• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1998. gada 15. janvāra lēmums Nr. 44/6 "Par "Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.1998., Nr. 28/29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 44/5

Par grozījumiem "Kredītiestāžu darbību raksturojošo rādītāju aprēķināšanas noteikumos"

Vēl šajā numurā

03.02.1998., Nr. 28/29

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 44/6

Pieņemts: 15.01.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 44/6

Rīgā 1998. gada 15. janvārī

Par "Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1998. gada 1. februāri.

Latvijas Bankas prezidents E. Repše

Apstiprināti ar Latvijas Bankas padomes

1998. gada 15. janvāra lēmumu Nr. 44/6

E. Repše, Latvijas Bankas prezidents

Ārvalstu valūtu skaidrās naudas

pirkšanas un pārdošanas noteikumi

1. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.1. "Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumi" (turpmāk tekstā - noteikumi) izstrādāti saskaņā ar Latvijas Republikas likuma "Par Latvijas Banku", likuma "Par uzņēmējdarbību", Ministru kabineta 1997. gada 7. oktobra noteikumu Nr. 348 "Atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanas noteikumi" un Latvijas Republikas Augstākās padomes 1990. gada 29. novembra lēmuma "Par pasākumiem Latvijas Republikas valūtas tirgus izveidošanā" prasībām.

1.2. Šie noteikumi neattiecas uz kredītiestādēm, kā arī uz banku nodaļām (filiālēm) un norēķinu grupām, kuras veic tirdzniecību ar valūtu kredītiestādes telpās vietā, kas norādīta licencē banku operāciju (darījumu) veikšanai, un banku nodaļās (filiālēs) un norēķinu grupās vietā, kas norādīta nodaļas (filiāles) nolikumā, ja kredītiestādei atļauta tirdzniecība ar valūtu. Ja banka veic ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu (turpmāk tekstā - valūtu pirkšana un pārdošana) ārpus bankas, tās nodaļas (filiāles) vai norēķinu grupas telpām, tai jāievēro šie noteikumi un jāsaņem licence valūtu pirkšanai un pārdošanai šajos noteikumos noteiktajā kārtībā. Ja Latvijas Banka atsauc kredītiestādes licenci banku operāciju (darījumu) veikšanai, par atsauktām jāuzskata arī visas kredītiestādei izsniegtās licences valūtu pirkšanai un pārdošanai.

1.3. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijas Banka izsniedz Latvijas Republikā reģistrētiem uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām (turpmāk tekstā - uzņēmumiem) licenci valūtu pirkšanai un pārdošanai (turpmāk tekstā - licenci), un kārtību, kādā uzņēmumi veic valūtu pirkšanu un pārdošanu.

1.4. Valūtu pirkšana un pārdošana Latvijas Republikā atļauta Latvijas Republikā reģistrētiem uzņēmumiem un tikai ar Latvijas Bankas izsniegtu licenci. Uzņēmumam jāsaņem licence katrai valūtu pirkšanas un pārdošanas vietai. Uzņēmumam nav tiesību pārtraukt valūtu pirkšanu un pārdošanu ilgāk par 30 kalendārajām dienām, par to neinformējot Latvijas Banku un Valsts ieņēmumu dienestu.

1.5. Uzņēmums patstāvīgi izvēlas, kuras ārvalstu valūtas tas pirks un pārdos, nosaka valūtu pirkšanas un pārdošanas kursu latos un atbild par valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā esošo naudas līdzekļu saglabāšanu.

1.6. Uzņēmumi drīkst pirkt un pārdot ārvalstu valūtas tikai šim nolūkam īpaši ierīkotās valūtu pirkšanas un pārdošanas vietās. Par šādu vietu uzskatāma telpa, kurā tiek nodrošināta naudas līdzekļu saglabāšana un darījumu reģistrēšana elektroniskajās ierīcēs vai sistēmās un kura norobežota no telpām, kurās tiek veikta cita veida darbība.

1.7. Licence nedod tiesības veikt citas banku operācijas (darījumus). Uzņēmumam nav tiesību valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā veikt arī cita veida uzņēmējdarbību.

