• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1999. gada 2. februāra noteikumi Nr. 32 "Kārtība, kādā tiek iesniegts un izskatīts iesniegums par bērna atzīšanu par Latvijas pilsoni". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.1999., Nr. 32/33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21479

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.33

Noteikumi par latviešu valodas prasmes un Latvijas Republikas Satversmes pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaudi personām, kuras vēlas iegūt Latvijas pilsonību naturalizācijas kārtībā

Vēl šajā numurā

04.02.1999., Nr. 32/33

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 32

Pieņemts: 02.02.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU KABINETS

1999.gada 2.februārī Noteikumi Nr. 32

Rīgā (prot. Nr. 8, 11.§)

Kārtība, kādā tiek iesniegts un izskatīts iesniegums par bērna atzīšanu par Latvijas pilsoni

Izdoti saskaņā ar

Pilsonības likuma 3.1 panta ceturto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek iesniegts un izskatīts iesniegums par bērna atzīšanu par Latvijas pilsoni (turpmāk — iesniegums).

2. Iesniegumu pieņem un izskata Naturalizācijas pārvalde.

3. Lēmumu par bērna atzīšanu par Latvijas pilsoni pieņem Naturalizācijas pārvaldes priekšnieks.

II. Iesnieguma iesniegšana

4. Persona, kura saskaņā ar Pilsonības likuma 3.1 pantu ir tiesīga iesniegt iesniegumu (turpmāk — persona), iesniedz iesniegumu tajā Naturalizācijas pārvaldes reģionālajā nodaļā (turpmāk — nodaļa), kuras darbības teritorijā minētā persona dzīvo.

5. Nodaļā persona uzrāda pasi, aizpilda iesnieguma veidlapu P-1 (1.pielikums) un iesniedz to kopā ar šo noteikumu III nodaļā minētajiem dokumentiem.

6. Nepilngadīgais vecumā no 15 līdz 18 gadiem, kurš pats vēlas izmantot tiesības uz pilsonības iegūšanu, uzrāda pasi (nepilngadīgais, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, — dzimšanas apliecību), aizpilda iesnieguma veidlapu P-2 (2.pielikums) un iesniedz to kopā ar šo noteikumu III nodaļā minētajiem dokumentiem.

7. Ja persona iesnieguma izskatīšanas laikā maina dzīvesvietu, viņa par to rakstiski paziņo nodaļai, kurā ir iesniegts iesniegums.

8. Nodaļas amatpersona (turpmāk — amatpersona) pārbauda personas iesniegumu un pievienotos dokumentus un pārliecinās, ka:

8.1. persona ir reģistrēta Iedzīvotāju reģistrā;

8.2. ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti;

8.3. iesniegumā un pievienotajos dokumentos esošā informācija apstiprina bērna tiesības tikt atzītam par Latvijas pilsoni.

9. Ja nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti saskaņā ar šo noteikumu III nodaļu vai iesniegumā un pievienotajos dokumentos esošā informācija neatbilst Pilsonības likuma prasībām, amatpersona dokumentus nepieņem un izsniedz personai rakstisku motivētu atteikumu pieņemt iesniegumu. Persona atteikumu mēneša laikā var pārsūdzēt Naturalizācijas pārvaldē, bet Naturalizācijas pārvaldes lēmumu — mēneša laikā tiesā. Amatpersonas pienākums ir izskaidrot iesniedzējam lēmuma pārsūdzēšanas kārtību.

10. Ja ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti saskaņā ar šo noteikumu III nodaļu un sniegtā informācija atbilst Pilsonības likuma prasībām, amatpersona iesniegumu reģistrē reģistrācijas žurnālā un iekārto personas lietu.

III. Iesniegumam pievienojamie dokumenti

11. Saskaņā ar Pilsonības likuma 3.1 panta otrās daļas 1.punktu abi bērna vecāki iesniedz šādus dokumentus vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

11.1. par bezvalstnieka vai nepilsoņa pastāvīgu dzīvi Latvijā — vienu no šādiem dokumentiem:

11.1.1. Latvijas nepilsoņa pasi ar atzīmi par pierakstu Latvijā;

11.1.2. citu Latvijas Republikā izsniegtu bezvalstnieka vai nepilsoņa personu apliecinošu dokumentu ar personas kodu un atzīmi par pierakstu Latvijā;

11.1.3. citu Latvijas Republikā atzītu derīgu bezvalstnieka ceļošanas dokumentu ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju, ko izsniegusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde vismaz piecus gadus pirms iesnieguma iesniegšanas;

11.2. izziņu par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniegusi iestāde, kas reģistrē pases personas dzīvesvietā;

11.3. bērna dzimšanas apliecību.

12. Saskaņā ar Pilsonības likuma 3.1 panta otrās daļas 2.punktu bērna māte iesniedz šādus dokumentus vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

12.1. vienu no šo noteikumu 11.1.apakšpunktā minētajiem dokumentiem;

12.2. izziņu par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniegusi iestāde, kas reģistrē pases personas dzīvesvietā;

12.3. bērna dzimšanas apliecību;

12.4. dzimtsarakstu nodaļas izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka ieraksts par bērna tēvu ir izdarīts pēc mātes norādījuma.

