• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2010. gada 26. jūlija ārkārtas sesijas sēdes pulksten 12.30 stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2010., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214153

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2010. gada 26. jūlija ārkārtas sesijas sēdes pulksten 13.00 stenogramma

Vēl šajā numurā

29.07.2010., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2010. gada 26. jūlija ārkārtas sesijas sēdes pulksten 12.30 stenogramma

Stenogramma — Saeimas Kancelejas
stenogrammu nodaļas redakcijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labdien, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sākam Saeimas 2010.gada 26.jūlija ārkārtas sesijas ārkārtas sēdi.

Tradicionāli sākam izskatīt darba kārtību ar Prezidija ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Minis­tru kabineta iesniegto likumprojektu “Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām – Pļaviņu hidroelektrostacijas rezerves pārgāznes būvniecībai” nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem nav iebildumu? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Dukšinska, Feldmanes, Kursītes-Pakules, Šadurska, Laicāna un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Izglītības likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt “par”, viens – “pret” likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Jānim Dukšinskim.

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Jā, paldies! Cienījamo Prezidij! Cienījamie kolēģi!

Es varbūt nedaudz motivēšu, kāpēc šis priekšlikums ir iesniegts, un es ļoti ceru, ka tas tiks atbalstīts. 2002.gada 25.septembrī tika atjaunota 1922.gada Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līguma darbība. Saskaņā ar Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līguma 19.panta pirmo daļu katoļu skolām ir tiesības saņemt finansiālu atbalstu saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem. Atbilstoši Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līguma 19.panta otrajai daļai oficiāli atzītu katoļu skolu pasniedzējiem un citiem darbiniekiem, kā arī audzēkņiem un viņu vecākiem ir tādas pašas tiesības un pienākumi kā atbilstošiem pārstāvjiem valsts un pašvaldību skolās.

Likumprojekts nosaka, ka Reliģisko organizāciju likumā noteiktajā kārtībā reģistrētas kristīgās reliģiskās organizācijas savos statūtos paredzēto reliģisko darbības mērķu sasniegšanai var veidot izglītības iestādes, saskaņojot ar Izglītības un zinātnes ministriju un pašvaldību, kuras teritorijā atrodas izglītības iestāde.

Valsts un pašvaldības piedalās kristīgo reliģisko organizāciju izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas finansēšanā. Kristīgās reliģiskās organizācijas izglītības iestādes finansē to dibinātāji.

Nu, būtība ir tāda, ka pēdējā laikā ar daudziem frakcijas deputātiem ir tikušies kristīgo skolu vadītāji, arī kardināla kungs, jo situācija izveidojusies diezgan interesanta – šajās skolās mācās mūsu pašvaldību bērni, šīs skolas ir akreditētas, un finansējumu pedagogu algām daļēji nodrošina arī valsts, taču otra daļa ir jānodrošina dibinātājiem, tas ir, baznīcām, reliģiskajām organizācijām.

Šajā gadījumā mēs piedāvājam, ka pašvaldības ne tikai var piedalīties, bet pašvaldībām ir jāpiedalās (!) šādu skolu, kā saka, arī finansēšanā. Tas nenozīmē, ka ir jāuztur kaut kādas telpas, jo dibinātājs jebkurā gadījumā būs baznīca vai kristīgā organizācija, bet ir jāpiedalās uzturēšanā, finansēšanā... līdzīgi kā citu savu pašvaldības iestāžu finansēšanā. Līdz ar to šobrīd, ja pašvaldība tikai var... bieži vien pašvaldības izvēlas neko neatbalstīt vai arī nedara to līdzekļu trūkuma dēļ, bet, ja mēs pieņemam šos grozījumus, tad tādā veidā mēs varam atbalstīt arī kristīgās skolas. Bet, ja neatbalstām, tad pašvaldības saskaņā ar likumu par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu vienkārši nevarēs tādā apjomā, kā nepieciešams, finansēt.

Ietekmes uz valsts budžetu šeit nav nekādas, ir neliela ietekme uz pašvaldību budžetiem, turklāt šo skolu skaits Latvijā nav liels. Bet mēs ar savu attieksmi... Mēs vienkārši tādā veidā šajos smagajos ekonomiskajos apstākļos, ievērojot to, ka tie ir mūsu pašvaldību bērni, kuri šajās skolās iegūs ne tikai kvalitatīvu izglītību, bet arī kaut kādus kristīgās morāles un ticības pamatus, kas noder arī visas sabiedrības attīstībai, ar šiem grozījumiem atbalstītu šāda tipa iestādes.

Ja mēs neatbalstīsim, tad, kā redzam, vienkārši mēs nonāksim uz šo iestāžu likvidācijas ceļa.

Tā ka paldies, un ceru, ka atbalstīsit.

Lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu, nodot komisijai.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

“Pret” likumprojekta nodošanu komisijai nav neviens pieteicies runāt.

Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka šis likumprojekts (No zāles: “Nav!” “Balsot!”)... Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Dukšinska, Feldmanes, Kursītes-Pakules, Šadurska, Laicāna un citu deputātu iesniegtā likumprojekta “Grozījumi Izglītības likumā” nodošanu Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – 3, atturas – 7. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Ābiķa, Tabūna, Krūmiņa, Holostova, Jaundžeikara un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījums Sporta likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: “Nav!”) Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Militārā dienesta likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: “Nav!”) Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts... Ā, Kraukļa kungs vēlas kaut ko teikt par procedūru? Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Krauklim!

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Es aicinu nodot šo likumprojektu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Arī šodien komisija par to ir lēmusi. Komisijas vārdā... (Starpsaucieni no zāles.)

Sēdes vadītājs.

Es saprotu, ka jums ir priekšlikums izslēgt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju vispār, lai tā neskata šo likumprojektu, un tad likumprojekts tiek nodots tikai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

V.A.Krauklis.

Tieši tā!

Sēdes vadītājs.

Vai Bērziņa kungs vēlas kaut ko piebilst? Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Guntim Bērziņam!

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Kolēģi! Es gribu teikt, ka šis likumprojekts tomēr ir nodokļu likumprojekts, kas piederīgs Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ar to ir strādājusi. (No zāles dep. J.Urbanovičs: “Kad jūs strādājāt pēdējo reizi vispār?”) Pēdējo reizi mēs faktiski to pārskatījām aprīlī, un, kā atceraties, Saeima to pieņēma toreiz – aprīlī.

Tā ka es tomēr aicinu to atstāt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kā Saeimas Prezidijs ir lēmis.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Nupat konsultējos ar Saeimas Juridisko biroju. Vispirms mums ir tātad jābalso par to, ka tiek mainīta šī komisija, respektīvi, par to, lai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija tiek izslēgta no šī... lai netiek nozīmēta par to komisiju, kas ir atbildīgā komisija. Un es saprotu, ka tad vispār Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ar šo likumprojektu nestrādās. Lūdzu zvanu! Tātad balsosim par to, ka likumprojekts “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli”” Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai nodots netiek! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 45, pret – 43, atturas – 1. Tātad ar vienas balss pārsvaru ir nolemts, ka šis likumprojekts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai nodots netiek.

Un tad otrreiz mums ir jābalso par Kraukļa kunga priekšlikumu – tātad nodot likumprojektu “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli”” Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot to par atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par akcīzes nodokli”” nodošanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot to par atbildīgo komisiju! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 53, pret – 22, atturas – 7. Likumprojekts nodots Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot to par atbildīgo.

Saeimas Prezidijs ierosina Minis­tru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: “Balsot!”) Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 62, pret – 22, atturas – 7. Likumprojekts komisijai nodots.

Tā, godātie kolēģi, pārejam pie sēdes darba kārtības nākamās sadaļas izskatīšanas. Tā ir sadaļa “Likumprojektu izskatīšana”. Tajā ir tikai viens darba kārtības punkts – likumprojekts “Bīstamo kravu aprites likums”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrāras, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Tātad, cienījamie kolēģi, strādāsim ar dokumentu Nr.6086. Likumprojekts sagatavots pirmajam lasījumam. Komisija to ir atbalstījusi. Aicinu arī jūs atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Bīstamo kravu aprites likums” pir­majā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 91, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.A.Krauklis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – šā gada 9.augusts.

Sēdes vadītājs.

9.augusts. Deputāti neiebilst.

Līdz ar to pirmās šodienas ārkārtas sēdes darba kārtība ir izskatīta.

Pirms mēs reģistrējamies, es vēlos mūsu visu vārdā sveikt mūsu kolēģi deputāti Lieni Liepiņu, kurai tieši šodien ir dzimšanas diena! (Aplausi.)

Savukārt vakar apaļu dzimšanas dienu svinēja mūsu kolēģis deputāts Andis Kāposts. (Aplausi.)

Tagad lūdzu zvanu reģistrācijai. Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu!

Vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde pēc divām minūtēm Publisko izdevumu un revīzijas komisijas telpās. Lūgums ierasties visiem.

Sēdes vadītājs.

Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labdien, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Dzintars Ābiķis... Neredzu! Ainars Baštiks... Paldies, redzu! Jānis Eglītis... Paldies, redzu! Leopolds Ozoliņš, Vaira Paegle, Atis Slakteris, Viktors Ščerbatihs un Dzintars Zaķis.

Paldies. Tiksimies vienos!

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Līdz ar to Saeimas ārkārtas sesijas šodienas pirmo sēdi pasludinu par slēgtu.

Nākamā ārkārtas sēde – šodien pulksten 13.00. Tātad pēc piecpadsmit
minūtēm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!