• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 20.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2010., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213710

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 15.jūlijā

Vēl šajā numurā

21.07.2010., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 20.jūlijā

EM: Par rīcības plānu pārtikas produktu eksporta veicināšanai uz Krieviju

Ministru kabinets 20.jūlijā apstiprināja ar Ministru prezidenta rīkojumu izveidotās darba grupas sagatavoto rīcības plānu pārtikas produktu eksporta veicināšanai uz Krievijas Federāciju (Plāns). Plāna galvenais mērķis ir uzlabot Latvijas pārtikas preču eksporta nosacījumus uz Krieviju.

KF ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem un līdere Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta partnervalstu starpā – 2009.gadā uz KF tika eksportēti 19% no visa lauksaimniecības produktu eksporta un 48% no visa Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta uz trešajām valstīm. Turklāt pārtikas nozare ir viena no nozīmīgākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm, kas 2009.gadā veidoja 22% no apstrādes rūpniecības IKP vērtības un ir eksporta vērtības ziņā vērtīgākais Latvijas eksporta sektors. Lai gan šā gada sākumā Pārtikas un veterinārajā dienestā bija atzīti 1325 pārtikas uzņēmumi, kuriem ir tiesības eksportēt savu produkciju uz KF, bieži vien izskan uzņēmēju neapmierinātība ar dažādiem sarežģījumiem eksportējot pārtikas preces uz KF.

Kā nozīmīgākos sarežģījumus un šķēršļus pārtikas preču eksportam uz KF uzņēmēji min laikietilpīgu robežšķērsošanu un neprognozējamas muitas procedūras, atšķirīgu sanitāro un fitosanitāro standartu piemērošanu, laikietilpīgu eksportētāju atzīšanas procedūru un dažādas tirdzniecības barjeras. Vienlaikus ir nepietiekams atbalsts pārtikas uzņēmumiem ārējo tirgu apgūšanai.

Lai sekmētu Latvijas pārtikas preču eksportu uz KF, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Zemkopības, Ārlietu, Finanšu ministrijas, kā arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības un biedrības “Rīgas Šprotes” pārstāvjiem ir izstrādājusi rīcības plānu pārtikas produktu eksporta veicināšanai uz Krievijas Federāciju.

Plānā ir paredzēti četri darbības virzieni, kuros iekļauti konkrēti pasākumi, kas veicami 2010.gadā papildus esošajiem eksporta atbalsta pasākumiem, veicinot Latvijas pārtikas ražotāju komersantu sadarbību, sekmējot vienošanās noslēgšanu starp Latviju un KF par piena, gaļas produktu un konditorejas izstrādājumu piegādēm uz KF, kā arī īstenojot Latvijas uzņēmumu politisko lobēšanu tikšanās laikā ar KF amatpersonām.

Paredzēts, ka Plāna īstenošanas rezultātā tiks atvieglots un sekmēts Latvijas pārtikas preču eksporta pieaugums un Krieviju. Plānā ir paredzēts arī paplašināt līgumtiesisko bāzi ar KF, kā arī radīt labvēlīgākus nosacījumus Latvijas eksporta attīstībai, nodrošinot vienotu kritēriju ieviešanu gaļas un piena produktu eksportam, vienkāršojot gaļas un piena produktu eksporta procedūru, samazinot tirdzniecības tehniskās barjeras konditorejas izstrādājumu realizācijai KF tirgū, kā arī uzlabojot loģistikas sistēmu Latvijas produkcijas eksportam uz KF.

Vienlaikus paredzēts iekļaut pārtikas nozares uzņēmējus valsts atbalsta programmā “Ārējo tirgu apgūšana”, kā arī veicināt pārtikas uzņēmumu sadarbību eksportam uz KF.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa



 

SM: Par obligātu kases čeka izsniegšanu par braucienu taksometrā

Lai uzlabotu taksometru pakalpojumu kvalitāti un novērstu krāpniecisku darbību iespējamību, valdība apstiprinājusi noteikumus, kas paredz obligātu kases čeka izsniegšanu par braucienu, sākot ar 2011.gada 1.janvāri.

Pašreiz taksometra vadītājs par sniegto pakalpojumu izsniedz vai nu kases čeku vai kvīti, tomēr nereti rakstveidā aizpildītā kvīts satur neprecīzu vai pat sagrozītu informāciju. Jaunās izmaiņas nosaka obligāti ieviest kases čeku, jo tikai šādi iespējams nodrošināt korektu informāciju par sniegtajiem pakalpojumiem.

Šobrīd ne visos taksometros ir iespēja izdrukāt čekus, un jaunā kārtība atvieglos patiesās situācijas noskaidrošanu domstarpību gadījumos, jo ar kases čeka palīdzību varēs fiksēt negodprātīgu taksometra vadītāja rīcību, piemēram, piemērojot neatbilstošu tarifu.

Daļa taksometru pārvadātāju jau ir ieviesuši printerus kases čeku izdrukai no taksometru skaitītājiem, taču tiem taksometru vadītājiem, kuri patlaban par pakalpojumiem izsniedz kvītis, no 2011.gada 1.janvāra būs jānodrošina iespēja izdrukāt kases čeku.

Šādas izmaiņas 20.jūlija valdības sēdē apstiprinātas Ministru kabineta noteikumu projektā “Grozījums Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.282 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība””.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!