• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1998. gada 14. maija informācija "Par Latvijas Bankas padomes lēmumiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.1998., Nr. 136/137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215192

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar:

Vēl šajā numurā

15.05.1998., Nr. 136/137

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: informācija

Pieņemts: 14.05.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas informācija

Rīgā 1998. gada 14. maijā

Par Latvijas Bankas padomes lēmumiem

Latvijas Bankas padome šodien kārtējā sēdē apstiprināja jaunus "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumus", kā arī deva atļauju bankas filiāles atvēršanai ārvalstīs.

"Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumi" (stājas spēkā šī gada 15. jūnijā) izdoti saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 56. panta prasību par galvojumu reģistrāciju Latvijas Bankā, un tie paredzēti, lai izslēgtu viltojumus un krāpšanu galvojumu izsniegšanā, kā arī lai kontrolētu šo saistību uzskaiti bankās. Iepriekšējie noteikumi apstiprināti 1995. gada 6. aprīlī, pirms "Kredītiesāžu likuma" pieņemšanas, un tie satur vispārīgas prasības par informāciju, kurai ir jābūt ietvertai galvojumā, un kārtību, kā tos reģistrē Latvijas Bankā. Jaunajos noteikumos ir definēts, kas ir kredītiestādes galvojumi, kuri jāreģistrē Latvijas Bankā, precīzāk un pilnīgāk noteikts, kādā formā tie izsniedzami, kādai informācijai jābūt galvojumā. Detalizēti ir reglamentēta galvojumu reģistrācijas kārtība Latvijas Bankā, tostarp atrunāta galvojumu grozījumu un pārjaunojumu reģistrācijas kārtība.

Galvojumi, kuri reģistrēti saskaņā ar iepriekšējiem galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumiem, paliek spēkā un kredītiestādēm Latvijas Bankā nav jāpārreģistrē.

Latvijas Bankas padome atļāva a/s "Parekss banka" atvērt filiāli Viļņā, Lietuvas Republikā. Lai filiāle sāktu darbību, "Parekss bankai" ir jāsaņem arī attiecīga atļauja no Lietuvas Bankas.

Iepriekš filiāļu atvēršana ārvalstīs bija atļauta "Parekss bankai" — Kirgizstānā un Kazahstānā. Savukārt atļaujas atvērt pārstāvniecības ārvalstīs Latvijas Banka ir izsniegusi 9 Latvijas bankām 25 pārstāvniecību atvēršanai. Lai būtu skaidra atšķirība starp bankas filiāles un pārstāvniecības jēdzieniem, sniedzam to skaidrojumu "Kredītiestāžu likumā". Kredītiestādes nodaļa (filiāle) — kredītiestādes struktūrvienība, kas veic banku operācijas (darījumus) kredītiestādes vārdā un teritoriāli ir izvietota ārpus kredītiestādes juridiskās adreses, bet nav juridiskā persona.

Pārstāvniecība — kredītiestādes struktūrvienība, kas atrodas citā valstī un parstāv kredītiestādes intereses, bet neveic banku operācijas (darījumus).

Latvijas Bankas preses sekretārs

Edžus Vējiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!