• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grāmata: par Ungurmuižu kultūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.1999., Nr. 34/35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21545

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītība, kultūra un zinātne daudz dod un daudz prasa

Vēl šajā numurā

05.02.1999., Nr. 34/35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Grāmata: par Ungurmuižu kultūrā

Sevišķo grāmatu grupā par trešo labāko aizvadītā gada izdevumu atzīts zinātniskais katalogs "Muiža zem ozoliem. Ungurmuiža un fon Kampenhauzenu dzimta Vidzemē". Šī grāmata ar 379 lappusēm teksta, 182 melnbaltiem un 53 krāsainiem attēliem ir pats apjomīgākais zinātniskais muzeja katalogs Latvijā un neatpaliek no šādu izdevumu labākajiem paraugiem pasaulē. Teksti sniegti paralēli latviešu un vācu valodā. Grāmatas zinātniskais redaktors ir Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis.

Pati izstāde pagājušā gada otrajā pusē bija skatāma Rundāles pils muzejā. Tās eksponāti stāstīja par Ungurmuižas kungu māju, parādot to kā unikālu XVIII gadsimta koka arhitektūras pieminekli, un reizē atainoja veselu Latvijas vēstures, mākslas un garīgās kultūras parādību kopumu, kas saistās ar šo vietu. Tur ietilpst gan muižas īpašnieka Baltazara fon Kampenhauzena hernhūtisma idejas un interese par skolu attīstību, gan muižas kompleksa ilgā un sarežģītā tapšana, kas atspoguļo tiem laikiem modernās celtniecības tendences Vidzemē, gan Ungurmuižas slavenie sienu gleznojumi.

Izstādes virsuzdevums bija vērst sabiedrības uzmanību uz šo tikpat izcilo, cik arī laika zoba skarto un iznīcības apdraudēto kultūras mantojuma objektu. 1999. gada pavasarī to paredzēts parādīt arī Herdera institūtā Mārburgā, vēl paplašinot Ungurmuižas glābšanas akcijas vērienu.

Labs pavadonis izstādei būs šis zinātniskais katalogs, kas atspoguļo visus izstādē parādītos eksponātus, papildinot to ar rakstiem, kas sīkāk analizē izstādes tēmas. To autori ir speciālisti, kas ilgstoši saistīti ar Ungurmuižas ansambļa izpēti (Ilmārs Dirveiks — kungu māja, Pārsla Pētersone — arhīvu materiāli, Dace Ķibilda — muižas ansambils, Ieva Lancmane — sienu gleznojumi, Imants Lancmanis — dzimtas kapenes, Dace Puķīte — atjaonošanas darbi pēckara laikā).

MAJA.JPG (32118 BYTES) Katalogu var uzskatīt par enciklopēdiju, kurā ir viss par Ungurmuižu — tās tapšanas vēsturi un arī cilvēkiem, viņu centieniem, aizrautību un sarežģītajiem likteņiem. Reizē šis krāšņais izdevums var pievērst sabiedrības un iespējamo investoru uzmanību, lai glābtu unikālo Ungurmuižas arhitektūras un dabas pieminekli no iznīcības.

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

Ungurmuižas parks, un tā Tējas namiņš

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!