• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2010. gada 15. jūnija saistošie noteikumi Nr. 81 "Par neatliekamās palīdzības sniegšanu personām, kuru lietotā dzīvojamā telpa cietusi stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2010., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213322

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes lēmums Nr.1644

Par Rīgas pilsētas ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāna 2010.–2020. gadam apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

15.07.2010., Nr. 111

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 81

Pieņemts: 15.06.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.81

Rīgā 2010.gada 15.jūnijā (prot. Nr.36, 22.§)

Par neatliekamās palīdzības sniegšanu personām, kuru lietotā dzīvojamā telpa cietusi stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
13.pantu, 23.panta pirmās daļas 1. un 2.punktu, 26.pantu,
likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas
9.punktu un 43.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldībā tiek sniegta neatliekamā palīdzība personām, kuru lietotā dzīvojamā telpa cietusi stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. cietusī persona – persona, kuras īrētā vai īpašumā esošā dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja ir cietusi stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā, ja persona šajā dzīvojamā telpā vai dzīvojamā mājā ir deklarējusi savu dzīvesvietu un ja tai Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā nepieder cita dzīvošanai derīga dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja;

2.2. neatjaunojama dzīvojamā telpa – dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja, kuru lieto cietusī persona un kura stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā ir pilnīgi vai daļēji gājusi bojā un nav atjaunojama;

2.3. atjaunojama dzīvojamā telpa – dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja, kuru lieto cietusī persona un kura stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā ir daļēji sagruvusi, bet ir atjaunojama;

2.4. cietusī dzīvojamā telpa – dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja, kuru lieto cietusī persona un kura stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā nav daļēji sagruvusi, bet līdz remontam nav derīga pastāvīgai dzīvošanai;

2.5. pagaidu dzīvojamā telpa – dzīvojamā telpa ar kopējā lietošanā esošām palīgtelpām, kuru izīrē uz atjaunojamās dzīvojamās telpas vai cietušās dzīvojamās telpas remonta laiku vai līdz atbilstošas pašvaldības dzīvojamās telpas izīrēšanai.

II. Palīdzības sniegšana

3. Rīgas pilsētas pašvaldība sniedz šādu neatliekamo palīdzību personām, kuru lietotā dzīvojamā telpa cietusi stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā:

3.1. izīrē dzīvojamo telpu neatjaunojamas dzīvojamās telpas īrniekam vai īpašniekam;

3.2. piešķir vienreizēju pabalstu atjaunojamas dzīvojamās telpas remontam un nosaka pabalsta apmēru;

3.3. piešķir vienreizēju pabalstu cietušās dzīvojamās telpas remontam un nosaka pabalsta apmēru;

3.4. izīrē pagaidu dzīvojamo telpu.

4. Rīgas pilsētas pašvaldība sniedz noteikumu 3.3.apakšpunktā minēto palīdzību atsevišķi dzīvojošām pensijas vecumu sasniegušām un par 1. vai 2.grupas invalīdu atzītām personām, kā arī maznodrošinātām ģimenēm.

5. Cietušajai personai, ja stihiska nelaime vai avārija notikusi nakts laikā, brīvdienā vai svētku dienā, pašvaldība neatliekamo palīdzību nodrošina Rīgas domes 2009.gada 16.jūnija saistošo noteikumu Nr.175 "Par rīcību situācijās, kad notikusi katastrofa, stihiska nelaime vai avārija" 5.punktā noteiktajā kārtībā.

6. Cietusī persona, kura vēlas saņemt noteikumu 3.punktā minēto palīdzību, ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc stihiskās nelaimes vai avārijas iesniedz Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā (turpmāk – Departaments) rakstveida iesniegumu un šādu dokumentu kopijas (uzrādot to oriģinālus):

6.1. dzīvojamās telpas īres līgumu vai īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu;

6.2. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (turpmāk – VUGD) sastādītu aktu par stihiskās nelaimes vai avārijas fakta konstatāciju (ja stihiskās nelaimes vai avārijas likvidēšanā piedalījies VUGD) vai Valsts policijas vai Rīgas pašvaldības policijas (turpmāk – policija) sastādītu aktu par avārijas fakta konstatāciju (ja avārijas fakta konstatācijā piedalījusies policija).

