• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par ES Ietvara programmas procedūru vienkāršošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2010., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nodokļu ieņēmumiem jūnijā

Vēl šajā numurā

20.07.2010., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par ES Ietvara programmas procedūru vienkāršošanu

No 14. līdz 16.jūlijam Briselē notika Eiropas Savienības (ES) neformālā Konkurētspējas ministru padome, kuras laikā 16.jūlijā notika diskusija par ES Ietvara programmas pētniecībai un tehnoloģiju attīstībai (IP) procedūru vienkāršošanu. Latvijas viedokli diskusijā pauda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Mareks Gruškevics.

Beļģijas prezidentūra IP procedūru vienkāršošanu ir izvirzījusi par vienu no saviem prioritārajiem uzdevumiem zinātnes nozarē un diskusijas laikā rosināja ES dalībvalstis izteikt viedokli par administratīvā sloga samazināšanu, maksājumu veikšanas kārtību, kā arī nepieciešamām izmaiņām likumdošanā un laika grafiku saistībā ar vienkāršošanas pasākumu ieviešanu.

M.Gruškevics informēja, ka IP ir būtisks instruments Eiropas pētniecības atbalstam, taču tā īstenošana ir administratīvi sarežģīta un laika un cilvēkresursu ziņā resursu ietilpīga gan projektu īstenotājiem, gan arī Eiropas Komisijai (EK). Tāpēc Latvija atzinīgi vērtē EK paziņojumu par IP īstenošanas vienkāršošanu, ieskaitot nodomu ievērojami samazināt pārbaužu skaitu un aizsargpasākumus finansiāli vājiem dalībniekiem, tādējādi atvieglojot mazo un vidējo uzņēmumu dalību un augsto tehnoloģiju izmantošanas uzsākšanu. Apsveicama ir prasību racionalizēšana ziņošanai par projektiem, kā arī reģistrēšanas mehānisma ieviešana, tādējādi novēršot atkārtotus vienas un tās pašas informācijas pieprasījumus.

“Visu ES pētniecības programmu un instrumentu finansēšanas sarežģītību un daudzveidību varētu samazināt, piemērojot visām programmām vienotus administratīvos un finansēšanas mehānismus. Ņemot vērā pietiekami laikietilpīgo Eiropas Savienības likumdošanas izmaiņu procedūru, Latvija uzskata, ka 7.IP nosacījumos nebūtu jāveic izmaiņas. 7.IP projekti jau ir īstenošanas procesā, tāpēc nosacījumu būtiska maiņa lielas un sarežģītas programmas, kāda ir 7.IP, īstenošanas laikā nebūtu lietderīga. Latvija uzskata, ka visas pūles ir jāpieliek, lai sagatavotu ne vien saturā kvalitatīvu 8.IP, bet arī veiktu pārdomātus vienkāršošanas pasākumus, kas padarītu 8.IP daudz efektīvāku un elastīgāku, lai tās rezultāti daudz labāk palīdzētu sasniegt ES noteiktos mērķus,” paužot Latvijas nostāju, teica M.Gruškevics.

Latvija atbalsta iespēju sagatavot un iesniegt zinātniskos projektu iesniegumus elektroniski, kā arī sagatavot atskaites elektroniski, kas ievērojami atvieglo šo procesu un ļauj ietaupīt resursus. Tāpat Latvija atbalsta vienreizēju maksājumu pieejas izmantošanu IP arī turpmāk, jo uzskata, ka līdzšinējā prakse saņemt konkrētu finansējumu konkrēta darba veikšanai, neatskaitoties par atsevišķām finanšu pozīcijām, ir bijis ievērojams solis administratīvā sloga samazinājuma virzienā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!