• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas Savienības informācijas apmaiņas sistēmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2010., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214740

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par Tūkstošgades rūpi – mātes un bērna veselības aprūpi

Vēl šajā numurā

10.08.2010., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas Savienības informācijas apmaiņas sistēmām

Eiropas Komisija 20.jūlijā sniedza pārskatu par spēkā esošajiem ES tiesību aktiem, kas reglamentē personas datu vākšanu, uzglabāšanu un apmaiņu tiesībaizsardzības vai migrācijas pārvaldīšanas nolūkā.

Paziņojumā precizēti šo tiesību aktu galvenie mērķi, to struktūra, personas datu veidi, uz kuriem tie attiecas, iestāžu saraksts, kurām ir piekļuve minētajiem datiem, un noteikumi, kas reglamentē datu aizsardzību un saglabāšanu.

ES iekšlietu komisāre Sesīlija Malmstrēma paziņoja: “Pilsoņiem ir jābūt tiesībām zināt, kādi personas dati par viņiem tiek glabāti un ar kādiem viņu datiem apmainās. Tādēļ viens no maniem pirmajiem darbiem iekšlietu komisāres amatā bija pasūtīt šo pārskatu, kā to ierosināja Eiropas Parlaments. Priecājos, ka šodien varu iesniegt šo pārskatu un iepazīstināt ar vairākiem pamatprincipiem attiecībā uz to, kā būtu jāveido mūsu politika šajā jomā. Tas mums palīdzēs paturēt prātā kopējo ainu, kad būs jāpārskata pašreizējie instrumenti un laika gaitā jāpielāgojas pārmaiņām.”

Informācijas pārvaldīšana ir Šengenas zonas un iekšējā tirgus darbības pamatā. Lai ļautu attīstīties kopējai vīzu un patvēruma politikai un novērstu teroristu uzbrukumus un cita veida smagus noziegumus, ir vajadzīgi piemēroti instrumenti.

ES līmenī jau ir veikti vairāki pasākumi, savukārt citi, kas paredzēti, lai reglamentētu tādas informācijas vākšanu, uzglabāšanu vai pārrobežu apmaiņu, kas skar konkrētas personas, pašlaik tiek īstenoti vai apsvērti.

20.jūlijā Komisija pirmo reizi sniedza skaidru, visaptverošu un pārredzamu kopsavilkumu par šiem instrumentiem, vienlaikus nosakot galvenos principus, kuriem ir jābūt pamatā informācijas pārvaldīšanas instrumentu novērtējumam brīvības, drošības un tiesiskuma telpā. Uz šiem pašiem principiem tiks balstīta datu vākšanas, uzglabāšanas un apmaiņas instrumentu iespējamā turpmākā attīstība.

Šie principi skar tādus jautājumus kā pamattiesības, proporcionalitāte un riska precīza pārvaldīšana, kā arī pienākumu sadalījums, rentabilitāte un pārskatīšanas klauzulas. Izstrādājot jaunus priekšlikumus, kas saistīti ar personas datu apstrādi, Komisijai vissvarīgākais būs aizsargāt cilvēku pamattiesības, kas ietvertas ES Pamattiesību hartā, īpaši viņu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību un personas datu aizsardzību. Visos turpmākajos politikas priekšlikumos Komisija izvērtēs katras iniciatīvas gaidāmo ietekmi uz personu tiesībām un analizēs, vai šī iniciatīva ir vajadzīga un samērīga. Personas datu aizsardzības noteikumu ievērošanu vienmēr kontrolēs neatkarīga iestāde valsts vai ES līmenī.

Visus instrumentus, uz kuriem attiecas 20.jūlijā sniegtais paziņojums, Komisija izvērtēs saskaņā ar katrā no tiem paredzēto ziņošanas pienākumu. Tam būtu jānodrošina uzticams ieskats par to, kā katrs atsevišķais instruments iederas iekšējās drošības un migrācijas pārvaldības plašākā kontekstā. Vajadzības gadījumā turpmākie priekšlikumi ietvers pienākumu sniegt ikgadējus ziņojumus, periodiskas vai ad hoc pārbaudes, ka arī termiņa beigu klauzulu. Spēkā esošie instrumenti tiks saglabāti vienīgi tad, ja tie joprojām kalpos likumīgajam nolūkam, kuram tie tika izveidoti.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!