• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Norādījumi par azartspēļu iekārtu pārbaudes kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.1996., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211260

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta informācija

Par lielākajiem parādniekiem valsts pamatbudžetā uz 1996.gada 1.oktobri

Vēl šajā numurā

29.10.1996., Nr. 181

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Pieņemts: 24.10.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

APSTIPRINU Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks Rīgā 24.10.1996.

APSTIPRINU  Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta priekšnieks A.Lieljuksis Rīgā 24.10.1996.

 

Norādījumi par azartspēļu iekārtu pārbaudes kārtību

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu nr.113

“Noteikumi par azartspēļu iekārtu marķēšanu” 8.punktu

I. Vispārīgie noteikumi

Saskaņā ar Ministru kabineta 1996.gada 9.aprīļa noteikumiem nr.113 “Noteikumi par azartspēļu iekārtu marķēšanu” šie norādījumi nosaka pārbaudes kārtību: azartspēļu iekārtām — spēļu automātiem, kas saskaņā ar Civillikumu un likumu “Par izlozēm un azartspēlēm” klasificējami kā azartspēļu automāti, ruletes galdi, kāršu spēles un kauliņu spēles galdi, un azartspēļu iekārtas marķējuma zīmēm — īpaši numurētām zīmēm, kas apliecina, ka azartspēļu iekārta ir reģistrēta Finansu ministrijā.

Latvijas Republikā azartspēļu iekārtas ekspluatācija bez marķējuma zīmes ir aizliegta.

Pārbaudēs ir jānoskaidro uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) Finansu ministrijai sniegtās informācijas pareizība par spēļu iekārtu dokumentācijas atbilstību reālajam azartspēļu iekārtu stāvoklim, to komplektācija, tehniskās drošības stāvoklis un nodrošinājums ar spēļu programmām, kā arī minētās informācijas un spēļu iekārtu reālā stāvokļa atbilstība normatīvo aktu prasībām.

II. Pārbaudes kārtība

1. Pārbaudes veic Iekšlietu ministrijas Ekonomikas policijas un Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas (darbinieki) saskaņā ar šo institūciju darbību regulējošiem tiesību aktiem.

2. Pārbaudāmais objekts ir visi uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri ekspluatē azartspēļu iekārtas.

3. Azartspēļu iekārtas jāpārbauda to atrašanās vietās. Šo norādījumu 1.punktā norādītās personas ir tiesīgas veikt uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pārbaudi azartspēļu iekārtu darba laikā vai jebkurā citā laikā azartspēļu organizatora vai viņa pārstāvja klātbūtnē.

4. Sākot pārbaudi, jāsalīdzina azartspēļu iekārtas tehniskajā pasē norādītie dati ar datiem spēļu iekārtās — azartspēļu iekārtas veids, modeļa nosaukums, sērijas numurs, izgatavošanas gads un izgatavotāja nosaukums;

4.1. jāpārbauda azartspēļu iekārtu tehnisko rādītāju esamība (ieraksts) tehniskajā pasē;

4.2. jākonstatē, ka azartspēļu iekārta saskaņā ar izgatavotāja apliecinājumu tehniskajā pasē ir lietošanai droša un nevar nodarīt kaitējumu cilvēkiem un apkārtējai videi.

5. Jāpārbauda, vai ikvienā azartspēļu automātā:

5.1. ir trīs darbojošās skaitītāju sistēmas — divas elektroniskās (operatīvā un pastāvīgā) un viena mehāniskā (pastāvīgā) sistēma;

5.2. katrā no minētajām sistēmām ir vismaz divi skaitītāji, kas kontrolē azartspēļu automātā fiksējamos iegūtos un zaudētos kredītpunktus;

5.3. elektroniskā skaitītāju sistēma ir nodrošināta ar neatkarīgu barošanas avotu gadījumam, ja tehniskas kļūmes dēļ sistēma pārstātu darboties.

6. Jāpārbauda azartspēļu iekārtas īpašnieka apliecinājums, ka azartspēļu iekārtās lietošanā esošās spēļu programmas ir likumīgi izgatavotas (autorapliecība), vai apliecinājums, ka uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) ir legālas tiesības izmantot šo programmu. Šīs ziņas ir saņemamas pie licences turētāja — azartspēļu īpašnieka (uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) juridiskās (reģistrācijas) adreses vietā).

7. Jāpārbauda azartspēļu automāta ieņēmumu uzskaites veidlapa (veidlapas paraugs un aizpildīšanas kārtība — pielikumā), ko aizpildījis azartspēļu automāta īpašnieks vai tā pilnvarota persona.

