• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 1998. gada 14. jūlija lēmums Nr. 23 "Par instrukcijas "Par vēlēšanu iecirkņa komisijas darbību Saeimas vēlēšanās" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.07.1998., Nr. 219/220 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213612-par-instrukcijas-par-velesanu-iecirkna-komisijas-darbibu-saeimas-velesanas-apstiprinasanu

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālā vēlēšanu komisijas lēmums Nr.24

Par instrukcijas "Par Saeimas vēlēšanu iecirkņu komisiju izveidošanu un darbību uz kuģiem" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

28.07.1998., Nr. 219/220

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 23

Pieņemts: 14.07.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālā vēlēšanu komisija

Lēmums Nr.23

Rīgā 1998.gada 14.jūlijā

Par instrukcijas

"Par vēlēšanu iecirkņa komisijas darbību

Saeimas vēlēšanās" apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

Apstiprināt instrukciju "Par vēlēšanu iecirkņa komisijas darbību Saeimas vēlēšanās".

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Agrita Ērgle

 

Instrukcija par vēlēšanu iecirkņa komisijas darbību

Saeimas vēlēšanās

1. Vēlēšanu iecirkņa komisija (turpmāk — iecirkņa komisija) darbību Saeimas vēlēšanu sarīkošanā uzsāk Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā termiņā un šo darbību organizē likuma "Par pilsētu, rajonu, pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām" III nodaļā noteiktajā kārtībā.

2. Iecirkņa komisija nodrošina, lai vēlēšanu telpas būtu iekārtotas un apgādātas ar visu aizklātai balsošanai nepieciešamo aprīkojumu.

3. Aplokšņu iemešanai jāsagatavo viena vai vairākas vēlēšanu kastes. Tām jābūt neizjaucamām, viscaur cieši noslēgtām, ar spraugu virspusē un atveramu vāku. Līdzīgi sagatavojamas arī mazākas kastes, lai varētu organizēt balsošanu vēlētāju atrašanās vietā, ja viņi veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās.

4. Vismaz 10 dienas pirms vēlēšanu dienas iecirkņa komisija:

1) izliek redzamā vietā paziņojumu par komisijas darba laiku;

2) izliek redzamā vietā priekšvēlēšanu programmas, un paziņojumus ar visu vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstiem;

3) nodrošina, lai vēlētājiem būtu pieejamas Saeimas vēlēšanu likumā norādītās ziņas par deputātu kandidātiem;

4) pieņem to vēlētāju rakstveida pieteikumus, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās, un reģistrē tos īpašā žurnālā.

5. Vēlēšanu iecirknī saņemtās vēlēšanu zīmes un aploksnes līdz vēlēšanu dienai glabājamas policijas vai Zemessardzes uzraudzībā.

6. Vēlēšanu dienā iecirkņa komisija atver vēlēšanu telpas un ielaiž tajās vēlētājus no pulksten 8.00 rītā līdz pulksten 8.00 vakarā.

7. Pēc vēlēšanu telpu atvēršanas tajās tiek ielaisti pilnvarotie novērotāji no politiskajām organizācijām (partijām) un to apvienībām, kā arī šo organizāciju (partiju) vai apvienību teritoriālajām struktūrvienībām, kurām ir juridiskās personas tiesības, kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi vai tās pilnvarotas personas un attiecīgās republikas pilsētas vai rajona vēlēšanu komisijas locekļi. Pilnvarotajiem novērotājiem ir vajadzīgs attiecīgs rakstveida pilnvarojums.

8. Pēc vēlēšanu telpu atvēršanas iecirkņa komisija sāk rakstīt vēlēšanu gaitas protokolu, atzīmējot tajā visus starpgadījumus un traucējumus, kā arī vēlētāju sūdzības, protestus un sakarā ar tiem pieņemtos lēmumus.

9. Pirms vēlēšanu sākuma iecirkņa komisijas priekšsēdētājs vai sekretārs komisijas, kā arī pilnvaroto novērotāju klātbūtnē pārliecinās par to, vai vēlēšanu kastes, kurās paredzēts iemest vēlēšanu zīmes, ir tukšas. Pēc tam vēlēšanu kastes aizzīmogo un par to izdara atzīmi vēlēšanu gaitas protokolā. Ja pilnvarotie novērotāji nav ieradušies, vēlēšanu kastes aizzīmogo pirmā vēlētāja klātbūtnē.

10. Iecirkņa komisija pārliecinās, vai atnākušās personas ir vēlētāji, kuru pasē nav atzīmes par attiecīgās Saeimas vēlēšanām.

11. Vēlētāja personu apliecinošs dokuments ir Latvijas pilsoņa pase. Ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji uzrāda Latvijas pilsoņa pasi vai Latvijas Republikas pilsonības un migrācijas institūcijas izdotu reģistrācijas lapu ar vēlētāja personas kodu.

12. Kopā ar vēlētājiem, kuriem ir fiziski trūkumi un kuri tādēļ personiski nevar izdarīt atzīmes vēlēšanu zīmē, tiek ielaisti viņu ģimenes locekļi vai kāda cita persona, kurai vēlētājs uzticas. Šī persona pēc vēlētāja mutvārdu norādījumiem izdara atzīmes vēlēšanu zīmē, kā arī parakstās balsotāju sarakstā, un par to balsotāju sarakstā izdarāma atzīme.

