• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomikas ministra darba vizīti Krievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2010., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211454

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Somijas Republikas prezidentes valstsvizīti Latvijas Republikā 7.–8.jūnijā

Vēl šajā numurā

08.06.2010., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomikas ministra darba vizīti Krievijā

4.jūnijā Pleskavā beidzās pasākumi, kas saistīti ar Latvijas–Krievijas starpvaldību komisijas 4.sēdi. Ministrs uzsver, ka divu dienu laikā notikušās sarunas ar Krievijas amatpersonām, kā arī Latvijas un Krievijas uzņēmumu lielā interese meklēt sadarbības iespējas liecina, ka Latvijas un Krievijas ekonomiskās attiecības uzlabojas. Tas savukārt rada pārliecību par Latvijas eksporta rādītāju uzlabošanos austrumu virzienā.

3.jūnijā notika Latvijas–Krievijas starpvaldību komisijas 4.sēde, kā arī vairākas ekonomikas ministra Arta Kampara tikšanās ar augstām Krievijas amatpersonām. 3.jūnijā Pleskavā norisinājās Latvijas–Krievijas biznesa forums un Latvijas–Krievijas Lietišķās padomes sēde.

“Divu dienu laikā man ir bijušas sarunas un diskusijas gan ar augstām Krievijas un Pleskavas apgabala amatpersonām, gan arī ar Krievijas uzņēmējiem, un šo sarunu laikā esmu pārliecinājies, ka Krievijas puse patiesi ir ieinteresēta sadarboties un uzlabot ekonomiskās attiecības. Tas rada pārliecību, ka Latvijas ražotājiem būs jauni noieta tirgi un piedzīvosim Latvijas eksporta rādītāju uzlabošanos austrumu virzienā,” uzsver A.Kampars.

Starpvaldību komisijas sēdē tika izskatīti jautājumi par sadarbību starp abām valstīm reģionālā un pierobežas līmenī, par sadarbības paplašināšanas iespējām transporta un tranzīta jomā, kā arī par līgumu parakstīšanas sekmēšanu, lai pēc iespējas ātrāk varētu tikt parakstīti līgumi, kas attiecas uz tādām jomām kā izvairīšanās no dubultās aplikšanas ar nodokļiem un nodokļu nemaksāšana, investīciju aizsardzība, vīzu režīma atvieglošana pierobežas iedzīvotājiem, sadarbība tūrismā un sadarbība ārkārtas situāciju likvidēšanas un organizētās noziedzības apkarošanā.

4.jūnijā A.Kampars tikās ar Pleskavas apgabala gubernatoru Andreju Turčaku un Krievijas transporta ministru Igoru Ļevitinu, lai pārrunātu gan Latvijas un Krievijas, gan arī Latvijas un Pleskavas apgabala ekonomiskās sadarbības attīstības iespējas.

Krievija ir svarīgs Latvijas ekonomiskais partneris: Latvijas ārējās tirdzniecības apjomi ar Krieviju ar katru gadu pieaug, arī 2010.gada sākumā vērojamas pozitīvas tendences – pakāpeniski pieaug tirdzniecības apjoms, bet preču eksports 2010.gada 1.ceturksnī ir pieaudzis pat par 40%.

Tāpat Latvija ir ieinteresēta attīstīt padziļinātu ekonomisko sadarbību ar Krievijas Federācijas (KF) reģioniem, īpaši ar Pleskavas apgabalu, kas ir ģeogrāfiski kaimiņu reģions Latvijai. Jau patlaban Latvijas uzņēmējiem notiek aktīva sadarbība ar Pleskavas apgabalu, par ko liecina Latvijas uzņēmēju investīcijas (2008.gadā Latvija bija lielākais investors Pleskavas apgabalā – 45,4% no kopējā investīciju apjoma).

Ar Pleskavu Latvija ir ieinteresēta sadarboties mašīnbūves jomā, piegādājot iekārtas mežizstrādei – tehniku, aprīkojumu, zāģus u.c., būvniecības un būvniecības materiālu tirdzniecības jomā, farmācijas jomā, lauksaimniecības, tūrisma, kultūras, sporta un citās jomās.

Latvijas uzņēmēji izsaka interesi arī par Pleskavas apgabala ūdens un komunālās saimniecības programmām, inovāciju projektiem. Latvijas puse ir ieinteresēta atrast iespējamos sadarbības partnerus Pleskavas pusē.

Latvijas ekonomiskā sadarbība gan valdības, gan uzņēmēju līmenī veiksmīgi jau attīstās ar vairākiem Krievijas apgabaliem (Vologdas, Pleskavas, Ivanovas, Kaļiņingradas, Kirovas, Jaroslavļas, Kalugas), KF republikām (Baškortostānu, Komi, Tatarstānu), kā arī ar Maskavu un Sanktpēterburgu. Vienošanos par ekonomisko sadarbību Ekonomikas ministrija ir noslēgusi ar Vologdas apgabalu un sagatavošanas stadijā ir vienošanās ar Pleskavas, Kirovas, Baškortostānas, Jaroslavļas un Ivanovas apgabalu. Vienlaikus Latvija ir ieinteresēta paplašināt sadarbību vēl ar Jekaterinburgas, Samaras, Krasnodaras un Tveras apgabaliem.

4.jūnijā A.Kampars apmeklēja Pleskavas Valsts politehnisko institūtu. Apmeklējuma laikā ministrs tikās ar institūta Ekonomikas vadības fakultātes studentiem un iepazīstināja viņus ar Latvijas ekonomisko situāciju, Latvijas un Krievijas ekonomisko sadarbību un šīs sadarbības turpmākajām perspektīvām, kā arī sniedza atbildes uz studentus interesējošiem jautājumiem.

Pleskavā no 2. līdz 4.jūnijam notika Latvijas–Krievijas starpvaldību komisijas (SVK) ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības 4. sēde, kas pirmo reizi komisijas pastāvēšanas vēsturē notika nevis Krievijas galvaspilsētā, bet gan reģionā, tādējādi apliecinot nepieciešamību attīstīt sadarbību ar Krievijas reģioniem.

Paralēli SVK notikuši vēl citi pasākumi: biznesa forums, kurā piedalījās Latvijas un Krievijas uzņēmēji, Latvijas–Krievijas Lietišķās sadarbības padomes sēde un Latvijas–Krievijas SVK Reģionālās sadarbības darba grupas 1.sēde.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!