Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk.

Sapratu
  • Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 1. jūnija noteikumi Nr. 499 "Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2010., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211518-higienas-prasibas-augu-izcelsmes-produktu-primarajai-razosanai-un-tiesajai-piegadei-galapateretajam-neliela-apjoma

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.500

Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs

Vēl šajā numurā

09.06.2010., Nr. 91

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 499

Pieņemts: 01.06.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.499

Rīgā 2010.gada 1.jūnijā (prot. Nr.28 37.§)

Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8.panta desmito daļu

1. Noteikumi nosaka higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un primārās ražošanas produktu tiešajai piegādei nelielā apjomā galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju, kā arī minētās piegādes apjomu.

2. Noteikumi attiecas uz kultivēto augu izcelsmes produktu ražotāju, savvaļas ogu, augļu, riekstu, sēņu un augu vācēju un bērzu un kļavu sulas ieguvēju (turpmāk – produktu ražotājs) atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu (turpmāk – Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr.852/2004) 1.panta 1.punkta "a" apakšpunkta prasībām.

3. Augu izcelsmes produktu apjoms, ko produktu ražotājs kalendāra gadā drīkst piegādāt tieši, noteikts šo noteikumu pielikumā.

4. Produktu ražotājs nodrošina kalendāra gadā tieši piegādāto produktu apjoma uzskaiti, dokumentējot informāciju par produktu nosaukumu, apjomu, ieguves vietu, laiku, lietotajiem biocīdiem un augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk – dienests) amatpersonas pieprasījuma uzrāda uzskaites dokumentus.

5. Mazumtirdzniecības pārtikas uzņēmums, pieņemot produktus izplatīšanai, reģistrē informāciju par produktu nosaukumu, apjomu, ieguves vietu, piegādes datumu, kā arī:

5.1. produktu ražotāja nosaukumu, uzņēmuma reģistrācijas numuru un adresi – juridiskai personai;

5.2. produktu ražotāja vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi – fiziskai personai.

6. Šo noteikumu prasību ievērošanu produktu izplatīšanas vietā kontrolē dienests.

7. Kultivēto augu izcelsmes produktu ražotājs:

7.1. iekārtas, konteinerus un kastes uztur tīras un, ja nepieciešams, tās tīra un dezinficē;

7.2. nodrošina kultivēto augu izcelsmes produktu tīrību novākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas laikā;

7.3. nepieļauj dzīvnieku un kaitēkļu radīto piesārņojumu kultivēto augu izcelsmes produktos to novākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas laikā;

7.4. nodrošina augu aizsardzības līdzekļu un biocīdu pareizu lietošanu;

7.5. atkritumus un bīstamās vielas uzglabā un ar tiem rīkojas tā, lai nepieļautu kultivēto augu izcelsmes produktu piesārņojumu.

8. Savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un augus vāc tīrā iepakojumā un novākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas laikā pasargā tos no piesārņojuma atbilstoši Padomes 1993.gada 8.februāra Regulas (EEK) Nr.315/93, ar ko nosaka Kopienas procedūras attiecībā uz piesārņotājiem pārtikā, 1.pantam un Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas Nr.852/2004 2.panta 1.punkta "f" apakšpunktam.

9. Bērzu un kļavu sula šo noteikumu izpratnē ir svaiga nepasterizēta sula, kurai var būt pievienotas rozīnes, augu daļas, dažādas garšvielas, cukurs un medus.

10. Bērzu un kļavu sulu realizē pircēja traukos vai – pēc pircēja lūguma – vienreizlietojamā iepakojumā, kurš atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.

11.  Bērzu un kļavu sulas realizācijas vietā ir šāda informācija:

11.1. norāde "Bērzu sula" vai "Kļavu sula";

11.2. bērzu un kļavu sulas derīguma termiņš ("Izlietot līdz");

11.3. produktu ražotāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese.

12. Bērzu un kļavu sulu fasē vienreizlietojamā iepakojumā vai tīros stikla traukos, kuri atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.

13. Fasētai bērzu un kļavu sulai uz etiķetes norāda tirdzniecības nosaukumu "Bērzu sula" vai "Kļavu sula", pievienotās sastāvdaļas, tilpumu, derīguma termiņu ("Izlietot līdz"), uzglabāšanas apstākļus, produktu ražotāja nosaukumu vai vārdu, uzvārdu un adresi.

14. Savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes, augus, bērzu un kļavu sulu aizliegts iegūt teritorijās, kas atrodas tiešā piesārņojuma avota tuvumā (piemēram, aizsargjoslās gar ielām, autoceļiem, dzelzceļiem, visu veidu sanitārajās aizsargjoslās, mežos pilsētu administratīvajā teritorijā) un var radīt pārtikas piesārņojuma risku.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs



 

Pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 1.jūnija
noteikumiem Nr.499

Augu izcelsmes produktu apjoms, ko produktu ražotājs kalendāra gadā drīkst piegādāt tieši

Nr.p.k.

Produkta nosaukums

Apjoms (kg)

1. Lapu dārzeņi

500

2. Sakņu dārzeņi

3000

3. Kartupeļi

5000

4. Augļi

3000

5. Pākšaugi

1000

6. Ogas

2000

7. Kultivētas sēnes

300

8. Garšaugi

1000

9. Galviņkāposti

5000

10. Ziedkāposti

800

11. Brokoļi

200

12. Ķirbji

1000

13. Kabači

300

14. Gurķi

300

15. Sīpoli

500

16. Ķiploki

100

17. Tomāti

300

18. Savvaļas ogas

600

19. Savvaļas rieksti un augļi

600

20. Savvaļas sēnes

600

21. Savvaļas augi

300

22. Bērzu un kļavu sula

300

23. Cukurkukurūza

2000


Zemkopības ministrs J.Dūklavs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!