• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 3. augusta noteikumi Nr. 710 "Noteikumi par Latvijas Republikas pastmarku un citu pasta apmaksas zīmju izgatavošanas un apgrozības kārtību un rīcību ar sūtījumiem, kuriem ir nederīgas vai viltotas pasta apmaksas zīmes". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2010., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214605

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.711

Kārtība, kādā Valsts probācijas dienests organizē audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa – sabiedriskais darbs – izpildi

Vēl šajā numurā

06.08.2010., Nr. 124

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 710

Pieņemts: 03.08.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.710

Rīgā 2010.gada 3.augustā (prot. Nr.40 16.§)

Noteikumi par Latvijas Republikas pastmarku un citu pasta apmaksas zīmju izgatavošanas un apgrozības kārtību un rīcību ar sūtījumiem, kuriem ir nederīgas vai viltotas pasta apmaksas zīmes

Izdoti saskaņā ar Pasta likuma 34.panta pirmo daļu un 35.panta piekto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību:

1.1. kādā izgatavo, laiž apgrozībā un izņem no apgrozības Latvijas Republikas pastmarkas un citas pasta apmaksas zīmes;

1.2. kādā pasta komersants rīkojas ar pasta sūtījumiem, kuriem ir nederīgas vai viltotas pasta apmaksas zīmes.

2. Tiesības izgatavot, laist apgrozībā un izņemt no apgrozības Latvijas Republikas pastmarkas un citas pasta apmaksas zīmes ir pasta komersantam, kuram noteikts pienākums Latvijas Republikas teritorijā sniegt universālo pasta pakalpojumu, pildot Pasaules Pasta savienības dokumentos noteiktās saistības (turpmāk – universālā pasta pakalpojuma sniedzējs).

3. Latvijas Republikas pasta apmaksas zīmes ietver valsts nosaukumu – Latvija – un nominālvērtību. Latvijas Republikas pasta apmaksas zīmes var ietvert Latvijas Republikas valsts oficiālos simbolus un attēlus, kuru tematika saistīta ar Latvijai nozīmīgiem notikumiem.

4. Universālā pasta pakalpojuma sniedzējs, organizējot pasta apmaksas zīmju izgatavošanu, nodrošina to atbilstību Pasaules Pasta konvencijā noteiktajām prasībām.

II. Latvijas Republikas pastmarku un citu pasta apmaksas zīmju izdošanas plānošana

5. Latvijas Republikas pastmarku izdošanu plāno universālā pasta pakalpojuma sniedzēja izveidotā Pastmarku emisijas komisija, kuras sastāvā iekļauj filatēlijas, kultūras, mākslas, vēstures un sporta jautājumos kompetentus ekspertus.

6. Pastmarku emisijas komisija izstrādā Latvijas Republikas pastmarku izdošanas tematisko plānu kārtējam kalendāra gadam (turpmāk – pastmarku izdošanas plāns) un apstiprina Latvijas Republikas pastmarku dizainu.

7. Pastmarku izdošanas plānu Pastmarku emisijas komisija izstrādā, pamatojoties uz iesniegtajiem priekšlikumiem par pastmarku tematiku, kas saistīta ar Latvijai nozīmīgiem notikumiem, vēsturi, dabu, arhitektūru, kultūru, zinātnes un sporta sasniegumiem un citiem valstij svarīgiem notikumiem un nozīmīgām personām. Priekšlikumus iesniedz ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms kārtējā kalendāra gada sākuma.

8. Izņēmuma gadījumos ir pieļaujama tādu pastmarku izdošana, kas nav iekļautas pastmarku izdošanas plānā, ja šo pastmarku tematika veltīta aktuāliem valsts notikumiem.

9. Aploksnes un pastkartes ar tipogrāfiski iespiestiem Latvijas Republikas pastmarkas attēliem tiek izdotas, pamatojoties uz universālā pasta pakalpojuma sniedzēja izstrādāto plānu.

III. Latvijas Republikas pasta apmaksas zīmju izgatavošana, laišana apgrozībā un izņemšana no apgrozības

10. Latvijas Republikas pastmarkas, aploksnes un pastkartes ar pastmarkas attēlu pēc universālā pasta pakalpojuma sniedzēja pasūtījuma izgatavo tipogrāfijas, kas sertificētas atbilstoši Starptautiskās poligrāfijas un ar to saistīto nozaru konfederācijas prasībām (International Confederation for Printing and Allied Industries).