2. LICENCES SAŅEMŠANA UN ATSAUKŠANA

2.1. Latvijas Banka izsniedz licenci uz pieciem gadiem, izņemot gadījumus, kad telpu nomas līgums noslēgts uz īsāku laiku.

2.2. Lai saņemtu licenci, uzņēmumam Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldē jāiesniedz:

2.2.1. noteiktas formas pieteikums (1. pielikums);

2.2.2. uzņēmuma reģistrācijas apliecības kopija;

2.2.3. uzņēmuma statūtu (līgumsabiedrībām - līguma), kuros paredzēta finansu starpniecību papildinoša darbība, t.sk. valūtu pirkšana un pārdošana, kopija;

2.2.4. nomas līguma par telpu nomu uzņēmējdarbības veikšanai kopija;

2.2.5. līguma ar servisa firmu par iegādātā elektroniskā kases aparāta apkalpošanu, kurā uzrādīts apkalpojamā kases aparāta numurs un uzstādīšanas vieta, kopija;

2.2.6. ne ilgāk kā trīs mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas brīža Valsts ieņēmumu dienesta izsniegta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar budžetu;

2.2.7. dokumenta, kas apstiprina valsts nodevas samaksu, kopija.

2.2.8. Iesniedzot dokumentus licences saņemšanai vai pārreģistrēšanai, uzņēmumam jāuzrāda kases aparāta tehniskā pase, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā.

2.3. Noteikumu 2.2.2. un 2.2.3. punktā minēto dokumentu kopijām jābūt notariāli apliecinātām. Citu noteikumos minēto dokumentu kopiju pareizība jāapliecina ar uzņēmuma vadītāja vai attiecīgi pilnvarotas amatpersonas parakstu un uzņēmuma zīmogu. Kopijā jānorāda tās izdošanas datums un jāizdara atzīme par to, ka dokuments atrodas attiecīgajā uzņēmumā. Uz vairākām lapām rakstītu dokumentu kopiju lapām jābūt numurētām un caurauklotām. Dokumentu kopijās nedrīkst būt dzēsumi, pierakstījumi, svītrojumi un citi labojumi.

2.4. Darbības turpināšanai uzņēmumam ir tiesības pārreģistrēt licenci uz laiku līdz pieciem gadiem, iesniedzot 2.2.1., 2.2.6. un 2.2.7. punktā minētos dokumentus, kā arī 2.2.4. un 2.2.5. punktā minētos līgumus, izņemot gadījumus, ja agrāk iesniegtie līgumi ir spēkā arī laikā, uz kuru licenci pārreģistrē. 2.2.2. un 2.2.3. punktā minētie dokumenti jāiesniedz, ja tajos notikušas izmaiņas.

2.5. Uzņēmumam Ministru kabineta noteiktajā apmērā jāmaksā valsts nodeva par katras licences saņemšanu un par katras licences pārreģistrēšanu. Par šīs valsts nodevas samaksu Latvijas Banka izdara atzīmi uz licences.

2.6. Ja licences darbības laiks ir beidzies un uzņēmums 10 kalendāro dienu laikā nav iesniedzis Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldei dokumentus licences pārreģistrēšanai, darbības turpināšanai jāsaņem jauna Latvijas Bankas licence.

2.7. Gadījumos, kad licencē norādītajā vietā uzņēmumam jāpārtrauc valūtu pirkšana un pārdošana pirms licencē norādītā termiņa (telpu nomas līguma pirmstermiņa laušanas gadījumā vai cita objektīva iemesla dēļ), Latvijas Banka lemj par licences pārrakstīšanu, norādot jauno adresi. Licenci pārraksta uz laiku, kas atlicis līdz licences derīguma termiņa beigām.

