• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par meža un pļavu velšu vācējiem piemērojamajiem nodokļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2010., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214749

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 5.augustā

Vēl šajā numurā

10.08.2010., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par meža un pļavu velšu vācējiem piemērojamajiem nodokļiem

Pēdējā laikā saņemts daudz jautājumu par nodokļu maksāšanas kārtību un patentmaksas piemērošanu meža un pļavu velšu vācējiem. Vispusīgu skaidrojumu šajā jautājumā sniedz Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta speciālisti.

Lai motivētu ekonomiski aktīvos cilvēkus, kas palikuši bez darba, uzsākt savu mazo biznesu un atgriezties ekonomiskajā apritē, attīstīt savas spējas un atvieglot šīm personām grāmatvedības kārtošanu, no 2010.gada 1.janvāra tiek piedāvāta iespēja kļūt par patentmaksas maksātāju. Līdz ar to fiziskai personai, kas veic saimniecisko darbību noteiktās profesijās un darbībās, kas saistītas ar meža un pļavu velšu vākšanu tirdzniecībai, ir iespēja izvēlēties maksāt patentmaksu vai LR normatīvajos aktos noteiktos nodokļus, t.sk., iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Patentmaksa ir fiksēts nodoklis, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Patentmaksas maksātāji ir sociāli apdrošinātas personas, kas ir pakļautas pensiju, invaliditātes, maternitātes un slimības apdrošināšanai, kā arī vecāku apdrošināšanai. Patentmaksa ir galīgs nodokļa maksājums par fiziskās personas iesniegumā norādīto periodu, un papildus iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai valsts sociālo apdrošināšanas iemaksas patentmaksas maksātājiem nav jāveic.

Jaunā izvēles norma ir attiecināma uz vairāk nekā 60 profesijām, tostarp tirdzniecībai paredzētu dabas (meža un pļavu) velšu – sēņu, ogu, savvaļas ārstniecības augu un ziedu – vācējiem.

Patentmaksas ikmēneša maksājums detalizēti ir noteikts katrai profesiju grupai, bet, kopumā runājot, tās apmērs ir no 30 līdz 70 latiem par vienu kalendāro mēnesi. Patentmaksas apmērs tirdzniecībai paredzētajām dabas (mežos un pļavās) veltēm – sēnēm, ogām, savvaļas ārstniecības augiem – ir noteikts 30 lati par vienu kalendāro mēnesi.

Vienlaikus jāuzsver, ka meža un pļavu velšu vācējiem ir iespēja nodarboties ar dabas velšu tirdzniecību, piemērojot dažādas likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas, un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas kārtība ir atkarīga no tā, kam tiek pārdotas dabas veltes, un no tā, vai fiziskā persona ir vai nav reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja.

Saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem fiziskā persona, kas gūst ienākumus no dabas velšu tirdzniecības, var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēja, taču par ienākumiem, kas gūti no savvaļā iegūto dabas velšu pārdošanas, neatkarīgi no to apjoma, ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis kā ienākumam no saimnieciskās darbības vai patentmaksa. Arī tad, ja fiziskā persona nav reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicējs, lai varētu konstatēt gada ienākumu deklarācijā uzrādāmo ienākumu apmēru, kas gūts no dabas veltēm, tai ir nepieciešams uzskaitīt ieņēmumus ieņēmumu reģistrāciju uzskaites žurnālā.

Līdzšinējā kārtība meža un pļavu velšu vācējiem Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma izpratnē nav mainījusies. Kā jauninājums no šā gada 1.janvāra ir piedāvāta izvēles iespēja maksāt patentmaksu, tādējādi nodrošinot maksātāju ar sociālajām garantijām un atvieglojot grāmatvedības uzskaites prasības.

Precīzāka informācija par patentmaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas kārtību dabas velšu vācējiem ir pieejama Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!