• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Valsts prezidenta valstsvizīti Maķedonijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2010., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213443

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.07.2010., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Valsts prezidenta valstsvizīti Maķedonijas Republikā


Trešdien, 14. jūlija pēcpusdienā, Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers uzreiz pēc valstsvizītes Serbijas Republikā (skat. “LV” Nr.111, 15.07.2010.) ieradās valstsvizītē Maķedonijas Republikā, kur tikās ar Maķedonijas prezidentu Gjorgi Ivanovu, piedalījās Maķedonijas premjerministra Nikolas Grujevska rīkotajās pusdienās, tikās ar Maķedonijas Asamblejas prezidentu Trajko Veljanovski, kā arī nolika ziedu vainagu pie pieminekļa nacionālajam varonim Gočem Delčevam.

Savukārt vakar, 15.jūlija priekšpusdienā, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi apmeklēja Maķedonijas pilsētu Ohridu, bet vēlāk piedalījās Maķedonijas prezidenta un Majas Ivanovas rīkotajās oficiālajās pusdienās. Latvijā Valsts prezidents atgriežas šodien, 16.jūlijā.

Attēlā: Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Maķedonijas Republikas prezidents Gjorge Ivanovs oficiālās sagaidīšanas ceremonijas laikā pie Maķedonijas prezidenta pils Maķedonijas galvaspilsētā Skopjē
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Turpinoties Valsts prezidenta Valda Zatlera valstsvizītei Balkānu reģionā, Valsts prezidents 14.jūlijā viesojās Bijušajā Dienvidslāvijas Republikā Maķedonijā.

Tikšanās laikā ar Maķedonijas prezidentu Gjorgi Ivanovu mūsu valsts vadītājs pauda Latvijas atbalstu maķedoniešu integrācijai Eiropas Savienībā un NATO: “Rietumbalkānu reģions ir daļa no Eiropas, kam jābūt integrētam Eiropas Savienībā.”

Sarunu laikā Latvijas puse piedāvāja atbalstu un pieredzi iestāšanās sarunu Eiropas Savienībā procesā, kā arī aizsardzības jomā. Latvijas Valsts prezidents augstu novērtēja maķedoniešu karavīru dalību NATO operācijās, īpaši Afganistānā. Lai stiprinātu abu valstu divpusējo sadarbību aizsardzības jautājumos, vizītes laikā tika parakstīts abu valstu aizsardzības ministriju saprašanās memorands par sadarbību aizsardzības jomā.

Sarunu laikā Latvijas un Maķedonijas prezidenti uzsvēra nepieciešamību veicināt ekonomiskos un tirdzniecības sakarus abu valstu starpā, organizējot biznesa forumu.

Diskusija par ekonomiskajiem jautājumiem un biznesa attīstības iespējām turpinājās darba pusdienās ar premjerministru Nikolu Grujevski. V.Zatlers informēja par ekonomisko situāciju Latvijā, par ekonomikas atveseļošanas pasākumiem un strukturālajām reformām. Maķedoniešu kolēģi interesējās par tūrisma iespējām Latvijā un potenciālajiem investoriem viņu valstī.

Savukārt tikšanās laikā ar parlamenta prezidentu Trajko Veljanovski tika pārrunāta abu valstu parlamentārās sadarbības iespējas. Īpašu interesi maķedoniešu kolēģi izrādīja par Latvijas pieredzi, pārņemot Eiropas Savienības tiesību bāzi un Latvijas parlamentāriešu lomu šinī procesā.

Pirms izbraukšanas uz Ohridu Valsts prezidents V.Zatlers un Lilita Zatlere nolika ziedu vainagu pie nacionālā varoņa Gočes Delčeva pieminekļa.

Šī ir Valsts prezidenta pirmā augstākā līmeņa vizīte Bijušajā Dienvidslāvijas Republikā Maķedonijā, kuras ietvaros Valdis Zatlers un viņa dzīvesbiedre viesojas Skopjē un Ohridā.

