• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai latviešu Jāņi (Saulgrieži) iet pār pasauli!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2010., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Līgosim ar prieku! Paļāvīgi un laimīgi!

Vēl šajā numurā

22.06.2010., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai latviešu Jāņi (Saulgrieži) iet pār pasauli!

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis un Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš ierosina Latvijas UNESCO Nacionālajai komisijai izteikt oficiālu ierosinājumu par latviešu seno Jāņu (Saulgriežu) svinēšanas tradīciju iekļaušanu UNESCO Pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā:

“Šīs Jāņu svinēšanas tradīcijas pilnībā atbilst Nemateriālā kultūras mantojuma konvencijai (2003), proti, tās ietver valodu (tautas dziesmas, dziesmas), spēles mākslas, rituālus, svētkus, zināšanas un paražas, kas saistītas ar dabu un kosmosu, ieskaitot paleoastronomijas atziņas. Atzīmējot Jāņus, uzplaukst arī tradicionālās amatniecības un kulinārijas prasmes, gatavojot tautas tērpus, sienot sieru, darot alu.

Jāņu svinēšanas tradīcijas ir gadsimtos dzīvotspējīgas, tās pārdzīvojušas atklātu vajāšanu un nolieguma gadus. Mūsdienās tās attīstās, dažādojas, ietekmējoties arī no modernās pasaules. Vienojot kultūras mantojuma izpratnē savstarpējā cieņā dažādas sabiedrības grupas, šīs tradīcijas veido identitātes un pēctecības sajūtu, apliecinot savu ilgtspējīgo attīstību.

Kā ekspertus pamatojuma izstrādāšanai iesakām pieaicināt LU LFMI Latviešu folkloras krātuves pētniekus, LZA akadēmiķi Vairu Vīķi-Freibergu un Tautas folkloras skolas vadītāju folkloristi Ilgu Reiznieci.

Saglabāšana nozīmē valstiskā līmenī veikt darbības, kuru mērķis ir nodrošināt nemateriālā kultūras mantojuma dzīvotspēju, ieskaitot tā identifikāciju, dokumentēšanu, pētniecību, saglabāšanu, aizsardzību un popularizēšanu.”

LZA Zinātniskais sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!