• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mazumtirdzniecības apgrozījumu maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.2010., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212665

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par ministrijas 2009.gada darbības pārskatu

Vēl šajā numurā

02.07.2010., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu maijā

30.jūnijā Centrālā statistikas pārvalde ir publicējusi datus par mazumtirdzniecības apgrozījumu 2010.gada maijā. Sezonāli izlīdzinātais mazumtirdzniecības apgrozījums maijā, salīdzinot ar aprīli, samazinājies par 0,4 procentiem. Šā gada janvārī un martā tika novērots būtisks mazumtirdzniecības pieaugums un mazumtirdzniecības apgrozījums, salīdzinot ar gada sākumu, ir krietni augstākā līmenī, tāpēc neliels mazumtirdzniecības apjomu samazinājums maijā nav bijis pārsteigums. Mazumtirdzniecībā situācija turpina stabilizēties un apgrozījuma samazinājums atsevišķos mēnešos nenorāda uz aktivitātes kritumu.

Mazumtirdzniecības apgrozījums nepārtikas precēm (izņemot degvielu) maijā ir pat nedaudz lielāks nekā aprīlī. Tāpat maijā būtiski palielinājusies apavu un apģērbu mazumtirdzniecība, kā arī mēbeļu un mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība. Paralēli samazinoties pārtikas preču mazumtirdzniecībai, var secināt, ka iedzīvotāji vairāk taupa uz pārtikas precēm, atlicinot līdzekļus iepriekš atliktajiem nepārtikas preču pirkumiem.

Ja salīdzina mazumtirdzniecības apgrozījuma apjomus 2010.gada maijā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, tad redzam, ka joprojām novērojams 8,4% kopējais samazinājums un pieaugums vērojams tikai mēbeļu un mājsaimniecības preču mazumtirdzniecībā.

Kaut arī mazumtirdzniecības apjoms maijā ir nedaudz samazinājies, mazumtirdzniecības konfidences indikators jau vairākus mēnešus pēc kārtas norāda uz būtiskiem uzlabojumiem mazumtirdzniecībā. Līdz ar to ir pamats uzskatīt, ka nākamajos mēnešos tiks sagaidīts aktivitātes pieaugums un šā gada rudenī pēc gandrīz trīs gadu ilga krituma būs novērojams mazumtirdzniecības apjomu pieaugums pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!