Valsts prezidenta preses dienests

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers Maķedonijas prezidenta un Majas Ivanovas kundzes rīkotajās oficiālajās pusdienās 15.jūlijā:

Augsti godātais prezidenta kungs [Gjorge Ivanovs]! Cienītā prezidenta kundze [Maja Ivanova]! Ekselences! Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks viesoties jūsu skaistajā zemē, un ļaujiet man savā un visas Latvijas delegācijas vārdā pateikties par silto un viesmīlīgo uzņemšanu, ko pieredzējām šajās dienās Skopjē!

Mūsu valstis ir nelielas teritorijas ziņā, taču tās ir stipras savos centienos gādāt par labklājību un drošību savā zemē. Mūsu valstis ir nelielas iedzīvotāju ziņā, taču tās pasaulei devušas lielus cilvēkus. Šogad visā pasaulē tiek godināta Mātes Terēzes piemiņa, kas pirms 100 gadiem nāca pasaulē tieši Skopjē.

Augsti godātais prezidenta kungs,
prezidenta kundze!

Latvijas Valsts prezidents uzturoties valstsvizītē Maķedonijā un trešdien, 14.jūlijā, tiekoties ar (klātesot prezidentu kundzēm – Majai Ivanovai un Lilitai Zatlerei) Maķedonijas prezidentu Gjorgi Ivanovu (augšējā attēlā), Maķedonijas Asamblejas (parlamenta) priekšsēdētāju Trajko Veljanovski (vidējā attēlā) un premjerministru Nikolu Grujevski (apakšējā attēlā)
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Mūsu valstu vēsturiskā attīstība ir bijusi sarežģīta un bieži vien pat traģiska. Gadsimtiem ilgi teritorijas, ko šodien saucam par savām, bijušas citu valstu iekarotas, apdraudētas un ietekmētas, taču vēsturiskie pārbaudījumi ir stiprinājuši mūsu nacionālo lepnumu un brīvības centienus. To visuzskatāmāk pierādīja mūsu valstu gatavība nekavējoties uzsākt demokrātisku reformu procesu, kļūstot par neatkarīgām valstīm deviņdesmito gadu sākumā.

Zinām, ka reformu process ir grūts, bet tas nes saldus augļus, tāpēc Latvija kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts izsaka stingru atbalstu Maķedonijas integrācijai šajās organizācijās, kā arī apliecina savu gatavību sniegt palīdzīgu roku, daloties savā reformu un integrācijas pieredzē.

Man ir patiess gandarījums apveikt Maķedoniju ar 2009.gada beigās noslēgto vienošanos par bezvīzu režīma ieviešanu, Maķedonijas pilsoņiem ceļojot uz Šengenas nolīguma valstīm; kā arī izteikt atzinību par konstruktīvo rīcību, Maķedonijai kļūstot par pirmo valsti reģionā, kam ir noslēgti robežlīgumi ar visām tās kaimiņvalstīm. Esmu pārliecināts, ka šie faktori paver jaunas iespējas sadarbības attīstībai gan uzņēmējdarbībā un tirdzniecībā, gan tūrismā, izglītībā un kultūrā.

Augsti godātais prezidenta kungs,
prezidenta kundze!

Neskatoties uz globālo ekonomikas krīzi, Latvijas un Maķedonijas savstarpējās tirdzniecības rādītāji pieaug. 2010.gada 1.ceturksnī ir sasniegti jau 63% no pagājušā gada kopapjoma. Vēlos izteikt cerību, ka šī tendence attīstīsies ģeometriskā progresijā un ka nozīmīgu artavu tajā sniegs arī mani pavadošā uzņēmēju delegācija un viņu Maķedonijas partneri.

Tāpat priecājos, ka starp mūsu valstīm ir sākusies sadarbība augstākās izglītības jomā programmas “Erasmus Mundus” un Eiropas valstu galvaspilsētu universitāšu tīkla ietvaros. Pirmo reizi šā gada rudens semestrī Latvijas Universitātes studente mācīsies Sv.Kirila un Metodija universitātē Skopjē.

Augsti godātais prezidenta kungs,
prezidenta kundze!

Savā un manas dzīvesbiedres vārdā atļaujiet man uzsaukt tostu par Latvijas un Maķedonijas valstu draudzību un veiksmīgu sadarbību mūsu tautu nākotnes un labklājības vārdā! Par Jūsu, prezidenta kungs, un Jūsu kundzes veselību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!