7. Noteikumu 4.punktā minētajai ģimenei, lai apliecinātu maznodrošinātas ģimenes statusu, ir pienākums desmit darba dienu laikā pēc noteikumu 6.punktā minēto dokumentu iesniegšanas deklarēt Rīgas Sociālajā dienestā ienākumus un materiālo stāvokli.

8. Departamenta Dzīvojamā fonda tehniskā stāvokļa vērtēšanas komisija (turpmāk – Tehniskā komisija) trīs darba dienu laikā apseko cietušās personas lietoto dzīvojamo telpu, vizuāli novērtē tās tehnisko stāvokli un sastāda vienu no šādiem dzīvojamās telpas apsekošanas aktiem:

8.1. dzīvojamā telpa ir neatjaunojama dzīvojamā telpa, jo atbilst likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 13.panta ceturtās daļas 1.punktā minētajam nosacījumam;

8.2. dzīvojamā telpa ir atjaunojama dzīvojamā telpa, jo atbilst likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 13.panta ceturtās daļas 2.punktā minētajam nosacījumam;

8.3. dzīvojamā telpa ir cietusī dzīvojamā telpa, jo:

8.3.1. ir salieta;

8.3.2. ir nokvēpusi;

8.3.3. tai bojāti logi vai durvis;

8.3.4. ir pārtraukta inženierkomunikāciju darbība, kā rezultātā netiek nodrošināta pamatpakalpojumu sniegšana;

8.3.5. ir bojāta elektroinstalācija;

8.3.6. nav ekspluatējamas koplietošanas telpas, kas funkcionāli nedalāmi saistītas ar dzīvojamo telpu;

8.4. dzīvojamā telpa neatbilst noteikumu 8.1, 8.2. un 8.3.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem.

9. Noteikumu 8.2. un 8.3.apakšpunktā minētājos gadījumos Tehniskā komisija dzīvojamās telpas apsekošanas aktā norāda, vai cietušajai personai nepieciešams izīrēt pagaidu dzīvojamo telpu.

10. Rīgas domes Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisija (turpmāk – Izīrēšanas komisija), izīrējot pagaidu dzīvojamo telpu cietušajai personai, kura lieto atjaunojamu dzīvojamo telpu vai cietušo dzīvojamo telpu un ir izteikusi vēlēšanos īrēt pagaidu dzīvojamo telpu, ņem vērā Tehniskās komisijas aktu.

11. Izīrēšanas komisija, neatliekami izīrējot dzīvojamo telpu neatjaunojamas dzīvojamās telpas īrniekam vai īpašniekam, ievēro nosacījumu, ka cietušajai personai piedāvā īrēt dzīvojamo telpu ar istabu skaitu, kas līdzvērtīgs īrētās vai īpašumā esošās dzīvojamās telpas istabu skaitam.

12. Ja Izīrēšanas komisijas sēde nenotiek piecu darba dienu laikā pēc Cietušās personas iesnieguma saņemšanas un Tehniskā komisija sastādījusi noteikumu 8.1.apakšpunktā minēto aktu, kā arī iesniegti noteikumu 6.punktā minētie dokumenti, Departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšnieks divu darba dienu laikā izdod rīkojumu par:

12.1. neatliekamu dzīvojamās telpas izīrēšanu;

12.2. pagaidu dzīvojamās telpas izīrēšanu, ja pašvaldības rīcībā nav atbilstošas dzīvojamās telpas.

13. Pēc cietušās personas iesnieguma un noteikumu 6.punktā minēto dokumentu saņemšanas, ja Tehniskā komisija sastādījusi noteikumu 8.2, 8.3. vai 8.4.apakšpunktā minēto aktu, Departamenta direktors divu darba dienu laikā pieņem lēmumu, izdodot administratīvo aktu par:

13.1. neatliekamās palīdzības sniegšanu, ja persona lieto atjaunojamu dzīvojamo telpu;

13.2. neatliekamās palīdzības sniegšanu, ja persona lieto cietušo dzīvojamo telpu;

13.3. par atteikumu sniegt neatliekamo palīdzību.

