• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīcību ar valsts un pašvaldības mantu un finansu līdzekļiem sakarā ar Cirīšu HES būvdarbiem Preiļu rajona Aglonas pagastā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.1998., Nr. 294 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213920

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-10

Par Rīgas rajona Vangažu pilsētas domē veiktās revīzijas rezultātiem

Vēl šajā numurā

15.10.1998., Nr. 294

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-102

Pieņemts: 30.09.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldību revīzijas departaments

Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-102

1998.gada 30.septembrī

Par rīcību ar valsts un pašvaldības mantu un finansu līdzekļiem sakarā ar Cirīšu HES būvdarbiem Preiļu rajona Aglonas pagastā

Latvijas Republikas Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: padomes locekle departamenta direktora pienākumu izpildītāja Dz.Ceihnere, kolēģijas locekļi G.Ķepule, J.Rumkovskis, A.Svirido un A.Zuitiņa izskatīja papildrevīzijas rezultātus par rīcību ar valsts un pašvaldības mantu un finansu līdzekļiem sakarā ar Cirīšu HES būvdarbiem Preiļu rajona Aglonas pagastā un

konstatēja:

1. 1990.gadā Aglonas pagasta pašvaldība no pārvaldes "Baltribvod" ar nodošanas un pieņemšanas aktu pārņēmusi savā bilancē Cirīšu HES un Kameņecas HES ēkas un būves.

2. 1994.gada 19.aprīlī ar Aglonas pagasta valdes lēmumu Nr.19 "Par īpašuma tiesību atjaunošanu Romas katoļu Aglonas draudzei un Romas katoļu Bērzgales draudzei" atjaunotas īpašuma tiesības Aglonas Romas katoļu bazilikas draudzei uz Kameņecas HES.

3. 1995.gada 17.februārī Aglonas pagasta padome kļūst par SIA "Latgales enerģētika" dalībnieci, ieguldot sabiedrībā Cirīšu HES hidrotehniskās būves un zemi Ls 50 000 vērtībā. Saskaņā ar likumu "Par sabiedrību ar ierobežotu atbildību" ieguldījums kļūst par sabiedrības īpašumu.

4. 1996.gada 30.augustā Aglonas pagasta padome nelikumīgi nostiprinājusi Preiļu rajona Zemesgrāmatas nodaļā savas īpašumtiesības uz Cirīšu HES, kas jau piederēja SIA "Latgales enerģētika".

5. 1995.gada 3.jūlijā Aglonas pagasta padomes priekšsēdētājs A.Beķis bez padomes pilnvarojuma un finansu avotiem nelikumīgi parakstīja nodomu protokolu, noslēdza līgumu "Par celtniecības, remontu darbu veikšanu Cirīšu HES un apmaksas kārtību" un "Būvuzņēmuma līgumu" ar Daugavpils a/s "ViLan" par Cirīšu HES remontu. Līgumos nepareizi uzrādīts, ka Cirīšu HES ir pašvaldības īpašums. Līgumos jau paredzēta iespēja, ka pašvaldība nevarēs par padarīto darbu savlaicīgi samaksāt un tāpēc ieķīlāta ēka Somerseta ielā Nr.35.

1995.gada 27.jūlijā Aglonas pagasta padome izskatīja jautājumu par padomes priekšsēdētāja noslēgtajiem līgumiem ar a/s "ViLan", bet nepieņēma konkrētu lēmumu par remontdarbu finansēšanu un neņēma vērā to, ka Cirīšu HES jau ir ieguldīta SIA "Latgales enerģētika".

1995.gada 24.augustā padomes priekšsēdētājs A.Beķis noslēdza vēl vienu līgumu ar a/s "ViLan" par Aglonas pagasta ceļu remontu, tai skaitā paredzot iekšējā ceļa izbūvi Cirīšu HES teritorijā, bez finansējuma avota un pagasta padomes akcepta.

Veicot šīs darbības, pagasta padomes priekšsēdētājs pārkāpis likuma "Par pašvaldībām" 42.panta un likuma "Par pašvaldības budžetiem" 29.panta prasības. Pašvaldība nelikumīgi Cirīšu HES īpašnieka SIA "Latgales enerģētika" vietā samaksājusi Ls 33 061,29, tai skaitā:

— Ls 3052,40 par Cirīšu HES iekšējā ceļa izbūvi;

— Ls 25 000 par Cirīšu HES remontu;

— Ls 5008,89 par dažādiem Cirīšu HES atjaunošanas darbiem;

— zaudējusi kinoteātra ēku Ls 2985 vērtībā.

6. 1995.gada 17.oktobrī pašvaldība firmai "Latgales ceļinieks" par granīta šķembām pārskaitījusi Ls 1557,60. Attaisnojuma dokumenti par materiālu saņemšanu un izlietojumu revīzijas laikā netika uzrādīti.

1995.gada 28.februārī fiziskai personai Z.Krastiņam pārskaitīti Ls 1600 par juridiskiem pakalpojumiem. Attaisnojuma dokumenti par sniegtajiem juridiskajiem pakalpojumiem revīzijas laikā netika uzrādīti.

7. Aglonas pagasta padome nav noslēgusi līgumu ar kopuzņēmumu SIA "ViSt" par pagastam piederošā zemes īpašuma Aglonā, Daugavpils ielā Nr.7, lietošanu un nav iekasējusi zemes nomas maksu.

Kolēģijas sēdē piedalījās un paskaidrojumus sniedza Aglonas pagasta padomes priekšsēdētājs A.Beķis un SIA "Latgales enerģētika" pārvaldnieks J.Novakšānovs. Preiļu rajona policijas nodaļu kolēģijas sēdē pārstāvēja kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks A.Salenieks.

Pamatojoties uz likuma "Valsts kontroles revīzijas reglaments" 9., 59. un 64.pantu, Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija

nolēma:

1. Par papildrevīzijas rezultātiem paziņot Preiļu rajona policijas nodaļai.

2. Par papildrevīzijā konstatētajiem pārkāpumiem paziņot Preiļu rajona Aglonas pagasta padomei un ieteikt revīzijas rezultātus izskatīt padomes sēdē.

3. Par papildrevīzijas rezultātiem informēt Valsts kontroles padomi.

4. Papildrevīziju revīzijas lietā nr.5.1.2-1-2/1997 slēgt.

Lēmumu var pārsūdzēt Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departamentā.

Padomes locekle Dz.Ceihnere

Kolēģijas locekļi: G.Ķepule, J.Rumkovskis, A.Svirido, A.Zuitiņa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!