek rezervēti vērtspapīri un, ja pārsniegums nav dzēsts līdz norēķinu dienas beigām, Latvijas Bankas Grāmatvedības un norēķinu pārvalde pēc plkst. 16.00 (piektdienās un pirmssvētku dienās - pēc plkst. 15.00), pamatojoties uz noslēgto vienošanos (1. pielikums), bez bankas īpaša pieprasījuma noformē automātisko lombarda kredītu.

3.2. Lai saņemtu pieprasījuma lombarda kredītu, banka saskaņā ar noslēgto līgumu (2. pielikums) līdz plkst. 14.00 iesniedz Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Tirgus operāciju daļai pieprasījumu (3. pielikums):

3.2.1. papīra dokumenta veidā - vienā eksemplārā aizzīmogotā aploksnē;

3.2.2. elektroniskā veidā - saskaņā ar līgumu "Par datu pārraides tīkla izmantošanu naudas un vērtspapīru elektroniskajos norēķinos".

3.3. Lombarda kredīta pieprasījumu papīra dokumenta veidā saskaņā ar noslēgto līgumu paraksta ne mazāk kā divas personas. Šo personu notariāli apliecināti parakstu paraugi jāiesniedz Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Tirgus operāciju daļai.

3.4. Maksimālais pieprasījuma lombarda kredīta termiņš ir 14 kalendāro dienu.

3.5. Izsniedzot lombarda kredītu, Latvijas Banka bloķē bankas vērtspapīru kontus par ķīlā pieņemto vērtspapīru apjomu un ieskaita kredīta summu bankas korespondentkontā.

3.6. Par katru darba dienas laikā izsniegto pieprasījuma lombarda kredītu Latvijas Banka dienas beigās noformē un izsniedz bankai attiecīgā lombarda kredīta izsniegšanas apstiprinājumu (4. pielikums):

3.6.1. papīra dokumenta veidā - ja pieprasījums iesniegts papīra dokumenta veidā;

3.6.2. elektroniskā veidā - ja pieprasījums iesniegts elektroniskā veidā.

4. LOMBARDA KREDĪTA UN PROCENTU ATMAKSAS KĀRTĪBA

4.1. Kredīta atmaksas dienā Latvijas Banka noraksta no bankas korespondentkonta lombarda kredīta un procentu summu.

4.2. Pēc lombarda kredīta un procentu atmaksas Latvijas Banka atbrīvo bloķētos bankas vērtspapīru kontus par ķīlā pieņemto vērtspapīru apjomu.

4.3. Pieprasījuma lombarda kredītu bankai ir tiesības atmaksāt pirms termiņa. Kredīta atmaksai pirms termiņa vēlamajā atmaksas dienā līdz plkst. 14.00 bankai jāiesniedz Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Tirgus operāciju daļai pieteikums (5. pielikums) papīra dokumenta veidā vai arī elektroniski, izmantojot datu pārraides sistēmu S.W.I.F.T. Pēc lombarda kredīta pirmstermiņa atmaksas banka saņem apstiprinājumu (6. pielikums).

4.4. Ja kredīta atmaksas dienā banka nav nodrošinājusi savā korespondentkontā līdzekļus lombarda kredīta un procentu atmaksai, Latvijas Banka tos sedz ar ieķīlāto vērtspapīru pārdošanas vai dzēšanas ieņēmumiem.

4.5. Ja ieķīlātos vērtspapīrus pārdodot vai dzēšot iegūtā summa pārsniedz Latvijas Bankas prasījumu, tad pārpalikums ieskaitāms attiecīgās bankas korespondentkontā Latvijas Bankā.

1. pielikums
11.JPG (171483 BYTES)
12.JPG (40621 BYTES)

2. pielikums
21.JPG (159815 BYTES)

22.JPG (55423 BYTES)

3. pielikums
31.JPG (53104 BYTES)
32.JPG (174028 BYTES)

4. pielikums
41.JPG (86678 BYTES)
42.JPG (164310 BYTES)

5. pielikums
51.JPG (52035 BYTES)
52.JPG (164796 BYTES)

6. pielikums

 6.JPG (169196 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!