• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīkiem cīņai pret bioloģiskās daudzveidības izzušanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2010., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu

Vēl šajā numurā

09.06.2010., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rīkiem cīņai pret bioloģiskās daudzveidības izzušanu

Zaļās nedēļas konferences atklāšanas sēdē 1.jūnijā Briselē tika demonstrēti divi jauni ieroči, kas pastiprinās cīņu pret bioloģiskās daudzveidības izzušanu. Eiropas bioloģiskās daudzveidības informācijas sistēma “BISE” ir jauns tīmekļa portāls, kurā vienuviet tiks apkopota informācija par Eiropas bioloģisko daudzveidību. Eiropas Vides aģentūra un Eiropas Komisija ir izstrādājušas arī bioloģiskās daudzveidības bāzes līniju politikas veidotāju vajadzībām, piedāvājot bioloģiskās daudzveidības pašreizējā stāvokļa viengabalainu pārskatu. Bāzes līniju izmantos paveiktā uzraudzībai, no jauna mēģinot apturēt bioloģiskās daudzveidības izzušanu, un tā ļaus skaidri konstatēt un izmērīt tendences pēc 2010.gada.

Bioloģiskās daudzveidības izzušana nav abstrakta parādība – tā notiek te un tagad,” saka Eiropas vides komisārs Janežs Potočniks.Jaunie, nozīmīgie rīki, precīzi pavēstot par pašreizējo stāvokli, palīdzēs mums izvērtēt savu darbību un veikt jaunus jūtamus pasākumus, lai apturētu izzušanu un pēc iespējas atgrieztu zaudēto.”

“Mūsu uzdevums ir visas mūsu rīcībā esošās zināšanas un informāciju par bioloģisko daudzveidību, kas glabājas bāzes līnijā un “BISE”, izteikt ikdienas valodā, rosinot kopienas un indivīdus uz rīcību,” saka Eiropas Vides aģentūras izpilddirektore profesore Džeklīna Makgleida. “Ja nebūs personiskas iesaistes un apņēmības, mums nav ko domāt par bioloģiskās daudzveidības izzušanas patiesu apstādināšanu.”

Bāzes līnija paveiktā mērīšanai

Viens no iemesliem Eiropas nespējai apturēt bioloģiskās daudzveidības izzušanu līdz 2010.gadam ir trūkumi zināšanās par bioloģiskās daudzveidības stāvokli Eiropā. Bāzes līnijas mērķis ir šo problēmu atrisināt, dodot politikas veidotājiem atskaites punktu bioloģiskās daudzveidības mērīšanai Eiropas Savienībā. Jaunais rīks ir pamats, uz kura tiks savienoti dažādi informācijas posmi, kas vēstī par sugu īpatņu skaitu, dzīvotņu statusu un ekosistēmu pakalpojumiem, un tiks izmantoti zinātnieku pamatoti fakti un skaitļi, ko validējuši un pārskatījuši viņu kolēģi dalībvalstīs. Informācija par sugām un dzīvotnēm tiks organizēta pēc galvenajiem ekosistēmu tipiem (piekrastes, mitrāju, zālāju, mežu utt.), un attiecīgos gadījumos dati katru gadu tiks atjaunināti, lai būtu iespējams reģistrēt paveikto. Vissvarīgākais ir tas, ka bāzes līnija sniegs arī informāciju par ekosistēmu pakalpojumiem. 1.jūnijā demonstrētais rīks tiks pilnīgi pabeigts līdz gada beigām un atspoguļos gaidāmās pārskatītās ES bioloģiskās daudzveidības politikas mērķus.

Jauna bioloģiskās daudzveidības informācijas platforma

Konference tika iepazīstināta arī ar Eiropas bioloģiskās daudzveidības informācijas sistēmu “BISE”. BISE ir informācijas portāls, kura mērķis ir atvieglināt piekļuvi esošajai informācijai par dabu un bioloģisko daudzveidību, esošos datus pasniedzot daudz vieglāk uztveramā veidā nekā agrāk. Tajā ir ne tikai informācija par ES politiku un tiesību aktiem dabas jomā, bet arī bagātīgs materiāls par ES vides un ekosistēmu stāvokli un apdraudējumu, informācija par bioloģiskās daudzveidības pētījumiem, kas notiek visā Eiropas Savienībā, un piekļuve informācijai par dalībvalstu ziņojumiem par bioloģiskās daudzveidības stāvokli, kuras mērķis ir veicināt plašāku sadarbību.

Bioloģiskās daudzveidības izzušanas sekas

Ekosistēmas nodrošina vairākas pamatfunkcijas, kam ir būtiska nozīme Zemes resursu pastāvīgā izmantošanā. Tās apgādā ar tādiem dabas produktiem kā pārtika, dzeramais ūdens un izejvielas un regulē tādas funkcijas kā oglekļa piesaistīšana, atkritumu apstrāde un kultūras pakalpojumi. Eiropas bioloģiskās daudzveidības nopietnajā, nemitīgajā izzušanā atspoguļojas notiekošā degradācija ekosistēmās to dabiskajā potenciālā un spējā veikt regulēšanas funkcijas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!