• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valstisku sadarbību laulības šķiršanas gadījumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2010., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213448

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

16.07.2010., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valstisku sadarbību laulības šķiršanas gadījumos

Eiropas Savienības valstu valdības deva “zaļo gaismu” 14 ES valstīm virzīt uz priekšu noteikumus, saskaņā ar kuriem starptautiski laulātie pāri var izvēlēties, kuras valsts tiesības piemērot laulības šķiršanas gadījumā. Jaunie noteikumi, kuri vēl nav pieņemti, dos iespēju pāriem izvairīties no emocionāli un finansiāli smaga tiesas procesa. Šī ir pirmā reize ES vēsturē, kad valstis izmanto ciešākas sadarbības mehānismu, kas ļauj grupai, kurā ir vismaz deviņas valstis, īstenot pasākumus, ja vienošanos nevar panākt visas 27 valstis. Ciešāku sadarbību pagaidām piemēros 14 ES valstīs, kuras vēlas tajā piedalīties, bet citas var iesaistīties šajā sadarbībā jebkurā laikā.

“Šodienas [12.jūlijs] balsojums ir vēsturisks. Esmu ļoti lepna, ka Padome pieņēma drosmīgo lēmumu pirmo reizi izmantot šo likumdošanas instrumentu. Drīz starptautiskiem pāriem un viņu bērniem tiks atvieglota šī sāpīgā pieredze,” sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece un tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības komisāre Viviena Redinga. “Šis vēsturiskais solis apliecina, ka ES spēj strauji reaģēt uz reālām cilvēku problēmām. Strādājot kopā, mēs varam radīt ērtības un uzlabot tiesisko noteiktību starptautiskiem pāriem sarežģītu situāciju risināšanā. 14 dalībvalstis – tas ir labs sākums; es ceru, ka tām pievienosies vēl citas valstis, lai šīs priekšrocības varētu baudīt vairāk pilsoņu.’’

Nekavējoties var sākt procesu, lai sāktu ciešāku sadarbības procedūru. Tajā iesaistītās 14 valstis (Austrija, Beļģija, Bulgārija, Francija, Vācija, Ungārija, Itālija, Latvija, Luksemburga, Malta, Portugāle, Rumānija, Slovēnija un Spānija) tagad apspriedīs un pēc tam balsos par Komisijas priekšlikumu regulai, kurā ietverta sīka informācija par to, kādus noteikumus piemēro starptautisku laulību šķiršanas gadījumos. Pirms regula var stāties spēkā, attiecīgajām 14 valstīm ir vienbalsīgi jāapstiprina šie noteikumi un jāapspriežas ar Parlamentu.

Priekšlikuma mērķis ir aizsargāt vājāko pusi šķiršanās strīdu gadījumos. Starptautiskie pāri varēs vienoties par to, kuras valsts tiesības tiks piemērotas laulības šķiršanas un laulāto tiesiskas atšķiršanas gadījumā. Ja pāris nespētu vienoties, tiesnešiem būtu kopīga formula, pēc kuras lemt, kuras valsts tiesības ir piemērojamas. Pāriem tiktu radīta lielāka tiesiskā noteiktība, paredzamība un elastīgums. Tas palīdzētu aizsargāt laulātos un viņu bērnus no sarežģītām, ilgām un emocionāli smagām procedūrām.

Jaunais risinājums palīdzēs laulātajiem, kuriem ir dažāda valstspiederība, laulātajiem, kuri dzīvo atsevišķi dažādās valstīs vai arī dzīvo kopā vienā valstī, kas nav viņu valstspiederības valsts. Vajadzība pēc ES rīcības ir acīm redzama – 27 dalībvalstīs 2007.gadā bija 1 miljons laulības šķiršanu, un 140 000 (13%) no tām ietvēra “starptautisku” elementu.

Eiropas Parlaments 2010.gada 16.jūnijā deva piekrišanu ciešākas sadarbības pasākumam (IP/10/747). ES tieslietu ministri 4.jūnijā to apstiprināja (MEMO/10/236).

Komisija šo pasākumu ierosināja 2010.gada 24.martā (IP/10/347), reaģējot uz deviņu dalībvalstu lūgumu, kuras bija neapmierinātas ar to, ka Padome nespēja pavirzīt uz priekšu Komisijas 2006.gada priekšlikumu (sākotnēji šajā plānā piedalījās arī Grieķija, kura vēlāk atsauca savu lūgumu). Kopš tā laika vēl piecas valstis – Vācija, Beļģija, Latvija, Malta un Portugāle – lūdza atļaut līdzdalību šajā ES pasākumā (IP/10/628).

Citas valstis, kas vēlas piedalīties, var iesaistīties sadarbībā jebkurā laikā. Saskaņā ar Lisabonas līgumu šīm valstīm par to jāpaziņo Padomei un Komisijai.

Priekšvēsture

Saskaņā ar ES līgumiem ciešāka sadarbība ļauj deviņām vai vairāk dalībvalstīm turpināt virzīt pasākumu, kas ir svarīgs, bet ko bloķē neliels dalībvalstu mazākums. Citas ES valstis saglabā tiesības iesaistīties ciešākā sadarbībā, kad to vēlas (Līgums par Eiropas Savienības darbību, 331.pants).

Ar pirmo priekšlikumu par to, kā palīdzēt laulātajiem, kam ir dažāda valstspiederība, Komisija nāca klajā 2006.gadā, taču šis plāns neguva nepieciešamo vienprātīgo atbalstu no ES dalībvalstu valdībām. Ierosinātā regula neietekmē valstu tiesību aktus, kas reglamentē šķiršanos vai laulību. Papildu informācija: MEMO/10/100.

Komisijas priekšlikumi ir pieejami tieslietu un iekšlietu jomas ziņās: http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/doc/com_2010_105_en.pdf, kā arī Komisijas priekšsēdētāja vietnieces un tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības komisāres V.Redingas mājaslapā http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!