2.8. Latvijas Banka var uz noteiktu laiku aizliegt uzņēmumam veikt valūtu pirkšanu un pārdošanu vai atsaukt licenci, ja uzņēmums:

2.8.1. neievēro Latvijas Republikas likumus, šos noteikumus un citus normatīvos aktus;

2.8.2. Latvijas Bankai un Valsts ieņēmumu dienestam sniedzis nepatiesas ziņas;

2.8.3. pārtraucis darbību ilgāk par 30 kalendārajām dienām un par to nav informējis Latvijas Banku un Valsts ieņēmumu dienestu;

2.8.4. valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā veicis arī cita veida uzņēmējdarbību;

2.8.5. izsniedzis klientam viltotas naudas zīmes;

2.8.6. nav sniedzis ziņas par iepirkto un pārdoto valūtu Latvijas Bankai tās noteiktajos termiņos;

2.8.7. neveic normatīvajos aktos paredzētos nodokļu un nodevu maksājumus, kā arī nesniedz pārskatus Valsts ieņēmumu dienestam;

2.8.8. atzīts par maksātnespējīgu vai likvidējamu vai likumā noteiktā kārtībā pieņemts lēmums par uzņēmuma likvidāciju.

2.9. Par aizliegumu uz laiku veikt valūtu pirkšanu un pārdošanu vai licences atsaukšanu saskaņā ar šo noteikumu 2.8. punktu Latvijas Banka rakstiski paziņo uzņēmumam un Valsts ieņēmumu dienestam.

2.10. Licence, kuras termiņš ir beidzies vai kura ir atsaukta, septiņu kalendāro dienu laikā jānodod Latvijas Bankai. Uzņēmums, kuram licence atsaukta saskaņā ar šo noteikumu 2.8. punktu, jaunu pieteikumu licences saņemšanai var iesniegt ne ātrāk kā pēc 90 kalendārajām dienām no licences atsaukšanas dienas. Ja uzņēmumam izsniegtas vairākas licences, tad, atsaucot licenci darbībai vienā valūtas pirkšanas un pārdošanas vietā, citas izsniegtās licences nezaudē spēku.

2.11. Ja uzņēmums atkārtoti pieļauj Latvijas Republikas likumu, šo noteikumu un citu normatīvo aktu prasību pārkāpumus un tam jau ir bijusi atsaukta licence saskaņā ar šo noteikumu 2.8. punktu vai ja šo noteikumu 2.8. punktā minētos pārkāpumus konstatē vairākās viena uzņēmuma valūtu pirkšanas un pārdošanas vietās, Latvijas Banka var atsaukt visas uzņēmumam izsniegtās licences bez tiesībām iesniegt pieteikumu jaunas licences saņemšanai.

2.12. Ja licence zaudēta ugunsgrēka, plūdu u.c. stihisku nelaimju rezultātā, kā arī, ja licence ir prettiesiski izgājusi no tā uzņēmuma valdījuma, kuram tā izsniegta, un par šo faktu ir ierosināta krimināllieta, uzņēmums var saņemt licences dublikātu, iesniedzot Latvijas Bankai pieteikumu un dokumentus, kas apliecina minētos faktus, un samaksājot valsts nodevu Ministru kabineta noteiktajā apmērā. Licences nozaudēšanas gadījumā jāsaņem jauna licence, samaksājot valsts nodevu kā par licences pārreģistrēšanu. Šajā punktā minētajos gadījumos uzņēmumam laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" jāpublicē paziņojums, ka licence atzīstama par nederīgu.

3. PIETEIKUMU IZSKATĪŠANAS KĀRTĪBA

3.1. Latvijas Banka uzņēmuma pieteikumu izskata 30 kalendāro dienu laikā no dienas, kad iesniegti visi 2.2. punktā minētie dokumenti.

3.2. Pieteikumu nepieņem, ja tam nav pievienoti visi 2.2. punktā minētie dokumenti vai ja pieteikumam pievienotie dokumenti sagatavoti nekvalitatīvi (nepareizi noformēti, neprecīzi formulēti, kļūdaini u.tml.). Ja šos trūkumus konstatē pēc dokumentu pieņemšanas, Latvijas Banka par to rakstiski paziņo dokumentu iesniedzējam ne vēlāk kā 10 kalendāro dienu laikā pēc dokumentu iesniegšanas dienas. Šajā gadījumā pieteikuma izskatīšanas termiņa tecējumu pārtrauc.