11. Latvijas Republikas pastmarkas, aploksnes un pastkartes ar pastmarkas attēlu tiek laistas apgrozībā un izņemtas no apgrozības, pamatojoties uz universālā pasta pakalpojuma sniedzēja izpildinstitūcijas pilnvarotas personas lēmumu.

12. Informāciju par to, kādas Latvijas Republikas pastmarkas, aploksnes un pastkartes ar pastmarkas attēlu ir laistas apgrozībā un izņemtas no apgrozības, pasta komersants izvieto pasta pakalpojumu sniegšanas vietās vai publisko savā tīmekļa vietnē.

13. Marķēšanas mašīnas klišejas nospieduma lietošanu uzsāk un izbeidz saskaņā ar marķēšanas mašīnas lietotāja un universālā pasta pakalpojuma sniedzēja noslēgto līgumu par marķēšanas mašīnas izmantošanu.

IV. Rīcība ar pasta sūtījumiem, kuriem ir nederīgas vai viltotas pasta apmaksas zīmes

14. Ja ir aizdomas, ka uz pasta sūtījuma esošās pasta apmaksas zīmes ir nederīgas vai viltotas, pasta komersants aptur šā pasta sūtījuma nosūtīšanu adresātam un nodod to pasta apmaksas zīmju vērtēšanas komisijai (turpmāk – komisija).

15. Komisiju izveido ar pasta komersanta atsevišķu lēmumu. Komisijas sastāvā iekļauj vismaz trīs personas:

15.1. par pasta apmaksas zīmju apriti atbildīgo personu;

15.2. speciālistu (ekspertu), ja nepieciešama speciālista (eksperta) dalība komisijas darbā;

15.3. citu pasta komersanta pārstāvi.

16. Komisija izvērtē, vai aizdomas par pasta apmaksas zīmju viltošanu vai nederīgumu ir pamatotas, un pieņem lēmumu pār tālāko rīcību ar pasta sūtījumu.

17. Komisija vērtējumu ieraksta pasta apmaksas zīmju vērtēšanas aktā (pielikums). Aktu sastāda divos eksemplāros. Aktā norāda šādu informāciju:

17.1. pasta sūtījuma reģistrācijas numurs (ja tāds ir), pieņemšanas datums, sūtītājs, adresāts;

17.2. pasta pakalpojumu apmaksai izmantoto pasta apmaksas zīmju uzskaitījums (daudzums, katras pasta apmaksas zīmes vērtība);

17.3. katras pasta apmaksas zīmes vispārīgs apraksts;

17.4. pazīmes, kas liecina, ka pasta apmaksas zīme ir viltota vai nav derīga;

17.5. lēmums par turpmāko rīcību ar pasta sūtījumu;

17.6. komisijas locekļu vārdi, uzvārdi, amati.

18. Pasta sūtījumu ar nederīgām pasta apmaksas zīmēm pasta komersants nosūta atpakaļ un izsniedz to sūtītājam, iekasējot no viņa maksu par pasta sūtījumu saskaņā ar pasta pakalpojumu tarifiem.

19. Ja sūtītājs atsakās saņemt atpakaļ pasta sūtījumu ar nederīgām pasta apmaksas zīmēm vai pasta sūtījuma sūtītājs nav zināms, pasta komersants ar pasta sūtījumu rīkojas kā ar neizsniegto pasta sūtījumu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

20. Par viltotām pasta apmaksas zīmēm šo noteikumu izpratnē uzskata pasta apmaksas zīmes, kuras izgatavo un laiž apgrozībā persona, kura nav minēta šo noteikumu 2.punktā.

21. Ja tiek konstatēta viltotu vai lietotu pastmarku vai citu pasta apmaksas zīmju vai starptautisko pasta atbildes kuponu izmantošana uz pasta sūtījuma, pasta komersants par to informē Valsts policiju, pievieno pasta sūtījumu ar viltotām vai lietotām pasta apmaksas zīmēm un šo noteikumu 17.punktā minētā akta otro eksemplāru.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs K.Gerhards



 

Pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 3.augusta
noteikumiem Nr.710

Satiksmes ministrs K.Gerhards

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!