• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrija: Par Valsts kontroles revīzijas ieteikumu izpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2010., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 8.jūnijā

Vēl šajā numurā

10.06.2010., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrija: Par Valsts kontroles revīzijas ieteikumu izpildi

Aizsardzības ministrija (AM) uzsver, ka jau pirms Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojuma saņemšanas novērsusi lielāko daļu VK atzinumā norādīto nepilnību aizsardzības nozarē. VK sagatavotajā revīzijas atzinumā jau ir iekļauta informācija par AM veiktajiem pasākumiem, kas novērš nepilnības un pilnveido aizsardzības nozares sistēmu.

Aizsardzības ministrija kopš 2009.gada pavasara veikusi ievērojamas reformas, kas vēl turpinās. Reformu mērķis bija stiprināt bruņoto spēku kaujas spējas samazināta finansējuma apstākļos, mazināt administratīvo aparātu un tā izmaksas, tajā pašā laikā palielinot karavīru skaitu vienībās, kā arī novērst funkciju dublēšanos starp AM un bruņotajiem spēkiem. Stratēģiskā plānošana tagad tiek veikta vienuviet – Aizsardzības ministrijā, tādējādi ir radīti priekšnosacījumi, lai uzlabotu esošo plānošanas sistēmu.

Ministra birojs jau maija sākumā nosūtīja vēstuli valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai, kur skaidro šo reformu gaitu un to ieguvumus.

AM, veicot iekšējas pārbaudes, jau bija konstatējusi iespējamos normatīvo aktu pārkāpumus, kas radīja lauku formas tērpu sadārdzinājumu, un tas ir arī norādīts VK revīzijas ziņojumā. Tika veikta dienesta pārbaude un iegūtā informācija nosūtīta KNAB 2009.gada otrajā pusē, kur uz saņemtās informācijas pamata tika ierosināts kriminālprocess. AM arī ir sagatavojusi prasības formas tērpu izgatavošanas tehnoloģisko procesu pārbaudei, kas tiks veikta tuvākajā laikā.

Tāpat pagājušā gada sākumā AM tika pārskatīti maksājumu grafiki ilgtermiņa līgumiem. 2009.gada vasarā AM un tās padotības iestādes veica pārrunas ar visiem nozīmīgākajiem sadarbības partneriem, ar kuriem šādi ilgtermiņa līgumi noslēgti. Pārrunu rezultātā no 2010.gada uz 2012.–2014.gadu bez papildu sadārdzinājuma tika atlikti 10 miljonu latu maksājumi.

Atbildot uz VK ziņojumā norādītajiem pārmetumiem, ka NBS pretmīnu kuģu iegādes procesā ir bijis nepamatots sadārdzinājums, AM jau konstatējusi, ka tas radies tāpēc, ka bija jāveic kuģu dokumentācijas iepirkums, jo uz iepirktajiem kuģiem tehniskā dokumentācija bija tikai flāmu valodā. Lai veiktu kvalitatīvus remontus, bija nepieciešami rasējumu, remontējamo mehānismu un sistēmu apraksti angļu valodā. Šobrīd minētā iepirkuma tiesiskumu vērtē Militārā policija. VK konstatētais finansējuma izlietojums komandējumiem radies tā iemesla dēļ, ka Jūras spēkiem iepriekš nebija pieredzes pretmīnu kuģu pārņemšanā un, veicot šo procesu, tika pieļautas kļūdas komandējumu plānošanā.

AM uzsver, ka strukturālo reformu gaitā būtiska reorganizācija notikusi arī AM padotībā esošajās valsts pārvaldes iestādēs. Pagājušā gada nogalē tika likvidēta Aizsardzības īpašumu valsts aģentūra, un uz tās bāzes izveidots Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs, kas ļāvis efektivizēt iepirkumu sistēmu. Apvienojot valsts aģentūras “Tēvijas sargs” un “Jaunsardzes centrs”, tika izveidots Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs. Visi šie pasākumi nodrošina aizsardzības nozarei piešķirto līdzekļu racionālāku izlietošanu, administratīvā aparāta samazināšanu, iepirkumu un publisko konkursu lielāku caurskatāmību.

2.jūnijā AM vadība tikās kopīgā sēdē ar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju un Publisko izdevumu un revīzijas komisiju. Sēdes laikā tika runāts par VK veiktās revīzijas “Nacionālo bruņoto spēku tehniskā nodrošinājuma un apgādes sistēmas darbības likumība un efektivitāte” rezultātiem.

Savukārt 8.jūnijā AM tikās ar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju, lai pārrunātu VK veiktās revīzijas rezultātu klasificēto daļu.

VK revīzija veikta par periodu no 2007.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 30.aprīlim, savukārt, lai izsekotu atsevišķu darījumu vai lēmumu būtībai, pārbaudes tika veiktas arī ārpus norādītā perioda.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!