13. Saskaņā ar Pilsonības likuma 3.1 panta otrās daļas 3.punktu viens no bērna vecākiem iesniedz šādus dokumentus vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

13.1. vienu no šo noteikumu 11.1.apakšpunktā minētajiem dokumentiem;

13.2. izziņu par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniegusi iestāde, kas reģistrē pases personas dzīvesvietā;

13.3. bērna dzimšanas apliecību;

13.4. miršanas apliecību, ja viens no bērna vecākiem ir miris, vai tiesas nolēmumu par viņa izsludināšanu par mirušu.

14. Saskaņā ar Pilsonības likuma 3.1 panta otrās daļas 4.punktu bērna adoptētājs iesniedz šādus dokumentus vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

14.1. vienu no šo noteikumu 11.1.apakšpunktā minētajiem dokumentiem;

14.2. izziņu par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniegusi iestāde, kas reģistrē pases personas dzīvesvietā;

14.3. bērna dzimšanas apliecību;

14.4. tiesas nolēmumu par adopcijas apstiprināšanu, ja vienīgais adoptētājs ir vīrietis.

15. Saskaņā ar Pilsonības likuma 3.1 panta trešo daļu nepilngadīgais iesniedz šādus dokumentus vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

15.1. vienu no šo noteikumu 11.1.apakšpunktā minētajiem dokumentiem;

15.2. izziņu par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniegusi iestāde, kas reģistrē pases personas dzīvesvietā;

15.3. vienu no šādiem dokumentiem, kas apliecina iesniedzēja latviešu valodas prasmi:

15.3.1. diplomu vai izziņu par arodizglītības vai vidējās speciālās izglītības iegūšanu latviešu mācību valodā;

15.3.2. Naturalizācijas pārvaldes izsniegtu latviešu valodas prasmes pārbaudes lapu ar atzīmi par pārbaudes nokārtošanu.

 

16. Ja iesniedzēja uzvārds (vārds) nesakrīt ar bērna dzimšanas apliecībā norādīto uzvārdu (vārdu), papildus iesniedzami uzvārda (vārda) maiņu apliecinošie dokumenti.

IV. Iesnieguma izskatīšana

17. Ja iesniegums un visi nepieciešamie dokumenti ir iesniegti, personai izsniedz rakstisku izziņu (3.pielikums).

 

18. Personai, kura iegūst Latvijas pilsonību saskaņā ar Pilsonības likuma 3.1 panta trešo daļu un neiesniedz vienu no šo noteikumu 15.3.1.apakšpunktā minētajiem dokumentiem, izsniedz norīkojumu uz latviešu valodas prasmes pārbaudi (4.pielikums).

19. Lai pārbaudītu personas sniegtās informācijas patiesumu un tās atbilstību Pilsonības likuma 3.1 panta nosacījumiem, Naturalizācijas pārvalde pieprasa informāciju no šādām iestādēm:

19.1. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes;

19.2. Iekšlietu ministrijas, ja bērns ir sasniedzis 14 gadu vecumu;

19.3. citām valsts un pašvaldību institūcijām, ja ir nepieciešama papildu pārbaude.

20. Šo noteikumu 19.punktā minēto iestāžu pienākums ir mēneša laikā bez maksas sniegt atbildi uz Naturalizācijas pārvaldes pieprasījumu, bet ja ir nepieciešama papildu pārbaude, — trīs mēnešu laikā.

21. Lēmumu par bērna atzīšanu par Latvijas pilsoni vai iesnieguma izskatīšanas izbeigšanu Naturalizācijas pārvaldes priekšnieks pieņem sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma pieņemšanas.

22. Iesniegumu izbeidz izskatīt šādos gadījumos:

22.1. pēc iesnieguma iesniegšanas Naturalizācijas pārvaldes amatpersona konstatē, ka nav likumīga pamata bērna atzīšanai par Latvijas pilsoni;

22.2. pēc iesniedzēja lūguma, bet Pilsonības likuma 3.1 panta otrās daļas 1.punktā paredzētajā gadījumā — pēc iesniedzēju lūguma;

22.3. sakarā ar nepilngadīgā nāvi;

22.4. ja nepilngadīgais iesnieguma izskatīšanas laikā ieguvis Latvijas pilsonību.

23. Naturalizācijas pārvaldes priekšnieka rīkojumu par iesnieguma izskatīšanas izbeigšanu var pārsūdzēt tiesā mēneša laikā no rīkojuma izdošanas dienas.

24. Izraksts no Naturalizācijas pārvaldes priekšnieka rīkojuma par bērna atzīšanu par Latvijas pilsoni personai tiek izsniegts nodaļā.

25. Iesniedzējs, saņemot izrakstu no Naturalizācijas pārvaldes priekš-nieka rīkojuma par bērna atzīšanu par Latvijas pilsoni, uzrāda personu apliecinošu dokumentu un ar parakstu apliecina, ka ir saņēmis attiecīgā rīkojuma izrakstu.

V. Noslēguma jautājums

26. Līdz 1999.gada 31.decembrim šo noteikumu 11.1.apakšpunktā minēto dokumentu vietā var iesniegt bijušās PSRS pilsoņa pasi ar Iedzīvotāju reģistra atzīmi un atzīmi par pierakstu Latvijā, kam pievienojams rakstisks apliecinājums, ka iesniedzējs nav ieguvis citas valsts pilsonību (5.pielikums).

Ministru prezidents V.Krištopans

Tieslietu ministre I.Labucka

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!