• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrs: Par vienoto Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2010., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atrodoties ārpus valsts robežām un nododot Valsts prezidenta vietu Saeimas priekšsēdētājam

Vēl šajā numurā

11.06.2010., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrs: Par vienoto Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu

Veselības ministrs Didzis Gavars nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, norādot, ka vienotā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveide tiks pabeigta līdz 1.jūlijam. Skaidrojot vienotā dienesta (NMPD) veidošanas gaitu, veselības ministrs uzsver, ka šobrīd dienests pārņēmis neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) funkcijas nodrošināšanu jau no 90% pašvaldību. Līdz šim darbība ir veidojusies ļoti sekmīgi, par ko vairākkārt sniegti ziņojumi arī Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā, kā arī Latvijas Pašvaldību savienības organizētajās sanāksmēs.

NMPD izveide veikta, lai visā valstī nodrošinātu vienāda līmeņa neatliekamo medicīnisko palīdzību pirmsslimnīcas posmā un saīsinātu laiku, kurā nokļūst pie pacienta, jo dienests strādā pēc principa – uz izsaukuma vietu dodas tuvākā brigāde.

Strādājot vienotā sistēmā, pie pacienta operatīvi varēs tikt nosūtītas arī augstāka līmeņa specializētās mediķu brigādes (reanimācijas brigāde, intensīvās terapijas brigāde bērniem), kas iepriekš nebija visās pašvaldību NMP stacijās. Tāpat būs iespēja saņemt vecākā dežūrārsta atbalstu, konsultējoties medicīniskos jautājumos, lai labāk palīdzētu pacientam izsaukuma vietā vai pa ceļam uz slimnīcu.

Lai nodrošinātu operatīvu NMP izsaukumu izpildi, vienotajam dienestam šā gada martā tika piešķirts tiešā iezvana numurs 113, pa kuru tuvākajā laikā visā valstī varēs izsaukt ātro palīdzību. Atsevišķām teritorijām paliekot ārpus dienesta apkalpes zonas, tajās ciestu iedzīvotāji, jo nevajadzīgi pagarinātos izsaukumu izpildes laiks un mediķu ierašanās pie pacientiem.

Kā norāda veselības ministrs D.Gavars: “Vienotā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveide jāpabeidz līdz 1.jūlijam, neskatoties uz atsevišķu pašvaldību iebildumiem. Visu iedzīvotāju kopējās interesēs ir saņemt vienlīdz augsti kvalificētu neatliekamo medicīnisko palīdzību pirmsslimnīcas posmā, un valstī to var nodrošināt tikai valstiski vienots dienests.”

No NMPD izveides ieguvēji ir arī dienestā strādājošie mediķi, jo tas nodrošina saviem darbiniekiem vienotu medicīniskās kvalifikācijas pilnveidošanas sistēmu, vienotas vadlīnijas NMP sniegšanā, ir ieviesta vienota, centralizēta grāmatvedība, personālvadība, materiāltehnisko resursu vadība u.c. Dienestā ir ieviesta vienota atalgojuma sistēma, lai izlīdzinātu atšķirīgo darba algu par līdzīga darba veikšanu dažādās ārstniecības iestādēs. Jau šobrīd visiem dienestā strādājošajiem ir nodrošināta nelaimes gadījumu apdrošināšana.

NMPD plāno arī brigāžu punktu pietuvināšanu attālākiem apdzīvotiem reģioniem, tādējādi samazinot laiku, kas brigādei jāpavada ceļā pie pacientiem. Pagājušajā gadā jau tika atklāti septiņi jauni NMP brigāžu punkti – Saldus novada Ezerē, Balvu novada Tilžā, Līgatnes novadā, Pārgaujas novada Plācī, Vecpiebalgas novada Taurenē, Ludzas novada Rundēnos un Aglonas novadā.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!