• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par intelektiskās transporta sistēmas tiesisko regulējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2010., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213449

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par trešo valstu pilsoņu sezonālu ieceļošanu un uzturēšanos

Vēl šajā numurā

16.07.2010., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par intelektiskās transporta sistēmas tiesisko regulējumu

Eiropas Komisija atzinīgi vērtē Eiropas Parlamenta balsojumu, atbalstot intelektisko transporta sistēmu (ITS) jauno tiesisko regulējumu. ITS var dot ievērojamu ieguldījumu tīrāka, drošāka un efektīvāka transporta sistēmā. 6.jūlijā pieņemtā direktīva paātrinātu inovatīvu transporta tehnoloģiju ieviešanu visā Eiropā.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, atbildīgais transporta politikas jautājumos Sīms Kallass sacīja: “Šī direktīva ir svarīgs instruments ITS koordinētai īstenošanai Eiropā. Mēs spersim lielu soli virzībā uz sadarbspējīgu un netraucētu ITS pakalpojumu ieviešanu un izmantošanu, vienlaikus atstājot dalībvalstīm iespēju brīvi izlemt, kādās sistēmās ieguldīt. Šodien pieņemtais apstiprinājums paātrinās efektīvāku, drošāku un ilgtspējīgāku, integrētu un konkurētspējīgu mobilitāti Eiropā.’’

Intelektiskās transporta sistēmas lieto informācijas un komunikāciju tehnoloģijas dažādos transporta veidos, lai tos padarītu efektīvākus, vienlaikus samazinot negatīvo ietekmi uz veselību, dabu, ekonomiku un dzīves kvalitāti. Ar ITS ieviešanu var par 10% samazināt satiksmes sastrēgumu izmaksas, kas aplēstas 1% apmērā no Eiropas iekšzemes kopprodukta.

Paredzēts, ka intelektiskā tehnoloģija vieglajos automobiļos un kravas automobiļos katru gadu palīdzēs novērst vairāk nekā 5000 nāves gadījumu ceļu satiksmes negadījumos.

Apstiprinātā direktīva palīdzēs īstenot ITS rīcības plānu, un tās mērķis ir izveidot sistēmu, lai paātrinātu un koordinētu ITS ieviešanu un izmantošanu autotransportā, tostarp saskarnēs ar citiem transporta veidiem. Galvenās prioritātes būs satiksmes un maršruta informācija, eCall avārijas sistēma un intelektiskā kravas automobiļu stāvvieta.

Komisijai saskaņā ar šo direktīvu nākamajos septiņos gados ir jāpieņem specifikācija (t.i., funkcionālie, tehniskie, organizatoriskie un pakalpojumu noteikumi), lai nodrošinātu ITS risinājumu savietojamību, sadarbspēju un nepārtrauktību visā Eiropā. Komisija arī izveidos Eiropas ITS padomdevēju grupu, kurā būs pārstāvētas attiecīgās ITS ieinteresētās personas, konsultēs Komisiju par komerciālajiem un tehniskajiem aspektiem, kas saistīti ar ITS ieviešanu un īstenošanu.

Turpmākie pasākumi

Pēc publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī dalībvalstīm būs 18 mēneši, lai transponētu direktīvu.

2010.gadā izveidos Eiropas ITS komiteju un Eiropas ITS padomdevēju grupu.

2011.gadā Komisija pieņems darba programmu un dalībvalstis izdos pirmo ziņojumu par valsts pasākumiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!