14. Ja Departamenta direktors pieņēmis noteikumu 13.1. vai 13.2.apakšpunktā minēto lēmumu, cietusī persona piecu darba dienu laikā iesniedz Departamentā:

14.1. Departamenta speciālista klātbūtnē parakstītu vienošanos, kas noslēgta starp atjaunojamās vai cietušās dzīvojamās telpas īpašnieku un/vai īrnieku un šajā dzīvoklī uz tiesiska pamata deklarētām pilngadīgām personām vai starp dzīvokļa kopīpašniekiem par to, kurš kļūs par pabalsta saņēmēju (pielikums);

14.2. dzīvojamās telpas remontam nepieciešamo izmaksu tāmi (turpmāk – tāme), kuru sastādījis sertificēts tāmētājs.

15. Ja cietusī persona noteikumu 14.punktā noteiktajā termiņā neiesniedz noteikumu 14.1.apakšpunktā minēto vienošanos, pamatojoties uz personas motivētu iesniegumu, Departamenta direktors var pagarināt tās iesniegšanas termiņu līdz vienam mēnesim.

16. Ja cietusī persona noteikumu 14.punktā noteiktajā termiņā neiesniedz noteikumu 14.2.apakšpunktā minēto tāmi, to piecu darba dienu laikā sastāda Departamenta tāmētājs (turpmāk – Tāmētājs).

17. Pēc noteikumu 14.2.apakšpunktā minētās tāmes saņemšanas Tāmētājs sniedz atzinumu par tāmes atbilstību noteikumu 19.punkta (noteikumu 13.1.apakšpunktā minētā lēmuma gadījumā) vai 20.punkta (noteikumu 13.2.apakšpunktā minētā lēmuma gadījumā) nosacījumiem.

18. Noteikumu 13.1.apakšpunktā minētā lēmuma gadījumā pabalsta apmērs tiek aprēķināts, pamatojoties uz tāmi, ar nosacījumu, ka viena dzīvojamās telpas kopējās platības kvadrātmetra remontdarbu izmaksu apmērs nepārsniedz Ls 150, bet kopējās pabalsta summas apmērs nepārsniedz Ls 7000.

19. Noteikumu 13.2.apakšpunktā minētā lēmuma gadījumā pabalsta apmērs tiek aprēķināts, pamatojoties uz tāmi, ar nosacījumu, ka viena kopējās platības kvadrātmetra remontdarbu izmaksu apmērs nepārsniedz Ls 50, bet kopējās pabalsta summas apmērs nepārsniedz Ls 700.

20. Departamenta direktors pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu cietušajai personai, kā arī piešķirtā pabalsta pārskaitīšanu personas norādītajā norēķinu kontā.

21. Ja zuduši apstākļi, kas bija par pamatu personas atzīšanai par tiesīgu saņemt pabalstu, personas pienākums ir par to nekavējoties paziņot Departamentam.

III. Pašvaldības lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

22. Departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšnieka un Izīrēšanas komisijas faktisko rīcību un pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

23. Departamenta direktora faktisko rīcību un pieņemtos lēmumus var apstrīdēt pie Rīgas domes priekšsēdētāja, bet Rīgas domes priekšsēdētāja lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

24. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2008.gada 18.marta saistošos noteikumus Nr.116 "Par vienreizēja pabalsta piešķiršanu dzīvojamās telpas remontam personām, kuru lietotā dzīvojamā telpa stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā ir daļēji sagruvusi, bet ir atjaunojama".

25. Līdz Departamenta budžeta programmas "Stihiskā nelaimē vai avārijā cietušas dzīvojamās telpas remonta pabalsts" izveidošanai un apstiprināšanai pabalsti izmaksājami no Rīgas domes rezerves fonda līdzekļiem.

26. Noteikumi publicējami likumā noteiktajā kārtībā un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

27. Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir atbildīgs par saistošo noteikumu izpildes novērošanu.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Rīgā 2010.gada 21.jūnijā

 

 

Pielikums
Rīgas domes
2010.gada 15.jūnija
saistošajiem noteikumiem Nr.81

Vienošanās par pabalsta saņēmēju 

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!