• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par ienākumu no kapitāla pieauguma deklarēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.2010., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212668

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienests: Par PVN pārmaksas atmaksas un novirzīšanas kārtību

Vēl šajā numurā

02.07.2010., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par ienākumu no kapitāla pieauguma deklarēšanu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērš uzmanību, ka, sākot ar šā gada 1.janvāri, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli ir apliekams fiziskās personas gūtais ienākums no kapitāla pieauguma. To paredz 2009.gada 1.decembrī veiktie grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ienākumam no kapitāla pieauguma ir 15 procenti.

Tādējādi personām, kuru ienākumi no kapitāla pieauguma mēnesī pārsniedz 500 latus, līdz ienākuma gūšanas mēnesim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam ir jāiesniedz VID deklarācija par ienākumu no kapitāla. Tātad par 2010.gada jūnijā gūtajiem ienākumiem no kapitāla pieauguma, ja tas pārsniedz 500 latus, jūnija deklarācija VID ir jāiesniedz līdz šā gada 15.jūlijam.

Savukārt tām personām, kuras guvušas ienākumu no kapitāla pieauguma un kuru kopējais ienākums no darījumiem ar kapitāla aktīviem mēnesī ir līdz 500 latiem (ieskaitot), deklarācija par ienākumu no kapitāla jāiesniedz VID vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam. Tātad, par 2010.gada otrajā ceturksnī (no 2010.gada aprīļa līdz jūnijam ieskaitot) gūtajiem ienākumiem no kapitāla, ja tie mēnesī nepārsniedz 500 latus vai ir 500 lati, otrā ceturkšņa deklarācija VID ir jāiesniedz līdz 2010.gada 15.jūlijam.

Valsts budžetā aprēķināto nodokļa summu maksātājs iemaksā ne vēlāk kā 15 dienu laikā no likumā noteiktās deklarācijas par ienākumu no kapitāla iesniegšanas dienas. Tātad, ja persona deklarāciju par ienākumu no kapitāla iesniedz VID 2010.gada 15.jūlijā, tad nodokļa summa valsts budžetā ir jāiemaksā līdz 30.jūlijam.

Kapitāla pieaugumu nosaka kā kapitāla aktīva atsavināšanas cenas un iegādes vērtības starpību. Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.9 panta 2.daļas izpratnē kapitāla aktīvi ir:

• akcijas, kapitāla daļas, pajas, ieguldījumi personālsabiedrībā un citi Finanšu instrumentu tirgus likumā minētie finanšu instrumenti;

• ieguldījumu fondu apliecības un citi pārvedami vērtspapīri, kas apliecina līdzdalību ieguldījumu fondos vai tiem pielīdzināmos kopējo ieguldījumu uzņēmumos;

• parāda instrumenti (parādzīmes, noguldījumu sertifikāti, komercsabiedrību emitēti īstermiņa parāda instrumenti) un citi naudas instrumenti, kas tiek tirgoti naudas tirgos;

• nekustamais īpašums (ieskaitot nekustamā īpašuma iegūšanas tiesības);

• uzņēmums Komerclikuma izpratnē;

• intelektuālā īpašuma objekti.

Veidlapa “Deklarācija par ienākumu no kapitāla” ir pieejama VID mājaslapā www.vid.gov.lv  sadaļā “Veidlapas un iesniegumi”, izvēloties sadaļu “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis”, bet Ministru kabineta 28.12.2009. noteikumi Nr. 1660 “Noteikumi par iedzīvotāju deklarāciju par ienākumu no kapitāla un tās aizpildīšanas kārtību” pieejami VID mājaslapā www.vid.gov.lv  sadaļā “Nodokļi/Iedzīvotāju ienākuma nodoklis/Tiesību akti”.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām vērsties pie konsultantiem VID nodaļās vai arī izmantot informatīvo tālruni 1898, izvēloties sarunas tēmu “Nodokļi”.

VID Komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!