13. Iecirkņa komisija balsotāju sarakstā ieraksta vēlētāja vārdu, uzvārdu, personas kodu, kā arī izdara vēlētāja pasē, 14.lappusē, vai arī šīs instrukcijas 11.punktā minētajā reģistrācijas lapā atzīmi par attiecīgās Saeimas vēlēšanām.

14. Pirms vēlēšanu zīmju un aploksnes saņemšanas katrs vēlētājs parakstās balsotāju sarakstā.

15. Katram vēlētājam iecirkņa komisija izsniedz visu vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un īpašu aploksni, kura apzīmogota ar iecirkņa komisijas zīmogu. Atsevišķu vēlēšanu zīmju izsniegšana ir aizliegta.

16. Ja vēlētājs pirms vēlēšanu zīmes ielikšanas aploksnē un tās aizlīmēšanas šo vēlēšanu zīmi vai aploksni ir sabojājis, iecirkņa komisija izsniedz tās vietā jaunu vēlēšanu aploksni vai jaunas visu vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu zīmes, izdarot attiecīgu atzīmi balsotāju sarakstā.

17. Iecirkņa komisijas locekļiem aizliegts aģitēt vai ieteikt balsot par vai pret kādu kandidātu vai kandidātu sarakstu. Iecirkņa komisijas loceklis nedrīkst izdarīt atzīmes tiem vēlētājiem izsniegtajās vēlēšanu zīmēs, kuri fizisku trūkumu dēļ paši nevar balsot.

18. Pēc tam, kad vēlētājs ir izdarījis savu izvēli, vēlēšanu zīmi ielicis aploksnē un aizlīmējis, viņš iecirkņa komisijas locekļa klātbūtnē personiski iemet aploksni aizzīmogotā vēlēšanu kastē.

19. Vēlēšanu zīmes un aploksnes vēlēšanu dienā var saņemt un nodot tie vēlētāji, kuri ieradušies vēlēšanu telpās līdz pulksten 8.00 vakarā.

20. Iecirkņa komisija vēlēšanu dienā turpina pieņemt rakstveida pieteikumus par balsošanu vēlētāja atrašanās vietā no tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās, kā arī no šo vēlētāju pilnvarotām personām. Pēc pulksten 12.00 pieņemtos pieteikumus iecirkņa komisija apmierina, ja ir iespējams ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz pulksten 8.00 vakarā.

21. Lai izvairītos no vairākkārtējas izbraukšanas uz vienu un to pašu vietu, organizēt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā ieteicams pēc pieteikumu reģistrācijas pabeigšanas. Komisijas locekļus vēlēšanu organizēšanai vēlētāja atrašanās vietā izraugās iecirkņa komisijas priekšsēdētājs, un šiem komisijas locekļiem izsniedz aploksnes un vēlēšanu zīmju komplektus atbilstoši pieteikumu skaitam. Citu vēlētāju balsošana ārpus vēlēšanu telpām nav pieļaujama.

22. Balsošanā vēlētāja atrašanās vietā var būt klāt pilnvarotie novērotāji.

23. Balsošanas laikā vēlētāja atrašanās vietā jānodrošina aizklātība.

24. Vēlētāji, kuri balso savā atrašanās vietā, ierakstāmi atsevišķā balsotāju sarakstā, un aizlīmētās aploksnes iemetamas atsevišķā aizzīmogotā vēlēšanu kastē.

25. Iecirkņa komisija nodrošina kārtību vēlēšanu telpās, kā arī to, lai vēlēšanu telpās un tuvāk par 50 metriem no ieejas šajās telpās nenotiktu vēlēšanu brīvības ierobežošana, kārtības traucēšana un aģitācija.

26. Sūdzības par vēlēšanu norisi vēlēšanu dienā var iesniegt iecirkņa komisijas priekšsēdētājam, kurš tās reģistrē īpašā sūdzību reģistrācijas žurnālā. Jebkuru sūdzību iecirkņa komisija nekavējoties izskata un dod atbildi iesniedzējam, izdarot atzīmi sūdzību reģistrācijas žurnālā.

27. Ziņas, ko iecirkņa komisija vēlēšanu dienā sniedz attiecīgajai republikas pilsētas vai rajona vēlēšanu komisijai un kas uzrādītas šīs instrukcijas pielikumā, ierakstāmas vēlēšanu gaitas protokolā.

28. Vēlēšanu dienā pēc pulksten 8.00 vakarā pēc iecirkņa slēgšanas iecirkņa komisija uzsāk balsu skaitīšanu Saeimas vēlēšanu likumā un Centrālās vēlēšanu komisijas attiecīgajā instrukcijā noteiktajā kārtībā.

29. Ja nepieciešams, iecirkņa komisija saskaņā ar likuma "Par pilsētu, rajonu, pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirņu komisijām" 22.pantu balsošanas procesa un balsu skaitīšanas nodrošināšanai pieaicina civildienesta ierēdņus un citus speciālistus no vēlētāju vidus.

30. Balsošanas procesa un balsu skaitīšanas nodrošināšanai pieaicinātajām personām jāatbilst likuma "Par pilsētu, rajonu, pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām" 6.panta noteikumiem, un tās var uzsākt darbu pēc tam, kad ir noslēgts darba līgums ar pagasta vai pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju.

31. Katras pieaicinātās personas pienākumus nosaka darba līgums. Iecirkņa komisijas priekšsēdētājs atbild par to, lai pieaicinātās personas precīzi izpildītu uzdotos pienākumus un ievērotu likumu.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Agrita Ērgle

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!