• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) sadarbības memorands. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.1999., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211702

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas valdības un Singapūras Republikas valdības līgums par ieguldījumu savstarpēju veicināšanu un aizsardzību

Vēl šajā numurā

11.02.1999., Nr. 40

PAR DOKUMENTU

Veids: starptautisks dokuments

Pieņemts: 29.06.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) sadarbības memorands

 

Latvijas Republika un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO),

ņemot vērā to uzticību miera ideāliem un pārliecinātas par nāciju sadarbības nozīmīgumu izglītības, zinātnes un kultūras jomā, lai sekmētu vispārējas cieņas nostiprināšanos pret taisnīgumu, likuma spēku, cilvēktiesībām un pamatbrīvībām;

augsti vērtējot UNESCO pūles, veidojot kultūru mieram un stiprinot savstarpējo saprašanos starp nācijām, cilvēku grupām un invalīdiem, kā arī tās lomu starptautiskā gada "Kultūra mieram" atzīmēšanā;

apliecinot Latvijas Republikas, kā aktīvas UNESCO dalībvalsts, ieguldījumu UNESCO programmās;

atzinīgi novērtējot rezultātus, ko Latvijas Republika ir sasniegusi ceļā uz integrāciju Eiropas struktūrās un būdamas pilnīgi pārliecinātas par to, ka pastiprināta uzmanība būtu jāpievērš sadarbības nostiprināšanai ar Eiropas starpvaldību organizācijām, to starp arī EDSO, Eiropas Padomi, ESAO un Eiropas Savienību;

uzsverot reģionālo stratēģiju nozīmi UNESCO programmu aktivitātēs, kas atbilst Baltijas valstu prioritārajām vajadzībām un pasvītrojot sadarbības veicināšanas nozīmi pētniecībā, akadēmisko, izglītības un kultūras programmu jomā, ko veic Nacionālās komisijas sadarbībā ar reģionālajām organizācijām un citiem partneriem Baltijas jūras valstu reģionā;

atzīmējot UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas koordinatora lomu ierosināšanā un veicināšanā intelektuālās sabiedrības ieguldījumu UNESCO darbībā kā arī sekmējot jaunu partnerattiecību izveidošanos sabiedrībā, it īpaši ar valdības locekļiem, parlamentāriešiem utt.

ņemot vērā pilsoniskās sabiedrības pieaugošo lomu un nepieciešamību pastiprināt sadarbību īpaši ar nevalstiskām organizācijām;

vēlreiz apliecinot savu gatavību arī turpmāk nostiprināt kopējās pūles saskaņā ar mērķiem, stratēģiju un prioritātēm, kas izvirzītas UNESCO Vidējā termiņa stratēģijas (1996.-2001.) dokumentā, un tā iekļaušanu Organizācijas Programmas un budžeta (1998.-1999.) dokumentā, vienojas par sekojošo:

IZGLĪTĪBA

1. Latvija pastiprinās tās sadarbību UNESCO Asociēto skolu projekta (ASP) un īpaši Baltijas jūras projekta ietvaros ar mērķi palielināt skolēnu izpratni par vides problēmām, kā arī projektā "Jauniešu piedalīšanās pasaules mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā" lai Latvijas jauniešu vidū palielinātu izpratni par pasaules mantojuma un ekoloģijas problēmām, visi spēki tiks apvienoti skolas mācību plānu attīstīšanai un novatorisku mācību materiālu ieviešanai šajos priekšmetos. Īpaša uzmanība tiks veltīta Baltijas jūras valstu reģiona ASP skolu sadarbībai. UNESCO atbalstīs starptautiskas konferences starpetnisko dialogu "Popularizējot iecietības un cilvēktiesības" organizēšanu Rīgā.

2. Ar Tehniskās un profesionālās izglītības starptautiskā projekta (UNEVOC) palīdzību UNESCO atbalstīs attiecīgās nacionālās institūcijas viņu pūlēs reformēt tehniskās un profesionālās izglītības attīstību Latvijas otrajā starptautiskajā tehniskās un profesionālās izglītības kongresā, kas notiks Seulā 1999.gadā, un dos savu ieguldījumu tā sagatavošanā .

3. UNESCO atbalsta Latviju, sekmējot preventīvās izglītības attīstību par HIV/AIDS un narkotiku lietošanu vispusīgas veselības izglītības kontekstā.