3.3. Pieteikumu licences saņemšanai vai pārreģistrēšanai izskata un lēmumu par licences izsniegšanu (pārreģistrēšanu) vai par motivētu atteikumu, kā arī lēmumu par aizliegumu uz laiku veikt valūtu pirkšanu un pārdošanu vai par licences atsaukšanu pieņem licencēšanas komisija, kuras sastāvu un nolikumu apstiprina Latvijas Bankas valde. Licenci paraksta Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs un licencēšanas komisijas priekšsēdētājs.

3.4. Ja licences izsniegšana atteikta, jaunu pieteikumu licences saņemšanai var iesniegt ne ātrāk kā pēc 90 kalendārajām dienām no atteikuma dienas.

4. VALŪTU PIRKŠANAS UN PĀRDOŠANAS DARĪJUMI

4.1. Uzņēmums pērk un pārdod ārvalstu valūtas par latiem. Par valūtas pirkšanu un pārdošanu uzskatāma arī ārvalstu valūtas maiņa pret citu ārvalstu valūtu.

4.2. Uzņēmums kārto grāmatvedību saskaņā ar likumu "Par grāmatvedību", likumu "Par gada pārskatiem" un Ministru kabineta "Noteikumiem par uzņēmumu grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" un ir atbildīgs par nodokļu pareizu aprēķināšanu, uzskaiti un nomaksāšanu, kā arī par normatīvajos aktos noteikto pārskatu sniegšanu.

4.3. Valūtu pirkšanas un pārdošanas darījumi jāuzskaita atsevišķi no citiem darbības veidiem, un to uzskaite veicama, izmantojot maksājumu reģistrēšanas elektroniskās ierīces un sistēmas, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem "Par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un sistēmām" un "Kases operāciju uzskaites noteikumiem".

4.4. Veicot valūtu pirkšanas un pārdošanas darījumu, kasierim jāizsniedz klientam šo darījumu apliecinošs dokuments - čeks. Pērkot vai pārdodot valūtu, klientam nav jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, izņemot likumos paredzētus gadījumus. Pēc klienta lūguma uzņēmuma kasierim čekā jāieraksta klienta uzvārds, pamatojoties uz uzrādīto personas dokumentu, kā arī klientam pārdotās valūtas banknošu numuri.

4.5. Uzņēmumam aizliegts izsniegt klientam viltotas vai bojātas naudas zīmes.

4.6. Uzņēmums valūtu pirkšanas un pārdošanas kursus drīkst mainīt darba dienas laikā, par to savlaicīgi informējot klientus. Noteiktie valūtu kursi nekavējoties jāfiksē uzņēmuma grāmatvedības uzskaitē.

4.7. Valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā klientam redzamā vietā jābūt norādei par piederību konkrētam uzņēmumam, tā adresei, tālruņa numuram, tobrīd noteiktajiem valūtu pirkšanas un pārdošanas kursiem, skaidri salasāmiem valūtu kodiem un nosaukumiem, kā arī norādei, ka klientam par veikto darījumu jāsaņem čeks.

4.8. Uzņēmums katru mēnesi iesniedz Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldei pārskatu par nopirkto un pārdoto valūtu daudzumu un to mēneša vidējiem svērtajiem kursiem (2. pielikums). Pārskatu paraksta, par datu pareizību un pārskata savlaicīgu iesniegšanu Latvijas Bankai atbild uzņēmuma vadītājs.

4.9. Latvijas Bankas pilnvarotai personai ir tiesības veikt pārbaudes valūtu pirkšanas un pārdošanas vietās. Pārbaudes veicamas bez iepriekšēja brīdinājuma un saskaņošanas. Par gadījumiem, kad valūtu pirkšana un pārdošana notiek bez licences vai tiek pārkāptas likumos un citos normatīvajos aktos noteiktās prasības, Latvijas Banka ziņo attiecīgajai valsts institūcijai (Valsts ieņēmumu dienestam, policijai vai citai institūcijai, kuras pienākumos ietilpst vainīgo personu saukšana pie likumos paredzētās atbildības par atklātajiem pārkāpumiem).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!