8. Jāpārbauda marķējuma zīme — uzlīme, kuras standarta izmērs ir 55x105 mm, augšējā malā norādīts izdevējs — Latvijas Republikas Finansu ministrija, gads, ceturksnis un piešķirtais numurs (neatkarīgi no azartspēļu iekārtas veida). Marķējuma zīmes krāsa tiek mainīta katru ceturksni;

8.1. jāpārbauda, vai marķējuma zīme ir piestiprināta (pielīmēta) pie azartspēļu iekārtas redzamā vietā atbilstoši nodokļu pārskata atskaitē norādītajai adresei;

8.2. marķējuma zīmi piešķir uz kalendārā gada vienu ceturksni, un tā ir derīga 15 kalendārās dienas pēc attiecīgā ceturkšņa beigām. Piemēram, ja 3.ceturksnis beidzas 30.septembrī, tad marķējuma zīme, kas izsniegta par 3.ceturksni, ir derīga vēl 15 dienas — līdz 15.oktobrim ieskaitot. Pārbaudēs jāizmanto Finansu ministrijas sniegtā informācija, kurā norādīti uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuriem piešķirtas marķējuma zīmes, informācija par katras azartspēļu iekārtas veidu, modeļa nosaukumu, sērijas numuru un attiecīgās marķējuma zīmes kārtas numuru;

8.3. bojātas marķējuma zīmes nav derīgas un tiek anulētas. Šādā gadījumā azartspēļu iekārtas īpašniekam jāuzaicina Valsts ieņēmumu dienesta vai Ekonomikas policijas pārstāvis, jāsastāda akts un kopā ar pieprasījumu par jaunas marķējuma zīmes iegādi jāiesniedz Finansu ministrijai.

9. Jāpārbauda, vai azartspēļu iekārtas nav nodotas citam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) īpašumā, nepaziņojot par to Finansu ministrijai.

III. Azartspēļu iekārtu pārbaudes rezultāti

10. Par veikto pārbaudi visos gadījumos tiek sastādīts pārbaudes akts, kurā jānorāda:

— amatpersonas (darbinieka) vārds, uzvārds un amats,

— pārbaudes datums,

— uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukums (spēļu iekārtas īpašnieks),

— spēļu vietas adrese, kurā atrodas iekārtas, uzņēmuma nosaukums, uzņēmuma reģistrācijas numurs, nomas līgums, tā derīguma termiņš,

— katras spēļu iekārtas veids, modeļa nosaukums, sērijas numurs, izgatavošanas gads un izgatavotāja nosaukums,

— katras azartspēļu iekārtas mehānisko skaitītāju rādījumi, kas fiksēti pārbaudes dienā,

— pārkāpumu uzskaitījums kopā ar atsauci uz attiecīgā likuma vai cita normatīvā akta pantiem (punktiem),

— aktā norādīto priekšlikumu izpildes termiņš,

— akta parakstīšanas datums.

11. Ja spēļu vietā ir konstatēti šo norādījumu pārkāpumi, kurus nav iespējams nekavējoties novērst, amatpersonas likumos noteiktā kārtībā slēdz šo spēļu vietu līdz pārkāpumu novēršanai.

Ja pārbaudes laikā tiek konstatēti pārkāpumi, spēļu iekārtu un to dokumentācijas neatbilstība, ja noteiktajā laikā nav izpildītas pārbaudes akta prasības un novērsti pārkāpumi, tad attiecīgās amatpersonas sastāda administratīvo pārkāpumu protokolu un savas kompetences ietvaros uzliek administratīvo sodu vai ierosina krimināllietu. Pārbaudes materiāla kopiju nosūta Finansu ministrijai un, ja nepieciešams, dod priekšlikumu par azartspēļu organizēšanai izsniegtās atļaujas anulēšanu.

12. Valsts ieņēmumu dienests un Iekšlietu ministrija katru ceturksni izsūta savām padotajām iestādēm Finansu ministrijas informāciju par uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuriem piešķirtas marķējuma zīmes, norādot katras azartspēļu iekārtas veidu, modeļa nosaukumu, sērijas numuru, ražotāja nosaukumu un attiecīgās marķējuma zīmes krāsu, kārtas numuru.

IV. Pārejas jautājumi

Norādījumi stājas spēkā ar publicēšanas dienu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, izņemot šo norādījumu 4. — 7. punktu, kas stājas spēkā ar 1997.gada 1.janvāri.

Pielikums — zemāk

Azartspēļu automātu ieņēmumu uzskaites veidlapas aizpildīšanas kārtība

1. Azartspēļu automāta ieņēmumu uzskaites veidlapu (turpmāk tekstā — veidlapa) aizpilda azartspēļu automāta īpašnieks vai tā pilnvarota persona.

2. Veidlapa jāaizpilda ne retāk kā divas reizes kalendārā mēneša laikā.

3. Veidlapa papildus jāaizpilda gadījumos, ja:

1) tiek veikta azartspēļu automāta demontāža šajā adresē;

2) azartspēļu automāts tiek uzstādīts citā adresē;

3) tiek mainīta dalības maksas likme;

4) azartspēļu automātam tiek uzlīmēta jauna azartspēļu iekārtas marķējuma zīme.

4. Katru ierakstu veidlapā azartspēļu automāta īpašnieks vai tā pilnvarota persona apstiprina ar savu parakstu.

5. Par veidlapā izdarīto ierakstu pareizību ir atbildīgs azartspēļu automāta īpašnieks.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!