• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 3.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2010., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214424

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par saskaņotu investīciju piesaistes darbu

Vēl šajā numurā

04.08.2010., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 3.augustā

EM: Par ekspluatācijā nenodotu ēku lietošanas sodu nepalielināšanu

Ministru kabinets 3.augustā lēma apturēt grozījumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā tālāko virzīšanu un nepalielināt sodu par ekspluatācijā nenodotu ēku lietošanu.

Kā jau iepriekš ziņots, saskaņā ar grozījumiem likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”, 2009.gada 12.novembrī starpinstitūciju saskaņošanai tika nodots likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, kas paredzēja palielināt naudas soda maksimālo robežu par būves izmantošanu pirms tās nodošanas ekspluatācijā. Tika prognozēts, ka likumprojekts atturēs indivīdus no administratīvi sodāmu darbību izdarīšanas, veicinās būvju nodošanu ekspluatācijā un sekmēs nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu par dzīvojamām mājām, dzīvokļu īpašumiem, daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām un inženiertehniskām būvēm.

Izskatot likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodokli” Saeimā, tika ietverta norma, kas nosaka, ka ar nekustamā īpašuma nodokli apliek arī kadastra reģistrā reģistrētas, bet ekspluatācijā nenodotas ēkas un inženierbūves.

Līdz ar to grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā zaudēja savu aktualitāti, jo ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas ne tikai ekspluatācijā nodotas ēkas, bet arī tādas, kuras ir reģistrētas kadastra reģistrā.

To, ka šāda soda palielināšana neveicinās sākotnēji izvirzītā mērķa sasniegšanu, apstiprināja arī Ekonomikas ministrijas veiktā aptauja 30 būvvaldēs no dažādiem Latvijas reģioniem, kā arī Iekšlietu ministrijas Informācijas centra statistikas datu pārskats par piemērotajiem soda veidiem un apjomu, kas tiek piemērots vai nu minimālā apmērā, vai netiek piemērots nemaz.

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, nolemts apturēt Administratīvo pārkāpumu kodeksa likumprojekta tālāku virzību.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

KM: Par Nacionālās bibliotēkas ekonomiski izdevīgāku būvniecību

Ministru kabinets 3.augustā atbalstīja Kultūras ministrijas ierosinājumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbus organizēt tā, lai ēka būtu pabeigta līdz 2012.gada novembrim, kā tas paredzēts LNB projekta īstenošanas likumā.

Lai nodrošinātu šādu būvdarbu grafiku, tiks pārdalīts bibliotēkas būvniecībai paredzētais finansējums, palielinot būvdarbiem atvēlētos budžeta līdzekļus šajā un nākamajā gadā, bet samazinot plānoto finansējumu 2012.gadā. Šāds finansējuma plāns ir saskaņots ar Starptautiskā Valūtas fonda ekspertiem un guvis fonda valdes akceptu.

“Mēs esam atraduši veidu, kā Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu turpināt racionāli un efektīvi, neprasot papildu līdzekļus un neradot valstij zaudējumus, kā arī izmantojot visas līgumā ar būvdarbu ģenerāluzņēmēju paredzētās iespējas ietaupīt uz deflācijas rēķina. Ar premjera Valda Dombrovska stingru atbalstu ir pieņemts valstij ekonomiski un finansiāli izdevīgākais būvdarbu turpināšanas variants. Es esmu gandarīts, ka valdība, lemjot par būtiskiem jautājumiem kultūras nozarē, tai skaitā infrastruktūras izbūvi, lēmumus izvērtē pēc būtības un saimnieciski, tos nepolitizējot,” norādīja kultūras ministrs Ints Dālderis.

Kultūras ministrija aprēķinājusi, ka gadījumā, ja bibliotēkas būvniecība tiktu plānota ilgākā termiņā par 2012.gadu, projekta īstenošanas izmaksas palielinātos par gandrīz 17 miljoniem latu, jo pieaugtu visu veidu izdevumi, tai skaitā par celtņu un iekārtu nomu, būvlaukuma uzturēšanu, apsardzi, būtu nepieciešami papildu konservācijas darbi klimata sezonālās ietekmes dēļ, pasūtīto būves elementu ražošanas apturēšana u.tml.

Jāatgādina, ka 2008. un 2009.gadā, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai valstī, tika īstenota izdevumu konsolidācija un vairakkārt veikti grozījumi valsts budžetā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai paredzētos finanšu līdzekļus šogad samazinot par gandrīz 70%.

Elīna Bīviņa, kultūras ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!