4. Latvija dos savu ieguldījumu (ar ekspertu un speciālistu piedalīšanos) Pasaules augstākās izglītības konferences sagatavošanā, kas notiks UNESCO Sekretariātā Parīzē 1998. gada oktobrī, deleģējot savus ekspertus un speciālistus.

5. UNESCO sniegs palīdzību UNI TIWIN/UNESCO katedru programmas ietvaros, lai līdzdarbotos ātrākai zināšanu nodošanai un apmaiņai, izmantojot starpuniversitāšu sakaru apmaiņu mehānismu. Vienā no Latvijas augstākās izglītības iestādēm 1999.gadā tiks nodibināta UNESCO Pilsoniskās sabiedrības izglītības katedra.

6. Puses sadarbosies starptautisko normatīvo aktu pilnveidošanā. Īpaša uzmanība tiks veltīta kopīgās Eiropas Padomes un UNESCO konvencijas "Par Augstākās izglītības novērtējumu atzīšanu Eiropas reģionā" un starptautisko rekomendāciju "Par Augstākās izglītības akadēmiskā personāla statusu" īstenošanai.

7. Latvijas pastiprinās savu sadarbību ar UNESCO Augstākās izglītības Eiropas centru (CEPES), Starptautisko Izglītības biroju (IBE), Starptautisko izglītības plānošanas institūtu (IIEP) un UNESCO Izglītības institūtu (UIE), šādās jomās — izglītība visas dzīves garumā, skolotāju tālākizglītības personāla apmācība, augstākās izglītības politika un augstākās izglītības iestāžu vadība.

ZINĀTNE

1. Puses attīstīs abpusēju sadarbību dabas un sociālo zinātņu laukā, balstoties uz Vienošanos par sadarbību zinātnē starp UNESCO un Latvijas Zinātņu akadēmiju, kas tika parakstīta 1997.gada septembrī.

2. Ar UNESCO atbalstu Latvija turpinās tālāk nostiprināt savu ieguldījumu starptautisko zinātnisko programmu darbā, piedaloties starptautisko un nacionālo komiteju aktivitātēs sekojošā veidā:

(a) Latvija pastiprinās nacionālo un reģionālo sadarbību starpdisciplināro ekoloģisko pētījumu jomā, piedaloties nacionālajās un reģionālajās programmās "Cilvēks un biosfēra" (MAB) aktivitātēs un iemiesojot "Seviļas stratēģiju" (1995). Kas paredz veicināt saprātīgu dabas resursu un ekosistēmu izmantošanu. UNESCO atbalstīs Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta iekļaušanu Pasaules tīklā;

(b) Savas starptautiskās programmas (IHP) ietvaros, UNESCO dos ieguldījumu nacionālo iespēju attīstīšanā ūdens resursu apsaimniekošanā un ar ūdens problēmām saistīto jautājumu izpratnes veidošanā, īpaši Baltijas jūras reģionā;

(c) Programmas "Sociālo pārmaiņu vadība" (MOST) ietvaros UNESCO palīdzēs Latvijai īstenot projektus un aktivitātes, kas vērstas uz multikulturālu un etniski dažādu sabiedrību vadību, pilsētu pārvaldi un problēmu pārvarēšanu, kas rodas uz globālo un vietējo jautājumu saskarsmes pamata. UNESCO sniegs palīdzību Latvijas Universitātes Filozofijas un sociologu sagatavotajam projektam par iespēju radīšanu programmas "Sociālo pārmaiņu vadības" (MOST) zinātniskās informācijas pieejamībai politiķiem un plašai sabiedrībai .

3. Latvija aktīvi piedalīsies UNESCO pūlēs pieņemt un ieviest universālo deklarāciju par "Cilvēka gēnu un Cilvēktiesībām" kā arī Vispasaules ētikas un zinātnisko zināšanu un tehnoloģijas komisijas darbā.

4. Latvijas Zinātņu akadēmija un augstākās izglītības iestādes sadarbosies, gatavojoties pasaules zinātnes konferencei (plānota1999.gadā).

5. Pasaules solārās programmas ietvaros (1996.g.- 2005.g.) UNESCO palīdzēs Latvijai īstenot projektu, kura mērķis ir uzlabot dzīves apstākļus, pielietojot atjaunojamos enerģijas avotus.

6. UNESCO atbalstīs Latvijas aktivitātes biotehnoloģijas laukā, tai skaitā Starptautiskā Biomedicīnas un biotehnoloģijas centra dibināšanu Rīgā.

