• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par administratīvā sloga mazināšanu jūrniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2010., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213355

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

15.07.2010., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par administratīvā sloga mazināšanu jūrniecībā

Eiropas Komisija ir gandarīta par to, ka Eiropas Parlaments ir apstiprinājis ierosināto direktīvu, kuras mērķis ir vienkāršot un atvieglot administratīvās procedūras kuģiem, kuri pienāk Eiropas ostās un atiet no tām. Direktīvas noteikumu ieviešana notiks no 2012. līdz 2015.gadam. Šī direktīva palīdzēs uzlabot jūras transporta priekšrocības un atbalstīt jūrniecību, jo īpaši vidēja vai maza lieluma tirdzniecības ostās.

Sīms Kallass, par transportu atbildīgais Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, paziņoja: “Administratīvo procedūru vienkāršošana jūras transportam ir nozīmīgs solis ne tikai tāpēc, ka tas samazinās izmaksas jūras transporta nozarē, kurā tiek pārvadāti aptuveni 40% preču iekšējā tirgū, bet arī tāpēc, ka jūras transports ir drošāks un vidi mazāk piesārņojošs transporta veids.”

Šī vienošanās paredz, ka dalībvalstīm, uzņēmumiem un ostu iestādēm piecu gadu laikā visās ostās ir jāizveido “vienas pieturas aģentūras”. No 2013.gada direktīva vienkāršos un saskaņos zināmu skaitu procedūru, lai mazinātu nepieciešamību atkārtoti pārsūtīt datus dažādām administratīvām iestādēm ostās.

Pretēji citiem transporta veidiem, kuros ar iekšējā tirgus ieviešanu ievērojami mazinājušās administratīvās formalitātes, jūras transporta jomā joprojām bija spēkā sarežģītas administratīvās procedūras. Saskaņā ar muitas tiesību aktiem un starptautisko tiesību normām kuģis atstāj dalībvalsts teritoriju, ja tas teritoriālajos ūdeņos dodas tālāk par 12 jūras jūdzēm (22 km). Ja kuģis kuģo starp divām Eiropas Savienības ostām, administratīvās formalitātes ir jākārto, gan izejot no ostas, gan piestājot tajā, gluži kā starptautiskas tirdzniecības gadījumā.

Pēc tam, kad 2009.gada decembrī tika pieņemtas vadlīnijas par veterinārajām pārbaudēm, bet 2010.gada martā — grozījumi noteikumos par muitas kodeksa īstenošanu, 6.jūlijā pieņemtā direktīva noslēdz to īstermiņa pasākumu pirmo posmu, kuri paredzēti 2009.gadā uzsāktajā iniciatīvā par Eiropas jūras transporta telpu bez robežām. Tā ir jaunais posms ceļā uz tāda regulējuma ieviešanu, kas ļaus integrētāk apstrādāt administratīvās un komerciālās informācijas plūsmu, kas saistīta ar preču apriti, ieejot Eiropas Savienības teritorijā, veicot darbības tās iekšienē un izejot no tās, un tas atvieglos gan pārbaudes iestāžu, gan uzņēmēju uzdevumus. Jūras transporta jomā šo regulējumu papildinās Eiropas iniciatīva “e-jūra”, kuru patlaban izstrādā Komisijas dienesti sadarbībā ar ieinteresētajām aprindām un par kuru 2011.gadā tiks sagatavots priekšlikums.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!