7. Sadarbībā ar attiecīgām reģiona institūcijām un organizācijām, UNESCO atbalstīs Latviju tās centienos attīstīt starpdisciplināro projektu par Baltijas jūras reģiona piekrastes zonas apsaimniekošanu. Šajā sakarā Latvijas Universitātē tiks nodibināta UNESCO katedra.

KULTŪRA

1. Latvija, cenšoties īstenot savu kultūrpolitiku un citas darbības kultūras laukā, ņems vērā Darbības plāna projektu par kultūrpolitiku, kas tika iezīmēts starptautiskajā konferencē "Par kultūrpolitiku attīstībai" Stokholmā no 1998.gada 30.marta līdz 2.aprīlim.

2. Latvija pieliks visus spēkus, lai nostiprinātu efektīvu 1972.gada konvencijas "Par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību" īstenošanu. UNESCO palīdzēs Latvijai saglabāt un atdzīvināt tās materiālo un garīgo mantojumu, īpaši Rīgas vēsturisko centru, kas 1997.gadā tika iekļauts Pasaules Kultūras Mantojuma sarakstā. Šajā kontekstā UNESCO palīdzēs Latvijai mobilizēt ārpusbudžeta līdzekļus, kā arī organizēt starptautiskas kampaņas, ar mērķi popularizēt Latvijas kultūras mantojumu. Ar UNESCO tehnisku palīdzību Latvija sagatavos arī citu objektu iekļaušanu Pasaules Kultūras Mantojuma sarakstā.

3. UNESCO atbalstīs Rīgas 800.gadadienas svinības 2001.gadā.

4. Esošajos vides, kultūras, sociālās un infrastruktūras apstākļos Latvijā tiks attīstīti projekti, kas vērsti uz kombinētu tūrisma attīstības un konservācijas stratēģiju.

5. Puses sadarbosies likumdošanas jomā, kas skar mākslinieku tiesību aizsardzību.

6. Lai attīstītu kultūras apmaiņu, UNESCO turpinās atbalstīt Latvijas mākslinieku piedalīšanos mācību semināros, darbnīcās, un starptautiskās konferencēs. Baltijas jūras valstu reģiona kultūras centru tīkla ietvaros Latvija piedalīsies UNESCO atbalstītajās Baltijas rakstnieku un tulkotāju centra aktivitātēs Visbijā.

SAKARI, INFORMĀCIJA, INFORMĀTIKA

1. Puses sadarbosies brīvas informācijas plūsmas un neatkarīgu un plurālistisku masu saziņas līdzekļu attīstības veicināšanā. Latvija piedalīsies starptautiskajos sakaru un informācijas tīklos.

2. UNESCO nodrošinās padomdevēju pakalpojumus likumdošanā un atbalstīs Latvijas speciālistu apmācību masu saziņas līdzekļu, sakaru un informācijas jomā. Lai Latvijas TV programmu veidotājiem nodrošinātu apmācības un profesionālās apmaiņas iespējas, UNESCO turpinās atbalstīt viņu piedalīšanos Austrumeiropas darbnīcās INPUT.

3.UNESCO Vispārējās informācijas programmas (PGI) ietvaros Puses sadarbosies bibliotēku tīklu un arhīvu pakalpojumu attīstībā un programmas "Pasaules atmiņa" īstenošanas nodrošināšanā.

4. Dalības programmas ietvaros UNESCO atbalstīs starptautiskās konferences "Vārda brīvība, cenzūra, bibliotēkas" organizāciju, kas notiks Rīgā 1998.gadā.

***

UNESCO cieši sadarbosies ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, lai īstenotu iepriekšminētās aktivitātes un projektus.

Memorandam tiek noteikta pagaidu piemērošana ar tā parakstīšanas brīdi. Memorands stājas spēkā dienā, kad Latvijas Republika paziņo UNESCO par visu to valsts iekšējo procedūru izpildi, kādas nepieciešamas, lai tas stātos spēkā.

Parakstīts Rīgā 1998.gada 29.jūnijā, divos oriģinālos eksemplāros latviešu un angļu valodā, turklāt abi teksti ir autentiski.

Latvijas Republikas vārdā

Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un
kultūras organizācijas (UNESCO) vārdā

Guntis Ulmanis, Federiko Majors,
Prezidents Ģenerāldirektors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!